Hýlačka pod původním názvem Svoboda byla postavena táborskými turisty v roce 1920. Vysoká byla pouhých 18 metrů. Protože ale kopec Hýlačka (525 m n. m.), na kterém stála, byl tehdy holý, byla výška dostatečná. Na vyhlídkový ochoz vedlo celkem 57 schodů. Měla tvar husitské hlásky.

„O výhled byl velký zájem a během tří let na ni vystoupalo přes sedm tisíc turistů,“ řekl Blesku předseda táborských turistů Radek Přílepek.

I takové slevové kupony v bedekru najdete.
Autor: archiv Blesku

Byla památkou

Během druhé světové války Hýlačku zabrali němečtí okupanti a využívali ji jako pozorovatelnu protivzdušné obrany. V roce 1946 byla znovu otevřena veřejnosti. O jedenáct let později byla opět uzavřena z důvodu zřízení radiostanice.

„Zpátky do majetku Klubu českých turistů se dostala v roce 1990. Po pěti letech pak byla prohlášena kulturní památkou,“ vysvětlil Přílepek.

Požár na Silvestra

Sláva netrvala dlouho, na Nový rok 2012 unikát pohltily plameny. Požár hasily celkem čtyři cisterny. Hasiči však museli i zbytky konstrukce strhnout, neboť hrozilo její zřícení. Škoda byla vyčíslena zhruba na jeden milion korun. Jak oheň vznikl, policie zjistit nedokázala.

Po zkáze českého unikátu nechal klub turistů vybudovat rozhlednu novou. „Po všech peripetiích s úřady se v roce 2015 začala vracet na své místo. K nebesům se tyčily nové štíhlé nohy s vyhlídkovou plošinou,“ popsal Přílepek. K té vede schodiště se 136 schody až do výšky 25 metrů. Otevřeno je denně od 9.00 do 22.00 hodin, vstupné činí 20 korun.

Bedekr Nejlepší výlety po Česku v prodeji od středy 3. června.
Autor: archiv Blesku

Blesk Extra Speciál Nejlepší výlety po Česku v prodeji na stáncích či na ikiosek.cz (s dopravou až do schránky). 132 stran jen za 69 Kč!

Fotogalerie
10 fotografií

Tipy na nejkrásnější rozhledny v ČR najdete ZDE >>>