Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Egypt bez úmorných veder a navíc blízko: Marsa Matrouh láká na nejkrásnější pláže Středomoří

/
  • Pláž v Marsa Matrouh
    28. června 2023 ● 12:14

    Počasí jen o pár stupňů teplejší než v Tunisku nebo Řecku, moře nádherně modré a pláže bílé a jemné jako ve snu. A k tomu exotická kultura Egypta plná památek a historických zajímavostí. Že jste o takovém místě ještě neslyšeli? Je to Marsa Matrouh, nová destinace na severu Egypta.

    „Letovisko Marsa Matrouh se nachází v severní části Egypta a jeho břehy, na rozdíl od jihu země, omývá Středozemní moře. Zdejší pobřeží díky jemnému bílému písku a azurově průzračným vodám spíše než obvyklé středomořské destinace připomíná vzdálený Karibik,“ říká obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Pátek. Marsa Matrouh je ale dostupnější. „Na letiště El Alamein se přímým letem dostanete už za tři hodiny,“ doporučuje Lenka Pátek.

  • 1.

    Skvělé podnebí

    Vydat se o letních prázdninách do letovisek k rudému moři, to už chce trochu odvahy. Vždyť i místní se shodují, že takové vedro občas špatně snáší. V Marsa Matrouh ale panuje podnebí, které si spojujeme spíše s jižními částmi Řecka, Tuniskem nebo Kyprem, jen je tu moře i vzduch o pár stupňů teplejší.

    Leteckým spojem se sem dostanete za zhruba tři hodiny, což je doba akorát tak dlouhá na jeden film, svačinku a trochu dívání se z okénka. V mořích tu sice nenajdete korály a množství ryb jako u Rudého moře, ale o to jsou zdejší vody i klidnější a bezpečnější.

  • 2.

    Válečná historie

    Kromě povalování na pláži nabízí Marsa Matrouh obrovskou studnici zážitků pro milovníky novodobé historie. Byla totiž, stejně jako nedaleký El Alamein, dějištěm velkých tankových bitev za druhé světové války. Nacistické jednotky včetně obávaných Afrika Korps generála Erwina Rommela se v blízkém okolí několikrát střetly se spojeneckými silami.

  • 3.

    Doupě Pouštní lišky

    Právě ve městě Marsa Matrouh Rommel přezdívaný Pouštní liška pobýval a navštívit tu můžete třeba jeho jeskyni, ve které pracoval, nebo jednu z jeho oblíbených pláží. Daleko zajímavější je ale zhruba 200 km vzdálený El Alamein, kde najdete rozsáhlý hřbitov a válečné muzeum věnované jedněm z největších tankových bitev druhé světové války, ve kterých se střetly statisíce vojáků a tisíce tanků.

    Exponáty z místního muzea
    Autor: Adam Jaroš, Blue Style

  • 4.

    Oáza Síwa

    Jedno z nejodlehlejších měst Egypta leží v dunách Velkého písečného moře poblíž hranic s Libyí. Přibližně 300 kilometrů jižně od Marsa Matrouh. O tom, že se jedná o prastaré místo, vás snadno přesvědčí rozsáhlá zřícená pevnost Šálí v centru města. Soup částí města je také Hora mrtvých, starověká nekropole, ze které je nejen krásný výhled na celou oázu obklopenou solnými jezery a horami, ale můžete tu navštívit i starodávné hrobky.

     

    Z Alexandra udělali vládce

     

    V blízké vesnici Aghurmi najdete pozůstatky chrámu boha Amona, v němž se v minulosti nacházela jedna z nejslavnějších věštíren starověku. V té době byla Síwa kulturním centrem Egypta, a proto se právě ve zdejší věštírně Alexandr Veliký nechal prohlásit za potomka boha Amona a tím pádem za vládce celého Egypta.

     

    Koupání v soli

     

    Asi největším současným lákadlem jsou však solná jezírka s tyrkysovou vodou, která je tak slaná, že může snadno konkurovat Mrtvému moři. I zde léčí pokožku a ani tady se nedokážete potopit. Samozřejmostí oázy je možnost podívat se terénními vozy na duny pravé písečné pouště.

    Kleopatřino jezírko
    Autor: Adam Jaroš, Blue Style

  • 5.

    Tradiční kultura

    Marsa Matrouh je naprosto novou destinací, která byla až donedávna přístupná jen Egypťanům. I proto je mnohými zdejší kultura považována za autenticky egyptskou, nepřizpůsobenou turistům a západním způsobům.

     

    Při procházce městem se vám tak může stát, že se s vámi bude chtít někdo z místních vyfotit, protože budete první Evropan, kterého vidí. A kromě normálně po evropsku oblečených žen tu narazíte i na ženy z tradičních rodin, které i za úporného vedra neodloží černý hábit, ze kterého jim vykukují jen oči.

     

    V tradičních restauracích mimo hotelové resorty se zas můžete usadit nejen u stolů se židlemi, ale i naboso u tradičních nízkých stolů na kobercích, nebo dokonce v separovaných kójích, které vám dodají ještě více soukromí a pohodlí.

    Tradiční restaurace v Marsa Matrouh
    Autor: Adam Jaroš, Blue Style

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Marsa Matrouh láká k návštěvě Adam Jaroš

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy