První a nejznámější pohádka, která se v Telči natáčela, vznikala už v padesátých letech minulého století. Jde sice o černobílou, ale dodnes stále oblíbenou Pyšnou princeznu. Na telčském zámku bydlel princ Miroslav v podání charismatického Vladimíra Ráže (†77). Právě zde učil růži zpívat, a v zahradě pak opečovával ovocné stromky. Toto místo poznáte díky reliéfu s Neptunem na zdi zámku. Arkády, pod nimiž se princ procházel, ovšem vypadají trochu jinak: filmaři je totiž zasklili. Slavná scéna s kašnou a zavazováním střevíčku se ale v Telči netočila: K té totiž došlo v zámeckém parku marnivé princezny Krasomily, kterou filmaři zasadili na Hlubokou.

Arkádami na zahradě také procházel královský průvod v pohádce Jak se budí princezny, za níž stojí slavný režisér Václav Vorlíček (†88). Pokud však budete chtít navštívit všechna místa, kde se natáčel tenhle kus, čeká vás trochu náročnější výlet: Kromě Telče ještě filmaři zavítali i na Křivoklát a Pernštejn. A rybník, do kterého princ, jehož si zahrál Jan Hrušínský (64), spadl při jezdeckém souboji se svým starším bratrem, zase najdete kousek od Telče - v oboře hradu Roštejn. 

To režisér Zdeněk Troška (66), jenž Telči natočil pohádku Z pekla štěstí, zůstal tomuto městečku kousek od Jihlavy „věrný“. Vrátil se sem i v době, kdy natáčel díl druhý. Na renesančním náměstí Zachariáše z Hradce postavil šibenici, na níž měla být oběšená nešťastná Markýtka, tedy Michaela Kuklová (52), a rovněž zde přistával i (digitální) drak, s nímž pak bojoval Honza Miroslava Šimůnka (42). Náměstí ale ve své původní podobě filmařům příliš nevyhovovalo: bylo totiž až moc otevřené, díky čemuž bylo vidět přímo na vstupní bránu zámku. Aby vypadalo kompaktněji, rozhodl se ho režisér přehradit kulisami tak, aby byl zámek oku kamery naprosto schovaný.

Nechal vyrobit dvě dokonalé repliky renesančních budov, které ale měly jen přední stranu. Více pro natáčení ostatně ani nepotřebovaly. Kdo by je ovšem obešel zezadu, viděl by jen masivní dřevěné podpěry.

Iluze byla údajně tak dokonalá, že si makety fotili nejen turisté, ale i obyvatelé města a širokého okolí. „Jeden z místních mi dokonce prozradil, že zahraniční turisté pak dokonce ťukali na další domy, jestli nejsou také jen makety,“ přiznal pro Aha! se smíchem režisér, jenž na natáčení nezapomene ani kvůli problémům s povětrnostními podmínkami. „Červencové počasí nám nepřálo, zdrželo natáčení asi o čtrnáct dní, což jsme horko těžko doháněli ve střižně,“ zavzpomínal režisér.

Telč, která patří mezi památkové rezervace UNESCO, má turistům rozhodně co nabídnout. Kromě historického jádra města s impozantním morovým sloupem, a zámku se čtyřmi prohlídkovými okruhy (kromě renesančních sálů a obytných místnostní posledních majitelů zámku si mohou návštěvníci projít i zámeckým podzemím a zahradou), je zde několik kostelů, například jezuitský Jména Ježíš nebo svatého Ducha, jehož věž je dominantou města. K památkám na zdejší židovské osídlení patří i synagoga z roku 1901 a židovský hřbitov. Svou starobylou atmosférou si Telč jistě získá srdce každého, kdo do ní zamíří...

VIDEO: Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu! Hana Zejdová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
62 fotografií