Letenky zdražují a auto přitom nabízí tolik různých výhod:

1) Ušetříte

Ceny benzínu už se zdaleka nedrží tak vysoko jako před pár dny, a tak cesta autem vyjde laciněji než letadlo. Zvlášť pokud jedete ve dvou a více lidech. Ušetříte však také za případné doplatky za zavazadlo navíc, případně za jeho nadváhu. V neposlední řadě budete ještě nějak cestovat v dané destinaci - minimálně se budete chtít z letiště nějak dostat za hotel, a každé taxi zase zvyšuje cenu vaší dovolené. A pokud byste si v destinaci auto půjčovali, cena vyroste téměř násobně.

2) Můžete si vzít cokoli

Pokud nejste vyloženě fanoušci minimalistického balení, pak se vám jistě uleví, když si toho budete moci vzít raději víc než míň - prostě pro jistotu. Jakmile jedete autem, můžete sbalit prakticky cokoli, protože nehledíte na velikost povoleného zavazadla, ani jeho váhu. Samozřejmě záleží, jak velké auto máte. Nejprodávanější SUV na světě Toyota RAV4 má kufr s objemem 580 litrů, se sklopenými zadními sedadly až 1189 litrů. Ovšem ani menší městské SUV nezklame - pojme 377 litrů, a ještě víc, když dáte pryč vrchní kryt nebo sklopíte zadní sedačky.

3) Získáváte svobodu

Můžete kdykoli změnit plány. Když není hezké počasí, můžete se přemístit tam, kde zrovna neprší, nebo vyrazit na výlet místo opalování na pláži. Když vás objednaný hotel, nebo třeba celá destinace zklame, můžete se kdykoli sbalit a vyrazit jinam. Díky autu tak máte jistotu, že si dovolenou užijete, kdyby vám okolnosti nepřály.

4) Nehrozí, že vám uletí letadlo

Díky autu si můžete celou cestu plánovat přesně podle sebe. Je jen na vás, kdy chcete vyrazit, kam si cestou udělat výlet, kde si zastavit, když si chcete protáhnout nohy. Stejně tak odpadá stres, že nestihnete být včas na letišti a uletí vám letadlo.

5) Ušetříte si námahu

Když letíte letadlem, znamená to, že musíte spoustu času nosit všechny své věci v ruce a pomohou vám maximálně kolečka na kufru. Jen na letišti nachodíte klidně pár kilometrů, ale zároveň jste se sem ještě museli nějak dostat, a pak se zase budete muset nějak přemístit z letiště. A pokud si v destinaci nepůjčíte vůz z půjčovny, ale nebudete zůstávat jen v jediném hotelu, čeká vás podobný kolotoč ještě několikrát a pak znovu cestou domů.

6) Příjemnější varianta pro rodiny s dětmi

Pokud máte hodně malé děti, oceníte zmíněné výhody ještě o něco více. V autě mají jednak své pohodlí, a když pláčou, můžete opět kdykoli zastavit a udělat si přestávku. Zároveň se nemusíte stresovat, že jejich pláč ruší ještě jiné, cizí spolucestovatele, a to se hned zvládá snadněji.

7) Máte absolutní soukromí

Jedna z nejlepších věcí na autě je, že si tam vedle vás nesedne nikdo, koho jste nepozvali. Odpadá tedy riziko příliš hlučných nebo příliš rozměrných sousedů, kteří zaberou i kus vašeho osobního prostoru. Zároveň nehrozí ani nevyžádaná sociální interakce. A naopak hluk můžete dělat vy - můžete si pustit hudbu jakkoli nahlas chcete, aniž byste museli mít několik hodin nasazená sluchátka.

8) Způsobíte menší uhlíkovou stopu

Sám autem jezdí na dovolenou jen málokdo. Ale i tak by vaše uhlíková stopa byla výrazně nižší, než když sednete do letadla. Tuto výhodu sice ještě více než vy ocení planeta, ale to se vlastně počítá dvojnásob.