Obsah seriálu Bílý lotos (The White Lotus)

Bílý lotos, šestidílná satirická minisérie HBO z dílny Mikea Whitea (Mé nové Já z produkce HBO), se odehrává v luxusním havajském letovisku. Seriál sleduje pestrou škálu hotelových hostů během jejich týdenní odpočinkové a omlazující dovolené v ráji. S každým dalším dnem však vychází najevo, že tito zdánlivě dokonalí turisté, usměvaví zaměstnanci hotelu i samotný idylický resort mají i svou temnější stránku.

Děj druhé řady seriálu se přesunul do sicilské pobočky resortů Bílý lotos, kde opět tráví svou dovolenou různorodá směsice hostů. Pod italským sluncem bude velmi horko, protože i v této sérii dojde na nějaké to ne zcela přirozené úmrtí.

Obsazení seriálu Bílý lotos

1. řada

Herci Postavy
Murray Bartlett Armond, manažer rezortu a narkoman, který už je pět let „čistý“
Connie Britton Nicole Mossbacherová, CEO společnosti zabývající se internetovým vyhledávačem
Jennifer Coolidge Tanya McQuoidová, žena, které nedávno zemřela matka a hledá vnitřní klid
Alexandra Daddario Rachel Pattonová, čerstvě vdaná nepříliš zdatná novinářka
Fred Hechinger Quinn Mossbacher, syn Nicole a Marka, sociální outsider závislý na technologiích
Jake Lacy Shane Patton, manžel Rachel, bohatý realitní makléř
Brittany O'Grady Paula, kamarádka Olivie z vysoké školy
Natasha Rothwell Belinda Lindseyová, laskavá manažerka lázeňského resortu, která si vytvoří komplikovaný vztah s Tanyou
Sydney Sweeney Olivia Mossbacherová, dcera Nicole a Marka, která studuje na vysoké škole
Steve Zahn Mark Mossbacher, manžel Nicole, který se potýká se zdravotními problémy
Molly Shannon Kitty Pattonová, panovačná matka Shanea, která platí za jeho líbánky a podnikne za ním neohlášenou návštěvu

2. řada

Herci Postavy
F. Murray Abraham Bert Di Grasso, Domincův starší otec
Jennifer Coolidge Tanya McQuoidová
Adam DiMarco Albie Di Grasso, Dominicův syn, čerstvý absolvent Stanfordovy univerzity
Meghann Fahy Daphne Babcocková, Cameronova zdánlivě milá, ale manipulativní manželka
Beatrice Grannó Mia, místní aspirující zpěvačka
 Jon Gries Greg Hunt, manžel Tanyi
 Tom Hollander Quentin, bohatý anglický gay cestující se svými přáteli a synovcem Jackem
Sabrina Impacciatore Valentina, přísná manažerka rezortu Bílý lotos na Sicílii
Michael Imperioli Dominic Di Grasso, hollywoodský producent závislý na sexu, syn Berta a otec Albieho
Theo James Cameron Babcock, namyšlený investiční manažer, manžel Daphne a Ethanův přítel z vysoké školy
Aubrey Plaza Harper Spillerová, právnička, Ethanova žena
Haley Lu Richardson Portia, mladá asistentka pracující pro Tanyu, kterou si s sebou vezme na dovolenou
Will Sharpe Ethan Spiller, čerstvě bohatý podnikatel v oblasti technologií, manžel Harper a Cameronův přítel z vysoké školy
Simona Tabasco Lucia Greco, místní podvodnice a prostitutka
Leo Woodall Jack, drzý a charismatický mladý muž z Essexu, kterého Quentin představuje jako svého synovce

Jennifer Coolidge - Tanya McQuidová

Americká herečka a komička, která se narodila 28. srpna 1961 v Bostonu, Massachusetts, USA. Je známá především díky svým rolím v komediálních filmech, jako jsou "American Pie" (1999), "Legally Blonde" (2001) a "A Cinderella Story" (2004).

