Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klučíka (6) šokovala popálená zvířata. Založil sbírku, dárcům vyrábí keramické koaly

Autor: Darina Jíchová - 
15. ledna 2020
19:02

Australské požáry jsou tématem, které řeší celý svět. Dotkly se i malého Owena Colleyho (6) z amerického státu Massachusetts. Když mu jeho rodiče řekli, kolik zvířat zahynulo v plamenech, Owen byl zdrcený. Chtěl vědět, jak může pomoct, rodiče jeho jménem proto založili sbírku. Chlapec vyrábí keramické koaly a každý, kdo přispěje tisíc korun či víc, jednu z postaviček obdrží. „Je to poprvé, co chtěl něco jiného než Lego, samozřejmě jsme ho v tom podpořili,“ sdělila tisku Owenova matka Caitlin Colleyová. Zprávu přinesla stanice BBC.

Owenova sbírka byla minulý týden spuštěna na charitativní platformě GoFundMe, chlapcovým záměrem bylo vybrat 22 634 tisíc korun, tedy tisíc dolarů, a ty pak poslat záchranné stanici Wildlife Rescue South Coast Incorporated. Částku vybral během prvních dnů, a tak se rozhodl svůj cíl zvýšit. Na účtu Owenovy sbírky na záchranu australských zvířat je v současnosti víc než 790 tisíc korun.

Owen: Chci, aby lidé věděli, co se děje

„Zeptal se nás, jestli při požárech umírají i zvířata. Řekli jsme mu, že ano. Odešel do pokoje a pak se vrátil s obrázkem klokanů, koalů a psa dingo v dešti. Oznámil nám, že chce zvířatům pomoct. Bylo to poprvé, kdy chtěl něco pro druhé a ne pro sebe,“ vypověděla Colleyová.

„Z keramické hlíny jsme společně udělali koaly, a ty jsme výměnou za příspěvky do sbírky dávali naším příbuzným a známým. Pak jsme sbírku zveřejnili pro širokou veřejnost na GoFundMe, lidem, kteří přispějí více než tisíc korun, pak zasíláme keramické postavičky,“ vysvětlila Colleyová.

„Chci, aby věděli víc o tom, co se děje v Austrálii, aby věděli, jaká tam žijí zvířata a co se jim děje,“ sdělil Owen reportérům CNN. Žáček mateřské školky ve městě Hingham toho o Austrálii na svůj věk ví poměrně dost, je schopný vyjmenovat řadu australských zvířat, a to od klokanů a koalů přes vombaty a tasmánské čerty až po ledňáčky a psy dingo.

Video  Záchrana koaly: Babička hrdinsky vběhla pro zvíře do plamenů.  - Reuters
Video se připravuje ...

Celá rodina má k Austrálii zvláštní vztah, Owenův otec Simon Colley totiž pochází z okolí Sydney. Colleyovi dokonce krátce po chlapcově narození v Austrálii žili. „Táhne ho to tam, je hrdý na to, že tam někdy žil, ale nemyslím si, že si to pamatuje,“ uvedl Colley. Owen se totiž několikrát, i ve školce, nechal slyšet, že mu „Austrálie chybí“ a že by se „tam chtěl vrátit“.

Owenovi už došla hlína

Owen si rovněž užívá výrobu keramických koalů, nejvíc ho baví dělat jejich hlavičky, jednu postavičku má hotovou za 3 až 4 minuty, pak musí ještě 17 minut čekat, než se upečou. Zatím jich udělal 55, potom Owen narazil na zásadní problém – došla mu hlína. Jeho matka vykoupila veškeré zásoby v okolí a rodina nyní čeká na novou zásilku.

„Se vzrušením, ale i s napětím pozorujeme příchod příspěvků. Jsme vděční, ale naše reakce jsou zděšené, protože už nemáme hlínu,“ řekla Colleyová. „Dostojíme ale našemu slibu a všechny koaly uděláme a rozešleme, jen to bude trvat,“ dodala. Výše příspěvků se liší, lidé přispívají, co mohou, od 113 korun až po nejvyšší jednorázový dar 3395 korun. Poštovné za zaslání koalů budou hradit sami Colleyovi.

„Částku hlídá s námi, vysvětlili jsme mu, že každých vybraných 565 korun pomůže nakrmit jedno klokáně,“ vypověděla chlapcova matka. Doufá, že jejich počin inspiruje další rodiny. „Každý může pomoci, a když spojíme síly, můžeme toho dokázat hodně,“ vyzvala Colleyová.

Australské inferno

Jih Austrálie několik měsíců sužují rozsáhlé požáry, které mají na svědomí už 28 lidských životů. V ohni rovněž uhynulo přes půl miliardy zvířat, nejhůře se katastrofa podepsala na koalech a klokanech. Tento týden hasičům s bojem s plameny pomůžou deště, meteorologové ale varovali, že déšť oheň rozhodně neuhasí. V současné době hasiči registrují na 105 ohnisek, shořelo už asi 11,2 milionu hektarů porostu, což odpovídá oblasti o rozloze Bulharska.

Video  Děsivé požáry v Austrálii  - Hasiči Nový Jižní Wales/Fire and Rescue NSW
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi