Jestliže ještě plánujete dovolenou a uvažujete o návštěvě Itálie, měli byste se mít na pozoru. Mohlo by se totiž stát, že se vůbec nedostanete na vytoužené pláže!

Úřady na ostrovech Sardinie a Sicílie už mají totiž dost bezohledných turistů. Právě na těchto ostrovech se nachází velmi oblíbené pláže, které každoročně navštíví statisíce lidí. 

Zpoplatněné pláže

Přímořská vesnice Baunei na Sardinii se již v minulých letech rozhodla přistoupit k opatření, které omezuje denní počet návštěvníků nejpopulárnějších pláží. „Už si nemůžeme dovolit denně tisíce opalujících se lidí, kteří jsou namačkaní na jednom místě jako v minulých letech. Je to neudržitelné,“ uvedl starosta Stefano Monni pro televizi CNN

Pláže Cala dei Gabbiani a Cala Biriala může denně navštívit 300 návštěvníků, zatímco Cala Goloritze pouze 250 lidí a největší pláž Cala Mariolu až 700 lidí denně. Pláž Cala Goloritze, na níž se dostanete pouze pěšky, nebo lodí, je zpoplatněná.

Video
Video se připravuje ...

Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? Videohub

Den na romantické pláži vyjde na šest euro, v přepočtu tedy asi 144 korun. Místa na pláži si návštěvníci musí rezervovat nejméně 72 hodin předem a to prostřednictvím aplikace Cuore di Sardegna (Srdce Sardinie). „Musíme chránit tento ráj a jeho křehký ekosystém,“ dodal Monni.

Bezohlední turisté

Bojovat s návalem turistů se rozhodla i další vesnička na Sardinii Stintino. Pláž La Pelosa je považovaná za jednu nejkrásnějších pláží na ostrově. Z pláže je výhled na ostrov Isola Piana, který je známý kamennou rozhlednou.

Starostka Rita Limbania Vallebellová uvedla, že pláž za den navštíví až desetitísce lidí. „Nesnesu, aby turisté házeli odpadky na písečné duny, což by doma nikdy neudělali,“ uvedla starostka s tím, že pomyslný pohár trpělivosti už přetekl.

Nově tak pláže může navštívit pouze 1500 návštěvníků denně a navíc každý zaplatí vstupné ve výši 3,5 eura, což vychází zrhuba na 83 korun.

„Rezervace a platby lze provádět na autorizovaných webových stránkách,“ dodala starostka. Návštěvníci musí dodržovat i určitá pravidla. Na pláži nesmí kouřit či vodit si tam psy. Navíc je zakázáno rozprostírat si tam ručníky a odnášet si domů písek. Pokud se něčeho takového dopustí, zaplatí si pokutu. „Na La Pelosa jsou povoleny pouze plážové rohožky. Na rozdíl od ručníků, které se namočí, se písek na podložky nelepí. Kvůli plážovým osuškám jsme přišli o hodně písku,“ uzavřela.

Sicilská pláž Isola dei Conigli byla několikrát vyhodnocená jako nejkrásnější pláž na světě. Pláž denně navštívily stovky lidí. Nakonec se úřady rozhodly, že počet návštěvníků omezí na 1500 denně. Ti navíc museli zaplatit poplatek ve výši 47 Kč. „Tenhle počet jsme nyní snížily na pouze 350 lidí dopoledne a na dalších 350 návštěvníků odpoledne,“ uvedl radní Totó Martella. „Žije zde asi  6700 obyvatel, ale během letních prázdnin sem přijede přes 200 tisíc turistů,“ uvedl starosta města Lampedusa Filippo Mannino.

Fotogalerie
19 fotografií