Coolidgeová se díky svému charakteristickému hlasu a mrtvolnému projevu stala populární osobností ve světě komedie. Objevila se také v televizních pořadech, jako jsou "Přátelé", "Sex ve městě" a "2 Broke Girls". Coolidge získala uznání kritiky za své výkony v nezávislých filmech, jako jsou "Best in Show" (2000) a "A Mighty Wind" (2003). Kromě herecké kariéry se věnuje také psaní a je autorkou scénářů k několika televizním pořadům.

Coolidge byla nominována na několik významných ocenění, včetně ceny Primetime Emmy za hostující roli v seriálu "Six Feet Under". Angažuje se také v charitativní činnosti a podporuje organizace jako PETA a Humane Society. Coolidge je známá svými okouzlujícími a odvážnými módními volbami na červeném koberci. Je považována za jednu z nejzábavnějších a nejtalentovanějších hereček své generace a stále je oblíbenou osobností zábavního průmyslu.

John Gries - Greg Hunt

merický herec, scenárista a režisér se narodil 17. června 1957 v Glendale v Kalifornii. Hrál v mnoha filmech a televizních pořadech, mezi jeho nejznámější role patří strýček Rico v komediálním filmu "Napoleon Dynamite" z roku 2004.

Gries působil také jako hlasový herec a propůjčil svůj hlas postavám v několika videohrách a animovaných seriálech. Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájil jako dětský herec a od té doby během své kariéry pracoval na více než 200 projektech. Kromě práce ve filmu a televizi je Gries také hudebníkem a v průběhu let vydal několik alb.

Tom Hollander - Quentin

Anglický herec narozený 25. srpna 1967 v Bristolu v Anglii. Je známý pro svou všestrannost při hraní široké škály postav, od komických až po dramatické, a to jak ve filmu, tak v televizi.

Hollander získal uznání kritiky za své výkony v několika filmech, včetně "Pýchy a předsudku", "Ve smyčce" a "Bohemian Rhapsody". Uznání získal také za svou práci v televizi, kde si zahrál významné role v seriálech jako "The Night Manager" a "Taboo".

Kromě herecké kariéry je Hollander také plodným hlasovým hercem a svůj hlas propůjčil několika audioknihám a animovaným filmům.

Murray Bartlett - Armond

Australský herec narozený 20. března 1971 v Sydney v Austrálii. Svou hereckou kariéru začal v Austrálii a později se přestěhoval do Spojených států, kde se objevil v mnoha televizních pořadech a filmech.

Bartlett je známý především díky roli Michaela "Mouse" Tollivera v televizní adaptaci knihy Armisteada Maupina "Tales of the City". Objevil se také v několika dalších televizních pořadech, včetně "Looking", "Nashville" a "Iron Fist". Bartlett je uznávaným hercem a za svou práci na divadelních prknech, v televizi i ve filmu sklízí pochvalné kritiky.

Sabrina Impacciatore - Valentina

Italská herečka narozená 20. března 1968 v Palermu v Itálii. Svou hereckou kariéru zahájila v 90. letech a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech.

Impacciatore je známá svými rolemi v italských filmech jako "La felicità non costa niente" a "Baarìa". Objevila se také v několika populárních televizních seriálech, včetně "Il commissario Montalbano" a "Don Matteo". Kromě herecké práce se Impacciatore věnuje také psaní a vydala několik knih, včetně sbírky povídek a románu.

Steve Zahn - Mark Mossbacher

Americký herec narozený 13. listopadu 1967 v Marshall, Minnesota, USA. Svou hereckou kariéru zahájil na počátku 90. let a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech.

Zahn je známý svými rolemi ve filmech jako "Reality Bites", "Happy, Texas" a "Saving Silverman". Objevil se také v několika populárních televizních seriálech, včetně "Treme" a "Modern Family". Zahn je všestranný herec, který byl oceněn za svou práci v komediích i dramatech a získal uznání kritiky za své výkony na jevišti, v televizi i ve filmu.

Connie Britton - Nicole Mossbacherová

Americká herečka narozená 6. března 1967 v Bostonu, Massachusetts, USA. Svou hereckou kariéru zahájila v 90. letech a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech.

Britton je známá především díky svým rolím v televizních seriálech "Světla páteční noci" a "Nashville". Objevila se také ve filmech jako "Bratři McMullenovi", "Poslední zima" a "Tady tě opouštím". Brittonová je uznávanou herečkou a za svou práci získala několik nominací na ceny, včetně několika nominací na cenu Primetime Emmy.

Jake Lacy - Shane Patton

Americký herec narozený 14. února 1985 v Greenfieldu, Massachusetts, USA. Svou hereckou kariéru zahájil v polovině roku 2000 a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech.

Lacy je známý svými rolemi v televizních seriálech "The Office", "Girls" a "High Fidelity". Objevil se také ve filmech jako "Obvious Child", "Miss Sloane" a "The Little Hours". Lacy je talentovaný herec, který byl za svou práci oceněn několika nominacemi na ceny, včetně nominace na Critics' Choice Television Award.

Alexandra Daddario

Americká herečka narozená 16. března 1986 v New Yorku, USA. Svou hereckou kariéru zahájila v polovině roku 2000 a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech.

Daddario je známá především díky svým rolím ve filmech jako Percy Jackson a Olympané: Zloděj blesku" a "Baywatch". Objevila se také v televizních seriálech jako "True Detective" a "American Horror Story". Daddario je talentovaná herečka, která byla za svou práci oceněna několika nominacemi na ceny, včetně Teen Choice Award a MTV Movie Award.

Molly Shannon - Kitty Pattonová

Americká herečka narozená 16. září 1964 v Shaker Heights, Ohio, USA. Svou kariéru zahájila jako komediální herečka v 90. letech 20. století a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech.

Shannon je známá především díky své práci v komediálním pořadu Saturday Night Live, kde působila v letech 1995-2001. Objevila se také ve filmech jako "Superstar", "Jak Grinch ukradl Vánoce" a "Já a Earl a umírající dívka". Shannon je uznávanou herečkou a komičkou, která byla za svou práci oceněna několika nominacemi na ceny, včetně několika nominací na cenu Emmy.

Natasha Rothwell - Belinda Lindseyová

Americká herečka, spisovatelka a komička se narodila 18. října 1980 ve Wichitě v Kansasu, USA.Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájila jako scenáristka pořadů "Saturday Night Live" a "The Nightly Show with Larry Wilmore".

Rothwellová je známá především díky roli Kelli v televizním seriálu "Insecure". Objevila se také ve filmech jako "Sonic the Hedgehog" a "Love, Simon". Rothwellová je talentovaná herečka a scenáristka, která byla za svou práci oceněna několika nominacemi na ceny, včetně nominace na cenu Primetime Emmy za vynikající herečku ve vedlejší roli v komediálním seriálu.

F. Murray Abraham - Bert Di Grasso

Americký herec narozený 24. října 1939 v Pittsburghu v Pensylvánii, USA. Svou hereckou kariéru zahájil v 70. letech 20. století a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech.

Abraham je známý především díky roli Antonia Salieriho ve filmu "Amadeus", za kterou získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Objevil se také ve filmech jako "Všichni prezidentovi muži", "Zjizvená tvář" a "Hotel Grand Budapešť".

Abraham je uznávaným hercem, který byl za svou práci oceněn několika nominacemi a vítězstvími, včetně několika nominací na cenu Primetime Emmy a vítězství na Zlatém glóbu.

Michael Imperioli - Dominic Di Grasso

Americký herec a spisovatel, narozený 26. března 1966 v Mount Vernonu, New York, USA. Svou hereckou kariéru zahájil na počátku 90. let a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech.

