Nejde však jenom o bujnou představivost scenáristovu: hrad Houska totiž obestírá celá řada strašidelných historek. Traduje se například, že je na Housce vchod do pekel, který prý střeží strašlivý černý mnich bez obličeje, a že pod hradní kaplí je jakási brána, kterou lze přejít do jiné dimenze, čemuž před lety neodolal ani samotný romantický autor Karel Hynek Mácha. V jednom ze svých apokryfických listů příteli Eduardovi prý popisuje, že se díky Housce na okamžik ocitl v Praze roku 2006. Tento dopis je však mystifikací, jde o povídku, kterou napsala autorka fantasy románů Františka Vrbenská (67), mnozí lovci záhad však uvěřili, že jde o autentický dokument.

Dodnes ovšem nikdo neví, kdo hrad Houska postavil, proč zrovna na tomto místě, kudy nevedla hranice, obchodní stezka a dokonce nebylo ani co chránit, a proč právě na tak nepraktickém místě, tedy na skále, která prostupuje celým hradem.  To vše nahrává oněm strašidelným historkám, které sem případné návštěvníky magicky přitahují. Nejspíš není divu, že právě sem situoval jednu z epizod mysteriózního seriálu Strážce duší jeho tvůrce, slavný záhadolog Arnošt Vašíček (66). Tu závěrečnou, nazvanou Propast věků, v níž se hlavní hrdinové, spisovatel Armín, jehož si zahrál někdejší lamač srdcí Lukáš Vaculík (58), se svou věrnou společnicí Katkou Nelserovou alias Zuzanou Norisovou (41), vydají do neznáma.

Filmový štáb se však na tomto tajuplném místě musel potkat s docela nepříjemnou komplikací. „Při natáčení uletěl obrovský krkavec Karel,“ prozradil krátce poté, co na Housce zhasla světla a vypnuly se kamery, zdejší kastelán Miroslav Konopásek. „Přivezl ho sokolník. Karel měl za úkol nalétávat na herečku Zuzanu Norisovou, a asi tak poosmé ho to přestalo bavit a zmizel…“ Obrovský černý pták přitom nebyl, co se týče natáčení, žádný nováček, naopak, na pokyny režiséra byl zvyklý. Jenže to byl rozený útěkář... „Už se ztratil i při filmování na Křivoklátě, ale asi po třech týdnech se vrátil,“ dodal kastelán.

Kromě Strážce duší se zde natáčela také veselá pohádka České televize Dilino a čert. Dilino znamená v romštině hlupák nebo pitomec, a přesně takový je i hlavní hrdina. Mladý romský chlapec, jehož si zahrál Filip Cíl (31), má totiž více štěstí, než rozumu, a tak vyjde i jeho odvážný plán namluvit si královskou dceru, která má tak světlé vlasy, jaké ještě nikdy předtím neviděl. Půvabná princezna v podání Mariky Šoposké (30) bydlí právě na hradě Houska, a ve zdejší raně gotické kapli, kde je plno podivuhodných fresek, mezi nimiž kromě biblických výjevů nechybí ani takové neobvyklé obrazy jako ďábel či kentaur, došlo k jejich veselce.

Hrad Houska je veřejnosti přístupný teprve od roku 1999, ale návštěvníky zde čeká, stejně jako na jiných památkách, pozoruhodná prohlídka i s průvodcem. Mimo hlavní prohlídkový okruh hradu je zde v prostorách bývalé kočárovny k vidění také samostatně ozvučené, ručně vyřezávané pohyblivé Dantovo peklo, odkazující na mystický původ hradu. V létě na nádvoří probíhají středověké jarmarky, při nichž nechybí historický šerm, hudebníci se středověkými nástroji a dokonce i divadelní představení. Housku byste si rozhodně neměli nechat ujít!

VIDEO: Tady to bude děti bavit! Které hrady a zámky musíte navštívit?

Video
Video se připravuje ...

Tady to bude děti bavit! Které hrady a zámky musíte navštívit? Redakce Maminky.cz / Adam Balažovič

Fotogalerie
82 fotografií