Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další apokalypsa v hořící Austrálii: Po silném krupobití se přihnala písečná bouře

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
21. ledna 2020
09:38

Jihovýchod Austrálie, který několik měsíců sužují rozsáhlé požáry, čelí teď pro změnu náporu prudkých lijáků a krupobití. K těm se v pondělí přidala i písečná bouře. Deště na některých místech způsobily bleskové záplavy, silný vítr vyvracel stromy. Stejně ničivá byla i písečná bouře, kterou mnozí popsali jako „apokalyptickou“. Požáry v Austrálii vypukly v září, od té doby zabily 29 lidí a miliony zvířat. Meteorologové varují, že po ochlazení z minulého týdne přijde znovu vlna veder, s čímž stoupne i nebezpečí dalších požárů. Momentálně hasiči evidují 80 ohnisek, uvedl list Daily Mail.

„Přihnal se obrovitý oblak prachu,“ popsala písečnou bouři Marcia Macmillanová z městě Mullengudgery ve státě Nový Jižní Wales. „Mrak nad městem visel celý den,“ vypověděla.

„Takhle velké písečné bouře vidíme kvůli suchu dost často, už nás moc nepřekvapí. Za minulý týden se jich tudy prohnalo šest, ta poslední byla ale obrovská,“ dodala Macmillanová.

Video  Písečná bouře v Austrálii  - Reuters, Jason Herbig
Video se připravuje ...

Stejný fenomén měli o víkendu možnost pozorovat obyvatelé měst Dubbo a Parkes. „Písečné mraky jsou schopné se zformovat během několika minut, někdy můžou být široké stovky kilometrů,“ komentovali odborníci z meteorologické organizace Higgins Storm Chasing. „Jsou mnohem nebezpečnější než normální bouřky,“ doplnili lovci bouří.

„Mraky mají větší hustotu, dosahují i do větší výšky a pohání je několik klasických bouřek. Jsou typičtější pro Spojené státy a Blízký východ, v Austrálii je vidíme jen kvůli extrémnímu suchu. Během vteřiny promění den na noc,“ vysvětlili experti.

Svědci: „Nebylo vidět na krok“

Meteorologická služba doplnila, že písečná bouře se do Dubba přihnala rychlostí 107 kilometrů v hodině. Místní obyvatelé sdíleli snímky z bouře na svých sociálních sítích. „Dveře a okna jsme upevnili mokrými ručníky. Prach úplně zastínil slunce a najednou byla tma,“ shodují se uživatelé twitteru.

Bouře se následně stočila na jih a zasáhla město Parkes, po cestě trochu ztratila na síle, vítr dosahoval pouze 95 kilometrů v hodině. „Působilo to trochu apokalypticky. Během týdne jsme tu pár takových bouří měli, ale při téhle nebylo vidět ani na krok,“ popsal majitel motelu v Parkes Damien Garro.

„Písečná bouře zasáhla hlavně střední a západní části Nového Jižního Walesu, její vznik má na svědomí táhlé období sucha. Nejvíce poškodila vegetativní povrch orných půd,“ uvedl Stephen Cattle, vědec z Univerzity v Sydney. „S největší pravděpodobností tyto bouře uvidíme čím dál častěji,“ domnívá se Cattle.

Kromě písečné bouře jihovýchod země čelí krupobitím, první vlna udeřila v neděli, druhá v pondělí. V hlavním městě Canberra padaly kroupy o velikosti golfových míčků, rozbíjely čelní skla aut a zabíjely ptáky. Lidé ve strachu utíkali pod střechy. Pondělní bouře trvala pouze 15 minut, zbyla po ní ale spoušť.

Dehydratovaní koalové hledají vodu

„Ošetřili jsme desítky zraněných ptáků, některým se ale nedalo pomoct. Lidé nám sem nosili kakadu, další stopery nebo vrány,“ sdělil tisku jeden z veterinářů.

Dehydratovaný koala pije dešťovou vodu, která zůstala stát na silnici. Dehydratovaný koala pije dešťovou vodu, která zůstala stát na silnici. | Reuters

Po bouři rovněž ze svých úkrytů vylezli koalové, dehydratovaná zvířata hledají zdroj pitné vody. Obvykle získávají tekutiny z eukalyptových listů, vinou požárů jsou však bez vody. Jednoho ze žíznivých vačnatců odchytili záchranáři na cestě. Koala lízal dešťovou vodu, která zůstala na silnici.

Video  V Austrálii konečně zapršelo.  - Reuters, Steph Stewart
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi