Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pračky explodovaly a vyhořely kvůli nim celé domy. Lidé dělají základní chyby

Autor: Mii - 
29. března 2020
05:25

Pračky a sušičky. To jsou spotřebiče, bez kterých se v dnešní době neobejdeme. Všichni máme alespoň jeden z nich doma. Jenže se tím všichni zároveň vystavujeme určitému riziku. Pračky totiž patří mezi domácí spotřebiče, které nejčastěji způsobují požáry. Někdy výrobce dodá vadný kus a někdy problém zapříčiní sami lidé tím, jak pračky obsluhují. Proto se vyplatí znát základní bezpečnostní opatření. Patří mezi ně i staré dobré vytahování ze zásuvky.

Že výrobce dodá vadný kus, se skutečně stává a není to tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát. Vyprávět by mohli Britové, kteří si v minulých letech koupili sušičku značky Whirpool. Server BBC minulý rok informoval, že za posledních 11 roků vzplálo přes 750 těchto spotřebičů. Firma později uznala, že to způsobila výrobní chyba, kterou může obsahovat až 800 tisíc sušiček této značky.

Problém byl tak rozsáhlý, že byl zástupce Whirpoolu dokonce předvolán před britský parlament. Společnost nakonec uspořádala masové stažení produktu a několik stovek tisíc kusů sušiček opravila, nicméně některé kusy vzplály i poté, co měly být upraveny. Kauza doznívá dodnes, řeší se odškodnění postižených domácností.

Zástupce české pobočky Whirpool při té příležitosti řekl, že vadné kusy byly prodávány zejména na britském trhu, ale není zcela vyloučeno, že se dostaly i do Česka. Zda nebezpečnou sušičku vlastníte, si můžete ověřit zde – jedná se o modely Hotpoint-Ariston a Indesit v energetické třídě B či C vyrobené od dubna 2004 do září 2015.

Nejde přitom o ojedinělou kauzu. Podobný problém musela řešit téměř paralelně společnost Samsung. V USA se objevilo několik případů, kdy pračky této značky samovolně vybouchly. Americké Komise na ochranu spotřebitele musela vydat varování a firma nakonec vyhlásila stažení tří milionů vadných kusů vyrobených mezi březnem 2011 a dubnem 2016.

Na Samsung byla posléze podána hromadná žaloba. Společnost v prohlášení potvrdila, že porucha je možná – „výskyt abnormálních vibrací, při nichž vzniká riziko poranění či škody na majetku, není ve výjimečných případech při praní objemného či voděodolného materiálu a ložního prádla vyloučen,“ napsala. A doporučila, ať lidé používají pomalejší prací program.

Od pračky neodcházejte, servis svěřte profesionálům

Odhadnout, kolik z celkového počtu požárů praček způsobila vada od výrobce a kolik lidé jejich špatným užíváním, nelze. Americká spotřebitelská organizace Consumer Reports sice došla k údaji 23 procent (tolik incidentů mají způsobit pračky samy od sebe), ale větší zkoumání neproběhlo.   

Jisté je jen to, že nesprávná manipulace je velmi riziková. Například lidé by nikdy neměli prát, když nejsou fyzicky přítomní doma. Možného problému si rychleji všimnou a mohou zareagovat. Ostatní bezpečnostní pravidla jsou stejná jako pro ostatní elektrické spotřebiče.

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje například doporučuje po zakoupení pračky pečlivě prostudovat návod k obsluze a vždy se držet pokynů v něm uvedených. Rovněž lidi vybízí, ať nepřetěžují elektrické zásuvky, respektive ať přes rozdvojku nezapojují do zásuvky velké množství spotřebičů.

„Nebezpečí požáru znamenají i silně zaprášené přístroje, proto povrch i vnitřek přístrojů pravidelně čistěte,“ radí dále. Samozřejmostí je při dlouhodobé nepřítomnosti v bytě či bouřce odpojit spotřebič z elektriky, protože hrozí zkrat.

Dále by se o případné opravy neměli lidé pokoušet sami, ale rovnou je svěřit specializovaným opravářům. I pravidelnou údržbu a servis je lepší svěřit odborníkům. A vždy pračku zabezpečit před dětmi a jinými lidmi se sníženou schopností rozeznat nebezpečí.

Co měsíc, to incident 

Při dodržování těchto zásad se lidé mohou vyvarovat neštěstím, která se v poslední době udály po celém Česku. Výběr několika zlých požárů, které způsobily pračky:

Září 2019 – Pračka začala hořet v baťovském čtvrtdomku ve Zlíně. Kouř byl vidět z velké dáli, i vnitřek bytu byl plný kouře. Jako příčina požáru byla zhodnocena závada na elektroinstalaci spotřebiče.

Červen 2019 – Ve sklepě v domě v Poděbradech začala hořet pračka. Vedle ní se nacházely dvě tlakové lahve, jedna s kyslíkem a jedna s acetylenem. Hrozilo, že vybouchnou. Hasiči požár uhasili a lahve vynesli. Škoda nastala zhruba za 200 tisíc korun.

Květen 2019 – Hořela pračka v pražském hotelu na Praze 2. Muselo zasáhnout několik jednotek hasičů a evakuovat 90 lidí.

Duben 2019 – Majiteli bytu v Hranicích na Přerovsku začala hořet pračka v koupelně. Kompletně celá se roztavila. Když se muž snažil požár uhasit sám, nadýchal se nebezpečných zplodin.

Prosinec 2016 – Požár pračky vypukl v rodinném domě na Karvinsku. Začala hořet za plného provozu, příčinou byla technická závada na elektroinstalaci. V tomto případě vše zvládli vyřešit majitelé, měli v domě protipožární čidla, která na kouř upozornila a sami si požár uhasili pomocí hasicího přístroje.

Prosinec 2015 – V obytném domě v Praze hořela pračka, majitelka kousek od ní zapálila dekorační svíčku. Zplodinami byly očazeny prostory bytu. Hasiči odhadli škodu na 50 tisíc korun.

Březen 2014 – Pračka začala hořet v Postoloprtech na Ústecku. Majitelé bytu na tísňovou linku oznámili, že ze spotřebiče šlehají plameny. Hasiči při zásahu museli evakuovat kočku.

Podívejte se, jaké škody mohou požáry praček napáchat:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vikiki ( 30. března 2020 09:25 )

moje pračka zrovna byla po záruce. Peru na 90 a za chvíli puchýře na viku, honem jsem ji vypnula ale puchýře jsou, po čase jsem zjistila že pod puchýři je rez, tak jedině vyměnit.......

villon ( 29. března 2020 18:41 )

Znám takoví že i bez popelníku! Klepou to mezi madrace nebo do škvíry u zdi.

11karel11 ( 29. března 2020 13:44 )

S cigaretou chodit do postele. hnus.

villon ( 29. března 2020 09:27 )

Můj dobrý kamarád Jožin Pláteník má v tomhle zejména peška. Jednou mu doma blafnul topinkovač, protože to bylo pozdě večer (po návratu z hospody) tak si toho všiml až když měl zpopelněnou půlku kuch. linky. Ale jenom se ty dřevotřísky tak škvířili, nešlo to do plamenů, takže v poho. S klukama jsme mu pak udělali nové skří%nky které má dodnes. Potom už dvakrát usnul s cígem v hubě v postely (jako Domča Goťákováí-Timová ) a to už musely přijet hasiči. Pračku naštěstí nemá, hadry na vyprání (moc jich nemá) vozí jednou měsíčně k mamině do SezimovaUstí. Ona má automatku.

Zobrazit celou diskusi