Není jen největším ostrovem Středozemního moře nacházejícím se u jižního cípu italské pevniny. Sicílie je místem s mnohem bohatší nabídkou, kterou ráda plnými hrstmi rozdává všem, kdo se ji rozhodnou navštívit. A nápad prožít zde týden i víc je věru chytrý! Sicílie je láska na první i jakýkoliv další pohled. Je to svět s košatou historií. V minulosti obývaný Féničany, Řeky, Římany, Araby, Normany nebo Španěly. Po všech tu zůstalo rozmanité dědictví spojené s tradicemi, architektonické, ale také neopakovatelné umění gastronomické. „Jednou z úžasných věcí na cestování Sicílií je, že si uvědomíte, jak rozdílné jsou jednotlivé části Itálie, a jak vás tohle místo překvapuje na každém kroku,“ řekla Blesku mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Když šestého dne Stvořitel dokončil své dílo, prý vzal zemi do svých rukou a políbil ji. V tom místě vznikla Sicílie...
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

Kraj pod Etnou, jednou z nejaktivnějších a nejvyšších sopek na světě, si vás po prvním soustu získá bohatými chutěmi stejně jako památkami, z nichž mnoho najdete na seznamu světového dědictví UNESCO. Sicílie je především místo, kde najednou zjistíte, že přesně tak jste si představovali ideální dovolenou. „Má nadčasový půvab, je to místo, kde se ozvěny dávných civilizací mísí s krásou krajiny a vřelostí lidí,“ zní jeden z citátů o tomto kousku planety. „Vidět Itálii a nevidět Sicílii znamená nevidět Itálii vůbec, protože Sicílie je klíčem ke všemu,“ dodal pak kdysi německý básník Johann Wolfgang von Goethe.

Sicílie je pak také kulisou legendárních příběhů i současných trháků. Tím je zaručeně úspěšná série platformy HBO Max s názvem Bílý lotos, jejíž druhá řada vznikala právě tady. A snad není nikdo, kdo by alespoň z vyprávění neznal ságu Kmotr, trilogii amerických krimi režiséra Francise Forda Coppoly natočených podle románu Maria Puza z roku 1969. Don Vito Corleone se tu už neprochází, a kdo je současným capo di tutti, tedy nejvyšším šéfem mafie, jsme raději nezjišťovali. Projít i rozmazlit se tu teď můžete vy, při letu z Prahy už za dvě hodiny – Sicílie má tři letiště. „Zájem o Itálii mezi českými turisty obecně roste, proto jsme se třeba my rozhodli létat nově i na Sicílii, konkrétně do Palerma. Přímo z Prahy, od začátku června až do konce září, kdy letadla startují každý pátek,“ pokračuje Pavlíková z Čedoku.

Filmaři se v roce 2022 na Sicílii objevili, aby tu natočili úspěšný seriál platformy HBO Max s názvem Bílý lotos.
Autor: HBO Max

Naše poznávání začneme brzy ráno po cestě do centra Cefalù, letoviska ležícím na severozápadě Sicílie na pobřeží Tyrhénského moře, zhruba 75 km na východ od Palerma. Když oželíte hotelovou snídani a už kolem sedmé půjdete po promenádě a pak stylovými uličkami vonícími všudypřítomnými oleandry, zažijete probouzející se město. Pomalu začne vůni květin protkávat lákavé aroma čerstvého pečiva, kávy a koření. Dobrá rada: zpomalte. Zapomeňte na středoevropský stres a shon, žijte Itálii. Tady je na všechno dost času. Na klábosení zákazníků s prodavači v hypermarketu stejně jako v malém řeznictví, mezi hosty a číšníky v restauraci. Je přece dobré vědět, co se přes noc událo…

Zatím jsme se pozvolna ocitli u místní dominanty, katedrály Proměnění Páně, čili Duomo di Cefalù. Nabízí kus historie této fascinující země, nádherné mozaiky i výhled. Ještě než si v některé z mnoha místních restaurací dáte městskou specialitu, pizzu s pistáciemi (ty tady najdete v nepřeberném množství dobrot), obdivujte sbírky Museo Mandralisca, tedy městského muzea, v paláci barona Mandraliscy. Kdyby nic jiného, určitě vás zaujme portrét Neznámého námořníka od Antonella da Messiny, který nese druhý nejslavnější úsměv na světě po Moně Lise. „Obrazy jsou mocnější než slova,“ řekl Leonardo Da Vinci a dáte mu za pravdu. Díváte-li se neznámému na obraze do očí více než minutu, prý vám nahlédne až do duše. A jeho výraz pak každý vnímá jinak. Vyzkoušeno. U autora článku se námořník tvářil šibalsky, jako by spiklenecky mrkal.

