Na začátku stálo rodinné dědictví, z něhož Michael a Antonia Mandlovi udělali jednu z mála kozích farem v Rakousku. „Když jsme statek v roce 2012 převzali, bylo stádo staré a Michaelův tatínek vyráběl jen trochu sýra pro sebe. Museli jsme proto nakoupit mnoho koz,“ popsala začátky Antonie.

Dnes jejich 139 zvířat vyprodukuje 400 litrů mléka denně, které všechno padne na výrobu kozího sýra. To ale není zadarmo. „Běžně pracujeme 16 až 18 hodin denně. Kvůli hygieně jsme museli postavit novou sýrárnu, kosíme louky, je to dřina,“ líčila usměvavá farmářka. Oproti ostatním farmám tady můžete vidět provázanost člověka a zvířete. „Většinu stáda jsem odkojila lahví vlastníma rukama. Některým z nich dávám i jména,“ řekla Antonie.

Jejich sýry a jogurty jsou kompletně bio a vlastní produkce. „Výhodou je náš osobní přístup. Z většiny sýrů je cítit »koza«, protože jsou vyrobeny ze starého mléka. My ale vše uděláme čerstvé, sýr i mléko tak nemá kozí pachuť, jakou normálně ze sýrů známe,“ popsala Antonie.

Pokud jste milovníky kozích produktů ve všech formách, máte tak jedinečnou možnost poznat jejich výrobu i lásku farmářů k těmto zvířecím primadonám, jak je sama Antonie nazývá. Výrobky farmy získaly několik ocenění a určitě stojí za to je ochutnat.

Tipy na další výlety a aktuality v Dolním Rakousku najdete zde. 
Fotogalerie
12 fotografií