Míst, kam v Korutanech zamířit, aby si člověk mohlo vychutnat jak hory, tak jezera, je spousta. Ideální je zamířit do oblasti kolem hraničního městečka Villach, které znají mnozí ze svých cest do Itálie nebo Chorvatska. Právě v těchto místech se nachází nejvíc velkých jezer, a přitom jen pár hodin cesty od českých hranic – a jak známe Rakousko, tak to není jako cestování po českých poslepovaných rádoby dálnicích, ale opravdu příjemná cesta lemovaná alpskými scenériemi.

Městečko Millstatt na břehu stejnojmenného jezera
Autor: Václav Lang/www.hikemyworld.com

Jednou z možností, kam se vypravit, je jezero Millstatter See kolem obce Millstatt. Mnozí ho označují za nejkrásnější v Rakousku, každopádně nabízí vše, co člověk k ideální letní dovolené potřebuje: místo pro koupání s veškerým servisem, přístup do hor, ale také zázemí malebného alpského města s několika obchody a dokonce pobřežní promenádu pro večerní toulání kolem jezera. Na dosah je i spousta zajímavých míst pro výlety.

Výšlap na horu Goldeck
Autor: Václav Lang/www.hikemyworld.com

Ubytovat se můžete přímo ve městě Millstatt, ležícím na břehu jezera, což je sice pohodlnější pro přístup k jezeru, ale také dražší. Pokud máte auto – což je pro tento typ výletu skoro nezbytné – je výhodnější ubytovat se v některém z penzionů položených výše nad jezerem. Jednak ušetříte, jednak budete bydlet víc v „alpském“ stylu. Údolí kolem jezera má naopak blíže k atmosféře italských riviér. Samozřejmě se můžete ubytovat i kdekoli jinde kolem Millstatter See, krásných penzionů je tam spousta, ale je důležité objednávat je s předstihem.

K vodě i do hor

Koupání je možné na travnatých plážích kolem jezera, z nichž některé přiléhají k městu, jiné jsou položené „nadivoko“. Vstup bývá za mírný poplatek, ale zase máte k dispozici pěkné klidné prostranství a – co je nezbytné – nějakou tou restaurací.

Přírodní pláž u jezera Millstatter See
Autor: Václav Lang/www.hikemyworld.com

Na spoustě míst kolem Millstatter See je také možné si půjčit loďku a projet se po jezeře. Stejně tak si můžete zapůjčit kolo či elektrokolo a vyrazit na projíždku po cyklotrase kolem jezera. Po večerech je zase ideální projít se po pobřežní promenádě a zastavit se na drink v některém z barů umístěných na pontonech.

Posedět se dá v jednom z mnoha pobřežních barů
Autor: Václav Lang/www.hikemyworld.com

Pokud si budete chtít odpočinout od lenošení u vody procházkou v horách, není nic snadnějšího než si vybrat jednu z množství tras a začít stoupat. Odměnou za projevenou námahu vám bude úchvatný výhled na jezero a okolí a případně posezení v některé z vysokohorských hospůdek.

Výšlap na horu Goldeck
Autor: Václav Lang/www.hikemyworld.com

Ostatně tamní gastronomie je kapitolou sama o sobě. Rakouská kuchyně je mezi italskou a fransouzskou neprávem dost opomíjená, ale ochutnejte tamní sušený špek se zeleninou od farmářů a nebudete litovat. Rozhodně byste si neměli nechat ujít tamní štrúdl se šlehačkou nebo typickou korutanskou specialitu – Kastnudeln, tedy plněné těstovinové knedlíčky.

Gastronomie v Rakousku je kapitolou sama o sobě. Takhle vypadají proslulé rakouské "knasnudelns"
Autor: Václav Lang/www.hikemyworld.com

Kolem jezera je velká řada míst, kam stojí za to se podívat, ať se budete chtít ponořit do léčivých vod nedalekého, v lesích ukratého rašelinového jezírka, nebo se podívat na horu Goldeck čnějící nad jezerem ve výšce 2142 metrů.

Více tipů na výlety v okolí Millstatter See, ubytování a další podrobnosti včetně fotek najdete zde. 

Fotogalerie
26 fotografií