Imperioli je známý především díky roli Christophera Moltisantiho v televizním seriálu Sopranovi, za kterou získal cenu Emmy za vynikající herecký výkon ve vedlejší roli v dramatickém seriálu. Objevil se také ve filmech jako "Goodfellas", "Jungle Fever" a "The Lovely Bones".

Imperioli je talentovaný herec a scénárista, který byl za svou práci oceněn několika nominacemi na ceny, včetně několika nominací na cenu Emmy a na cenu Screen Actors Guild Award.

Adam DiMarco - Albie Di Grasso

Kanadský herec narozený 14. dubna 1990 v Oakville v Ontariu. Svou hereckou kariéru zahájil v polovině roku 2000 a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech.

DiMarco je známý především díky svým rolím v televizních seriálech "The Order" a "The Magicians". Objevil se také ve filmech jako "Radio Rebel" a "Percy Jackson & the Olympians: Zloděj blesku."

DiMarco je talentovaný herec, který byl za svou práci oceněn několika nominacemi na ceny, včetně nominace na cenu Leo za nejlepší vedlejší roli v dramatickém seriálu.

Theo James - Cameron Babcock

Anglický herec narozený 16. prosince 1984 v Oxfordu. Svou hereckou kariéru zahájil na počátku roku 2010 a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech.

James je známý především díky roli Čtyřky ve filmové sérii "Divergent". Objevil se také ve filmech jako např: Probuzení", "Londýnská pole" a "Tajemné písmo".

James je talentovaný herec, který byl za svou práci oceněn několika nominacemi na ceny, včetně nominace na Teen Choice Award a People's Choice Award.

Meghann Fahy  - Daphne Babcocková

Americká herečka narozená 25. dubna 1990 v Longmeadow, Massachusetts, USA. Svou hereckou kariéru zahájila v polovině roku 2000 a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech.

Fahy je známá především díky roli Sutton Bradyové v televizním seriálu "The Bold Type". Objevila se také ve filmech jako "Miss Sloane" a "Lost Girls".

Fahy je talentovaná herečka, která byla za svou práci oceněna několika nominacemi na ceny, včetně nominace na Daytime Emmy Award a Teen Choice Award.

Will Sharpe - Ethan Spiller

Britský herec, scenárista a režisér, narozený v roce 1986 v Japonsku britskému otci a japonské matce. Svou hereckou kariéru zahájil v polovině roku 2000 a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech.

Sharpe je známý především díky roli Shuna v televizním seriálu Flowers, který také napsal a režíroval. Objevil se také ve filmech jako "Kryštůfek Robin" a "Sbohem, Kryštůfku Robine".

Sharpe je talentovaný herec, scenárista a režisér, který byl za svou práci oceněn několika nominacemi na ceny, včetně nominace na televizní cenu BAFTA a vítězství v soutěži Royal Television Society Award.

Aubrey Plaza - Harper Spillerová

Americká herečka a komička narozená 26. června 1984 ve Wilmingtonu ve státě Delaware v USA. Svou hereckou kariéru zahájila v polovině roku 2000 a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech.

Plaza je známá především díky roli April Ludgateové v televizním seriálu "Parks and Recreation". Objevila se také ve filmech jako "Scott Pilgrim vs. the World", "Safety Not Guaranteed" a "Ingrid Goes West".

Plaza je talentovaná herečka a komička, která byla za svou práci oceněna několika nominacemi na ceny, včetně nominace na Primetime Emmy Award a Screen Actors Guild Award.

Bílý lotos (The White Lotus) - podrobné informace o seriálu

Bílý lotos (v anglickém originále The White Lotus) je americký komediálně-dramatický satirický televizní seriál, jehož tvůrcem je Mike White. Seriál sleduje hosty a zaměstnance fiktivního řetězce resortů Bílý lotos, jejichž pobyt ovlivní různé dysfunkce.

První řada se odehrává na Havaji, druhá řada se odehrává na Sicílii. Původně se mělo jednat o šestidílnou minisérii, která měla premiéru dne 11. července 2021 na platformě HBO. Vzhledem ke kritickému ohlasu a vysokým hodnocením HBO seriál obnovilo jako antologii.

Druhá řada měla premiéru dne 30. října 2022. V listopadu 2022 byl seriál obnoven pro třetí řadu. Americký filmový institut zařadil obě řady seriálu do žebříčku nejlepších pořadů let 2021 a 2022. První řada získala nejvíce cen ze všech pořadů na 74. ročníku udílení cen Emmy, kde získala deset cen, včetně ceny za nejlepší minisérii, nejlepší režii a nejlepší scénář pro Whitea, nejlepší herečku ve vedlejší roli pro Jennifer Coolidge a nejlepšího herce ve vedlejší roli pro Murrayho Bartletta. Druhá řada získala Zlatý glóbus za nejlepší minisérii a nejlepší herečku ve vedlejší roli pro Coolidge.

Natáčení započalo v říjnu 2020 na Havaji za přísného dodržování koronavirových opatření. 21. listopadu 2020 bylo oznámeno, že natáčení v resortu Four Seasons Resort Maui bylo z poloviny dokončeno a v prosinci 2020 bylo naplánováno natáčení na lokacích napříč ostrovem Maui.

20. ledna 2022 bylo oznámeno, že natáčení druhé řady bude probíhat v resortu Four Seasons San Domenica Palace v obci Taormina na italské Sicílii. 28. února 2022 společnost HBO potvrdila, že zde započala produkce. Úvodní scéna druhé řady, doprovázené sborem hlasů, ukazuje záběry z fresek vily Tasca v Palermu.

Natáčení probíhalo na různých místech na Sicílii: po celém městě Taormina, zejména v hotelu San Domenico Palace, který představuje hlavní místo dění, v antickém divadle v Taormině; v Cefalù, s dlouhou pláží a výhledem na normanská katedrála; ve Fiumefreddo di Sicilia; v Palermu, zejména v Teatro Massimo a ve Villa Tasca. Interiérové ​​scény operního domu se natáčely v Teatro Massimo Bellini v Katánii.

Dále se natáčelo ve městě Noto, zejména ve Villa Elena; a Giardini Naxos. Dle webu Vulture zůstaly náklady na druhou řadu pod částkou tří milionů dolarů za epizodu, stejně jako v první řadě. Itálie, kde se druhá řada natáčela, nabízí zahraničním produkcím natáčejícím v zemi až 40% slevu na dani.

Wikipedie dále uvádí, že Bílý lotos obdržel ohlasy kritiků.

Na serveru Rotten Tomatoes získala první řada hodnocení 89 % na základě 95 recenzí kritiků s průměrným hodnocením 8,4/10. Konsenzus webu zní: „I když jeho skutečné záměry mohou být trochu nejasné, nádherné výhledy, zkroucené drama a perfektní herecké obsazení dělají z Bílého lotosu přesvědčivé – i když nekomfortní – místo pro sledování.“

Na serveru Metacritic získal skóre 82 ze 100 na základě 39 recenzí, označující „univerzální uznání“.

Matthew Jacobs z TV Guide udělil seriálu skóre 4,5 z 5 a napsal, že se jedná o „zatím jeden z nejlepších televizních pořadů roku“.

Alan Sepinwall z časopisu Rolling Stone udělil hodnocení 3,5 z 5 hvězd a označil seriál za „často nekomfortní, někdy poetický, občas veselý a hluboce výstřední“.

Sledujete seriál Bílý lotos? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer 2. řady seriálu Bílý lotos HBO

Video
Video se připravuje ...

Trailer 1. řady seriálu Bílý lotos HBO

Fotogalerie
20 fotografií