Když šestého dne Stvořitel dokončil své dílo, prý vzal zemi do svých rukou a políbil ji. V tom místě vznikla Sicílie...
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

Po tomto nadpozemském prožitku je povoleno, ba přímo doporučeno, věnovat se věcem ryze pozemským – nákupům. Samozřejmě pořídíte suvenýry, ale také koření, sušená rajčata, těstoviny, olivový olej, med, pistáciový krém, víno, sýry… vše zaručeně místní, lahodné a za přiměřené ceny, abyste si chuť sicilského Cefalù mohli vzít s sebou domů. Sicílie má pro české turisty příznivé ceny. „Oběd v restauraci stojí zhruba stejně jako v České republice, záleží na výběru pokrmu, u zmrzliny pak jsou za odpovídající cenu tradičně velké porce,“ uvedla Pavlíková z Čedoku. Chutnou večeři pro dva i s nápoji a dezertem si vychutnáte průměrně za 1400 korun. Třeba káva stojí kolem 30 Kč, pivo zhruba 70 Kč. Ale pojďme dál. Nemůžete-li se dočkat míst, kudy jako Don Vito Corleone kráčel Marlon Brando, či coby Michael herec Al Pacino, zamiřte do Palerma. Zmíněný snímek Kmotr (1972), natočený podle knihy Maria Puza režisérem Coppolou, se stal pořádným (a oscarovým) zářezem v historii nejen Palerma.

Štáb během natáčení Kmotra navštívil středověkou vesnici Savoca na východě Sicílie. Také Forza D'Agro v jejím samém srdci (tady vznikla slavná scéna s koňskou hlavou a další ikonické obrazy). Pak se filmaři objevili v Motta Camastra na úpatí Etny kvůli pohřbu Dona Corleoneho. Impozantní místo zvané Hrad otroků se stalo dekorací scény, v níž ještě živý odmítá prodat olivový olej. Ale vraťme se do Palerma, konkrétně k divadlu Massimo, kde se na jeho schodech odehrává jedna z nejsilnějších scén celé ságy. Padne výstřel, Michael Corleone otevře oči a do náruče mu klesne jeho dcera Mary (Sofia Coppola). Palermo však není jen nezapomenutelnou filmovou kulisou.

Když šestého dne Stvořitel dokončil své dílo, prý vzal zemi do svých rukou a políbil ji. V tom místě vznikla Sicílie...
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

Arabsko-normanské město představuje kulturní spojení národů s nedocenitelným bohatstvím. Mísí se v něm románský, byzantský či arabský architektonický vliv. Dechberoucí je nejstarší královská rezidence v Evropě, královský normanský palác stojící v nejstarší části Palerma. Uvnitř ukrytou Palatinskou kapli z roku 1132 nazval spisovatel Guy de Maupassant nejkrásnějším kostelem na světě. Minout byste neměli ani katedrální kostel Svaté Panny Marie nebo kostel San Giovanni degli Eremiti. Palermo vás uchvátí pulsujícím životem, stánky nabízejícími klasický italský streetfood i módu. A potom je tu Monreale, z jehož vrcholku si můžete Palermo krásně nafotit a nechat se unést tamní katedrálou Duomo.

Její historie sahá až do roku 831 a představuje další fascinující spojení stylů, uměleckých tradic a náboženské symboliky. Ukrývá přes 6 500 m2 zlatých mozaik vyprávějících biblické příběhy až ke kolosálnímu zobrazení Krista. I tady se smíte rozmazlit typickým dezertem cannoli se sladkým ricottovým krémem a pistáciemi či dalšími ingrediencemi. Chcete-li si sladkou pauzu protáhnout, ochutnejte brioscia-gelato – briošku plněnou zmrzlinou. Ale to už pokračujeme ve výletu za historickými krásami do města Segesta, kde stojí nedokončený řecký chrám a antické divadlo.

Když šestého dne Stvořitel dokončil své dílo, prý vzal zemi do svých rukou a políbil ji. V tom místě vznikla Sicílie...
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

Vskutku velkolepý dórský chrám z 5. století př. n. l. stojí jen pár kroků od divadla z helénistického období, od něhož je výhled na tajuplnou posvátnou jeskyni a svatyni. Místo podle legendy založil pro staré, vzpurné ženy a vdovy Aeneas. Chrám nebyl nikdy dokončen, díky tomu ale získáte představu o jejich stavbě. Kdysi byl ponechán, jako by jeho stavitelé odešli náhle během svačiny. Dejte si ji také, další putování bude trošku třaskavé a také náročné. Vrcholem naší návštěvy Sicílie bude – vrchol. Nejvyšší činná sopka Evropy Etna.

Ano, i na sluncem zalité Sicílii oceníte tepláky, větrovku a pořádné boty. S Etnou, zvanou též Mongibello, není radno špásovat na lehko! Jedna z nejsledovanějších sopek na světě, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, začala soptit a chrlit lávu někdy před 570 000 lety. Zvědavce ale dráždí i dnes. Svou moc dokazuje třeba na domě po střechu uvězněném v již vychladlém lávovém sevření, který budete míjet během stoupání autobusem do výšky 1900 metrů. Tady začíná vaše pouť pod vrchol, pěšky či pomocí lanovky a dalších vozidel.

Když šestého dne Stvořitel dokončil své dílo, prý vzal zemi do svých rukou a políbil ji. V tom místě vznikla Sicílie...
Autor: Marek Tereba

Etna návštěvníkům odhaluje celkem čtyři krátery, Centrální, Západní Voragine neboli Nové ústí, Severní subterminální kráter a Jihovýchodní kráter. Vybrat si můžete ten svůj dle zdatnosti, odvahy a chuti. Pěší stezka vede z podhůří mezi lesy, do nejvyšší nadmořské výšky pak kráčíte doslova měsíční krajinou, které daly dramatický nádech staleté lávové proudy. Sopka, jíž obtékají řeky Alcantary a Simeta, ale není mrtvým místem. Mnoho křovin a květin dokazuje, že život si vždy najde způsob, jak se chopit vlády po každé nové erupci.

Na nedalekém území Sant'Alfio roste i nejstarší a největší strom Evropy. Etna je také správné místo pro řadu sportů – byť pár kilometrů od moře, skvěle si tu zalyžujete. Výlety ocení skialpinisté, jsou zde trasy pro horská kola, čtyřkolky a jezdecké asociace vás tu svezou na koních. A místní tvrdí, že odtud je nejkrásnější výhled na noční oblohu plnou hvězd! U jejich pozorování přijde vhod jedinečná místní pálenka, 70% lihovina ohnivá jako samo jádro vulkánu.

Když šestého dne Stvořitel dokončil své dílo, prý vzal zemi do svých rukou a políbil ji. V tom místě vznikla Sicílie...
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

Takový výšlap si však zaslouží odměnu například i ve formě lahodného vína. Třeba z vinic a sudů rodiny Pellegrino. „Vše začalo v roce 1880, kdy notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař, založil vinařství, které se mělo stát jedním z nejvýznamnějších na Sicílii,“ vyprávějí svůj příběh lidé, kteří vám nabídnou sklenku vynikajícího moku a také něco k zakousnutí. Poznat tu můžete i historii vinařství, bílá a červená vína z hroznů pěstovaných na venkovských statcích nejzápadnější Sicílie si lze také odvézt domů spolu se sicilskými zážitky.

Když šestého dne Stvořitel dokončil své dílo, prý vzal zemi do svých rukou a políbil ji. V tom místě vznikla Sicílie...
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

Přidat k nim můžete samozřejmě koupání, slunění na písčitých plážích, šnorchlování, plavení se na větších i menších lodích… „Pro rodiny s dětmi doporučujeme hotely hned u písečné pláže, například v letovisku Tre Fontane. Páry, senioři a další turisté vybírají i z dalších oblastí, nejčastěji v okolí Cefalú,“ dodala Pavlíková. Pamatujte, že Italové respektují a užívají si každý moment života. Hodně mluví, hodně odpočívají, rádi popíjejí kávu, tráví čas s rodinou, nechávají se okouzlit vším kolem sebe. „La vita è bella!“ říkají. Tedy „život je krásný!“. Během návštěvy Sicílie jim tisíckrát dáte za pravdu. A při každé další výpravě. Citáty jsme začali, také jimi skončíme. Americký spisovatel, scenárista a herec Truman Capote o Sicílii řekl, že je krásnější než kterákoli žena. „Jet na Sicílii je lepší než cestovat na Měsíc,“ tvrdil pak spisovatel Gabriel García Márquez. Na vás je, jak si tento kousek ráje užijete sami.