Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Oliverek trpící SMA: Naděje vyhasnou za měsíc a půl! Stihne se podání léku včas?

Autor: idh - 
28. června 2020
05:00

Zdrcující rozhodnutí lékařů, že Oliverkovi trpícímu spinální svalovou atrofií (SMA) lék za 51 milionů nepodají, pro rodiče malého bojovníka znamená nový souboj s časem. S posledními zbytky nadějí se obracejí za hranice.

Místo termínu aplikace Zolgensma, nejdražšího léku v historii medicíny s cenou 51 milionů korun, se Bohumil a Radka Kovalští z Ostravska ve středu dozvěděli, že nemocnice v pražském Motole jejich Oliverkovi (22 měs.) trpícímu SMA léčbu zamítla. „Rozhodli už prý ale asi před týdnem. Pominu-li, že se nám nelíbí důvod, měli nám to říct dřív. Na nové řešení skoro nezbývá čas,“ řekl Bohumil Blesku.

„Je to složité. Bohužel lékař je v situaci, kdy rozhodnutí o léčbě musí být založeno na faktech a i v takto těžkých situacích nelze rozhodnout pouze na základě emocí, které jsou samozřejmě na straně Olivera,“ uvedla MUDr. Jana Haberlová na dotaz Blesku, jak těžké bylo zprávu sdělit rodičům. Ti se ihned obrátili na všechny, kdo už dříve nabídli pomoc, například na olomouckého senátora a lékařskou kapacitu v dětské péči Lumíra Kantora (58). „Pořád doufáme, že je ještě čas Oliverkovi dát šanci na lepší budoucnost,“ uzavřeli rodiče.

Pomoc zvenčí

Kovalští doufají, že stihnou podání léku v zahraničí. Musí však znovu nastartovat sbírku, aby zajistili další finance na nákup léku Zolgensma. Ten se dá dětem s SMA podat pouze do dvou let věku. „Jsme v kontaktu s pánem z Polska, který tam pro své dítě léčby dosáhl. Sídlí tam i pobočka výrobce léku,“ řekla Blesku maminka Radka. „Další možností je Itálie, nejraději bychom ale byli, kdyby se podání povedlo jinde v Česku.“ To však podle Haberlové nebude možné.

„Aktuální rozhodnutí, že Oliverovi nebude genová léčba poskytnuta, je ve shodě s doporučením odborné Společnosti dětská neurologie, a tudíž nepředpokládám, že by se jím jakékoliv jiné české Neuromuskulární centrum neřídilo,“ vysvětlila Blesku.

Co změní milionový zázrak?

Podle motolských odborníků lék Zolgensma zásadním způsobem motorické dovednosti Oliverka nezlepší, může ale stabilizovat jeho stav. Podobně, jako tomu je po užívání léku Spinraza, který chlapec dostává lumbální punkcí do míchy. Tou ale riskuje její poškození a ochrnutí nohou, jak se obávají rodiče.

„Doposud nejsou data, která by ukazovala na rozdílný efekt Spinrazy od Zolgensmy. Zlepšení motoriky u Olivera po podání Zolgensmy je pouze v rovině spekulací, nepodložených dat, a proto je v tomto případě opravdu třeba zvažovat rizika podání oproti možnému efektu. U Olivera bohužel nyní převažuje riziko podání,“ dodala Haberlová.

Video  Tatínek Oliverka s SMA: Zamítly nám léčbu syna!  - Facebook
Video se připravuje ...

Oliverek stále bojuje

Oliver trpící spinální svalovou atrofií I. typu se narodil v Ostravě 13. srpna 2018. Ve čtyřech měsících se popral se zápalem plic, šest dní byl v umělém spánku. K dnešku má za sebou čtyři zákroky pod narkózou, v krku zavedenou vnější ventilaci z průdušnice (sám dokáže dýchat zhruba šest hodin denně) a také umělý vstup do žaludku pro podání výživy, takzvaný PEG. Na SMA užívá lék Spinraza, který mu pomáhá alespoň v udržení současného stavu.

Co je zákeřná SMA

Spinální svalová atrofie (SMA) je skupina závažných geneticky podmíněných chorob postihujících periferní motorický nerv. Při jeho postižení dochází druhotně k postižení svalu, které se projevuje svalovou slabostí a později nemocí i úbytkem svalové hmoty. U nemocného dochází k postupnému ubývání svalstva, a tedy i pohybu. Více bývají postiženy dolní končetiny, nemocní také mívají potíže s polykáním, později i s dýcháním.

Maxík a Adámek už lék dostali

Celé Česko sleduje i osud dalších dvou chlapců s SMA. Maxíka Moslera (2) z Novojičínska a Adámka Chramosty (2) ze Sokolova. Věčně usměvavý Maxík byl prvním dítětem, které lék dostalo v Česku, stalo se tak 14. května v motolské nemocnici.

Od té doby všichni sledují každý jeho nový pokrok. I Adámek Zolgensma dostal, 28. května také v pražském Motole. Nedlouho nato se jeho rodiče radovali, že sám bez cizí pomoci zvedl hlavičku, což se mu podařilo naposledy v 8. měsíci, kdy už kvůli SMA slábl, jak prozradili rodiče.

marlen52 ( 13. července 2020 17:39 )

jenom rodiče musí vědět jak na tom Oliverek je a rozmyslet si co je pro něj nejlepší aby neprotahovali jeho trápení

dvorece ( 1. července 2020 14:15 )

dajka123:Tak každý nemůže být blbý jako ty.

jelenovi ( 29. června 2020 08:35 )

Jo, a taky byly clanky o tezce popalenym klukovi pro kteryho nebyla jina sance nez prijit o pulku tela kdesi pod zebrama, a sam do kamery rikal ze za tu operaci je rad, protoze muze zit (jinak by zemrel na zanet kosti). Sebevrazdy souvisi spis s depresema, a ty takhle maly dite mit nejspis nemuze.
I kdyby euthanasie byla u nas legalni, tak maly dite si o ni logicky rozhodnout nemuze, rozhodovali by rodice a ti to ocividne vzdavat nechteji

majojo ( 29. června 2020 02:42 )

Dokud Oliverek žije a peníze byly vybrány na JEHO léčbu, je nemístné tady čvaňhat o tom, komu jinému by se za ně dalo pomoci.

majojo ( 29. června 2020 02:31 )

I vsedě na vozíku se, kupodivu, může vést téměř plnohodnotný život.

Zobrazit celou diskusi