Loni stálo i stovku a teď... Máslo za 32,90 Kč! Je to trik, říkají ekonomové
Máslo za 32,90 Kč. Takové ceně nelze odolat. Vždyť loni koncem roku stála kostka i 99,90 a ve slevě přes 50 Kč. Co se změnilo? Končí máselná krize? Ekonomové mají jasno: Obchodníci lákají zákazníky, aby z nás peníze vytáhli jinde.
Máslo je jednou ze základních potravin a lidé jsou na jeho cenu velmi hákliví. Obchodníci tohle vědí, a proto s ní rádi manipulují. „Funguje jako lákadlo. Prodejce počítá s tím, že si zákazník nekoupí jen máslo. Sníženou marži dorovná na jiných položkách, kde je zase o dost vyšší,“ objasnil fígle ekonom Štěpán Křeček.
Ovlivňování přiznává i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza ( S O Č R ) , který naznačuje, že cena na pultech může být dokonce nižší, než za jakou ji prodejce nakoupil od výrobce.
„Máslo patří mezi velké cenové taháky, obchody proto jeho cenu dlouhodobě dotují ze svých prostředků,“ řekl Blesku. Vyplatí se teď udělat zásoby na pečení cukroví a vánoček, nebo by mohlo být v průběhu listopadu a prosince ještě levněji? „Obecně, mléčné výrobky teď zdražují, navíc před svátky by mohlo dojít ke šponování cen ze strany prodejců. Doporučil bych nakoupit už nyní,“ přidal radu ekonom Lukáš Kovanda.
Na chleba čerstvé, na pečení ze slevy
„Pro denní spotřebu kupujte máslo čerstvé, protože to je z pohledu kvality a chuti nejlepší a určitě české. Máslo v akcích, často ze skladových zásob, je vhodné na pečení,“ radí Jiří Kopáček z ČMSM. Přemražené se výrazně hůř roztírá, hrudkovatí a má slabší chuť.
Energie jako zaklínadlo
„Pokud nová vláda slíbí snížení cen energií, budou mléčné výrobky prvními, kde se to projeví v nižších cenách,“ uvedl Tomáš Prouza ze SOČR. Jeho slova však rozporuje ekonom Křeček: „Roli hraje spíš velikost mlékáren. V Německu jsou výrazně větší a vznikají jim tak úspory z rozsahu, kostku vyrobí výrazně levněji než Češi. Ceny elektřiny zase takovou roli nehrají, Němci platí podobně jako my.“
Krávy dojí tučné mléko
„Zlevnění je také dáno současným převisem nabídky nad poptávkou a dostatkem mléčného tuku, na rozdíl od loňského roku,“ uvedl Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského ( ČMSM). Bylo chladnější léto a krávy díky tomu podle něj dojily tučnější mléko. „Vliv má i úpadek výroby sýrů. Loni byla velká nadvýroba, letos se jich proto vyrábí méně a větší množství tuku tak zbývá na výrobu másla,“ uvedl.
Jak se v tom vyznat?
Z hlediska české legislativy má čerstvé máslo pouze 20denní trvanlivost od data výroby a nese označení »čerstvé«. ČMSM dále vysvětluje: „U českého másla (bez označení čerstvé) trvanlivost určuje výrobce a obvykle jsou to cca 3 měsíce. Evropská legislativa zná však pouze jedno máslo a pod ně spadají i tzv. másla mrazírenská, která se právě často objevují ve slevových akcích. Zjednodušeně řečeno, evropská legislativa nevidí rozdíl mezi dva měsíce čerstvým a dva roky zmrzlým máslem.“
Kupujeme »dvojku«
ČMSM upozorňuje, že většina másla v akci je přemražená, pochází ze zahraničních rezerv pro případ krizových situací. „Podle informací z Evropské komise je na trhu poměrně značný objem másla z mrazírenských skladů, hlavně z Belgie, které se naplnily, a kde musí kvůli garanci proběhnout jeho obměna,“ vysvětlil Jiří Kopáček. Toto máslo by v Česku podle něj mohlo stát v rozmezí 29 až 39 Kč, dříve se označovalo jako stolní či »dvojka«. Naopak to s nápisem »čerstvé«, nebo značkové, přijde téměř na 80 Kč.













Spíše totální pako a plačka...