Mnoho zajímavostí spojených s vínem se dá samozřejmě navštívit přímo v historickém centru města Znojma. Namátkou třeba informační centrum VOC Znojmo ve Vlkově věži nebo Enotéka znojemských vín v areálu pivovaru nedaleko hradu a proslulé rotundy sv. Kateřiny. Mnozí milovníci vína ale dávají před městem přednost návštěvě menších obcí nebo pobytu v přírodě daleko od civilizace. K tomu je právě okolí Znojma jako stvořené. Nechte se inspirovat našimi tipy.

Vinice Šobes

Prvním z nich a možná hned tím nejvýznamnějším je vinice Šobes. Šobes, nebo také mezi vinaři nazývaná Šobeska, je jedna z nejstarších, nejkvalitnějších a nejznámějších viničních tratí v České republice. Pokud se zajímáte o víno, tak jste o ní skoro určitě někdy alespoň slyšeli. Nachází se uprostřed Národního parku Podyjí a nejsnazší přístup k ní je z vinařské obce Hnanice. Vinici v současnosti vlastní společnost Znovín Znojmo, která z jejích hroznů vyrábí prvotřídní vína. Za svou jedinečnost vděčí šobeské víno ideální poloze vinice. Tato vinice je výjimečná i tím, že na ní můžete víno také ochutnat. K tomu slouží degustační stánek v horní části vinice. Návštěva vinice Šobes je ideálním spojením vína světové úrovně, historie a přírody.

Malovaný sklep a sklepní labyrint v Šatově

Za další vinařskou zajímavostí lze vyrazit do Šatova. Tato malá vinařská obec nedaleko Znojma nabízí hned dvě místa, která určitě stojí za návštěvu. Tou známější je tzv. malovaný sklep. Tento jedinečný prostor, který je vyzdobený plastickými malbami lidového umělce Maxmilliana Appeltauera, ale nikdy jako sklep na výrobu a uskladnění vína nesloužil. Byla zde soukromá vinárna s možností posezení. I tak ale na návštěvníky dýchne spojení vína a lidového umění v unikátním prostředí. Když už Šatov navštívíte, jen o kousek dál od malovaného sklepa se pak nachází pro změnu unikátní sklepní labyrint, který propojuje několik historických šatovských sklepů.

Autor: Vinařský fond

Vinobus

V blízkosti města se nachází několik vinařských obcí, které jsou v podstatě v docházkové vzdálenosti z centra Znojma, a lze v nich zahájit okruh objevování vín Znojemska. Proto vznikl tzv. Vinobus, který třikrát denně projíždí 45kilometrový okruh v okolí Znojma a milovníkům vína umožňuje poznat krásy přilehlých obcí, výhled na vinice a samozřejmě také ochutnávky vín. Vystoupit a realizovat si svůj vlastní program můžete na kterékoli ze čtrnácti zastávek a pak opět nastoupit a pokračovat v jízdě dalším Vinobusem.

Autor: Vinařský fond

Tímto ale samozřejmě výčet zajímavých vinařských cílů ve Znojmě a jeho okolí nekončí. Znojemsko je vínem doslova prodchnuté a vybere si zde i ten nejnáročnější fanoušek a milovník moravského vína.

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.