Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Mega akce nepustíme,“ řekl k létu Babiš. Za letní tábory i limit 500 osob se ale přimluvil

Autor: sova - 
13. května 2020
13:30

Od pondělí se mohou konat společenské, sportovní a kulturní akce s účastí do 100 osob. Opatření se týká například provozu kin, divadel, koncertních síní a cirkusů. Zejména divadelníci si ale stěžují, že se jim při takovém počtu diváků hrát nevyplatí. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére prozradil, že se soustředí zejména na konání dětských táborů. A řekl, od kdy budou moci Češi do bazénů.

V pondělí naznačil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), že by se povolená účast mohla od 25. května zvednout na 500 osob. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v úterý pro Blesk Zprávy nechal slyšet, že jeho snem je posunutí této hranice na 1000 lidí. Podle něj by bylo na místě připravit plán pro červenec a srpen.

Video  „Mega akce nepustíme,“ řekl k létu Babiš. Za letní tábory i limit 500 osob se ale přimluvil  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na rozvolňování v duchu navyšování povoleného počtu diváků se premiéra Babiše ptali i čtenáři Blesku, dle jeho vyjádření ale bude záležet na aktuální situaci.

Pro Babiše jsou prioritou dětské tábory

Některé festivaly už své letošní ročníky odvolaly, jiné zase počítají s několika variantami - například bez mezinárodní účasti. Může se jim otálení vyplatit a bude nakonec možné v konkrétním režimu hromadné akce pořádat?

Nějaké mega akce, festivaly, to jsem pochopil, že epidemiologové nebudou chtít pouštět. Ale záleží na tom, jak to bude vypadat. To nikdo neví,“ řekl Babiš Blesku v pořadu Ptám se, pane premiére.

„Nejsem schopen posoudit, co se smí konat a co ne. Havlíček (ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, pozn. red.) mluvil o tom, že 500 by šlo. Pokud to bude možné umožnit, tak budeme rádi. Chceme to vracet do normálu,“ zmínil premiér a dodal, že důležité jsou pro něj zejména dětské tábory.

Já chci hlavně letní tábory, ty jsou důležité a to rodiče ocení. Na velké akce se mě neptejte, protože to fakt nevím. To navrhuje ministerstvo zdravotnictví,“ řekl premiér.

„Teď jsem koukal, že i Země živitelka byla zrušena, stejně jako karlovarský filmový festival. Z Brna lobbují za Grand Prix (Velkou cenu ČR silničních motocyklů, pozn. red.), tam nevím, jestli má smysl dávat tolik peněz za závod bez diváků,“ dodal pro Blesk.

Babiš: S natáčením u nás není problém

Otazník visí i nad návratem zahraničních filmových štábů do Česka. Například hollywoodská hvězda Orlando Bloom v Praze od podzimu natáčela seriál Carnival Row, pobyt Blooma v metropoli se ale s koronavirovou hrozbou nečekaně zkrátil.

My jsme zahraniční štáby u nás podpořili. Pokud vím, tak tam paní ministryně Schillerová dávala dodatečně 500 milionů,“ řekl Babiš ve studiu Blesku.

„Tam by podle mě nebyl problém dodržovat rozestupy. Navíc dneska už je povoleno cestovat do zahraničí za byznysem, takže žádný problém,“ dodal.

Šatny se zatím povolovat nebudou, do bazénů od 25. května

Vrší se také dotazy týkající se sportování Čechů. Včera grémium Ligové fotbalové asociace (LFA) rozhodlo, že první fotbalová liga se po koronavirové přestávce znovu rozběhne v sobotu 23. května. Od kdy se podle premiéra budou sportovci moci v šatnách osprchovat a převléct?

„Různé analýzy a studie říkají, že ten přenos je zejména kapénkový. V té šatně je přímý kontakt často menší než na metr a je tam největší riziko,“ vysvětlil pro Blesk premiér Babiš, proč je třeba s rozvolňováním opatření v šatnách ještě počkat.

„Vnitřní bazény se otevírají 25. května. Ty venkovní by se podle mého názoru mohly také otevřít. Já věřím tomu, že lidé jsou rozumní a odpovědní,“ doplnil premiér.

„Musíme sledovat vývoj situace“

I nadále se skloňuje hrozba druhé vlny epidemie, která by mohla Česko zasáhnout na podzim. A obavy jsou na místě i podle Babiše.

„Mluví se o tom, že by to na podzim mohlo přijít. Musíme se na to připravit, sledovat vývoj situace ve světě a kolem nás. A podle toho budeme muset reagovat,“ připomněl předseda vlády v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa