O Jižním Tyrolsku se říká, že slunce tam svítí 300 dní v roce, tak to by v tom byl čert, abyste v květnu prosluněný víkend netrefili. Populární Brixen, či chcete-li Bressanone, v sobě navíc snoubí italskou kreativitu s rakouskou útulností, to vše zabalené do malebného historického centra. Kolem si projdete vinice i jablečné sady, hlavním tahákem po šestihodinové cestě přes Mnichov a Brennerský průsmyk však jistě bude právě tamní festival, jenž pod takřka básnickým názvem »Voda je život – světlo je umění« skrývá umělecké světelné instalace tvůrců z celého světa. Ti totiž již popáté rozzáří starobylé město do nevídaných rozměrů a promění ho v galerii pod širým nebem.

I děti ocení roztodivné barevné kombinace a scény nekonečných 48 instalací zářících na radnici, kostelech, mostech, fontánách či jednoduše v ulicích i nad nimi. Vše si navíc budete moci prohlédnout zcela jednoduše. Stačí sledovat přes tři kilometry dlouhou modrou čáru, jež se vine zahradami a uličkami Herrengarten, Hofburgu a City Librars, vydat se můžete i do blízkého opatství v Neusteftu či do pevnosti Franzensfeste.

Ráj pro děti

Ptáte se: dobrá, ale co to lyžování, jak jste psali? Vždyť vleky už jsou »pod dekou« a vozí se na nich maximálně vlekaři, co je musejí dát do pucu před příští sezonou. Správně, jenže jen 25 minut jízdy autem na východ údolím Pusteral vás čeká překvapení. Sjezdovat totiž nebudete na stráních, a už vůbec ne na sněhu. Zatímco doteď jste si užívali hlavně vy, nyní se dosytosti vyřádí děti!

Přímo na střeše hotelu Falkensteiner Family Resort Lido nedaleko města Bruneck je totiž kromě autodráhy vybudována moderní sjezdovka ze zelených umělých štětin, na které se nejen malí sportovci dokážou pořádně vyřádit. Ani vlek nechybí! Pokud se navíc rozhodnete přenocovat, budete mít u svých ratolestí vyhráno. Rodinný hotel je totiž primárně určen právě pro děti, takže kromě lyžování se v případě horšího počasí mohou dosyta vyřádit ve skákací hale, vodním světě se 17metrovým tobogánem, herně či dokonce v dětské sauně. Program pro vás bude v tu chvíli jasný: venkovní terasa u jezírka s pláží, kafe a vybraný zákusek.

Nejhezčí v Evropě

Abyste ale během víkendu při pohledu na stále sněhem pocukrované alpské masivy užili i přírody, vyrazte k tajuplně krásnému jezeru »na konci světa«. Ukryté Lago di Braies nemá totiž pověst nejkrásnějšího jezera v Evropě pro nic za nic. Hodinu a půl dlouhou čtyřkilometrovou vycházku kolem vodní plochy obklopené strmými skalisky zvládne každý a fotoaparát se zase jednou bude setsakramentsky hodit. Při troše štěstí trefíte bezvětří, díky kterému se v nehybné hladině dokonale zračí odraz okolních hor. Kdo je líný na krok nebo nenapravitelný romantik, vymění pak pochod za projížďku ve vypůjčené dřevěné loďce (podle legendy se přes něj dalo dostat do podzemních částí mytického království Fanes). Tak nebo tak, domů se vám chtít nebude.

Přesto se tohle všechno dá zabalit do jednoho víkendového výletu, na který budete vy i drobotina ještě dlouho vzpomínat. Pokud byste navíc vyšetřili hodinku dvě, přímo u »vaší« dálnice A22 stojí za návštěvu městečko Sterzling (italsky Vipiteno), jehož historickým centrem protéká řeka Isarco.

PRAKTICKÉ RADY NA CESTU

  • Nejrychlejší cesta do Brixenu (625 km) zabere zhruba 6 hodin a vede přes hraniční přechod Rozvadov a hlavně přes Mnichov. Doporučujeme vyhnout se tamní ranní i odpolední dopravní špičce.
  • Pokud nechcete ztrácet čas, objednejte si 10denní rakouskou dálniční známku (9,90 eura) již online z domova před cestou. V Itálii se dálnice platí kartou nebo hotovostí v mýtných branách.
  • Nezapomeňte se na cestu do zahraničí připojistit, jistota je jistota. Téměř všude se již dá platit platební kartou, ale pro jistotu si vezměte i hotovost (eura).
  • Pokud máte menší děti, mějte dopředu vymyšleno pár her do auta, jistotou je i tablet s oblíbenou animovanou pohádkou.
  • Vstupenka na Water Light Festival vyjde dospělého na 10 eur, děti do 13 let neplatí vůbec. Lístek můžete zakoupit také dopředu online.

Fotogalerie
14 fotografií