Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maxík slavil s taťkou Den otců: Jak se malému bojovníkovi daří?

Aktualizováno -
22. června 2020
12:05
Autor: VaB - 
22. června 2020
11:53

Maxík, který jako první dítě dostal lék Zolgensma přímo v Česku, slavil se svým tatínkem Den otců. „Můj středobod vesmíru,“ napsala rodina za Maxíka. V ošklivém počasí vyrazili na procházku. 

Malý Maxík vstoupil do povědomí všech v Česku kvůli své zákeřné nemoci. Byla mu totiž diagnostikována spinální svalová atrofie. Kvůli této nemoci dochází k postupnému ubývání svalstva a nemocný pak není schopen se sám pohybovat. 

Zachránit to však může jeden lék, je ale extrémně drahý. Rodiče Maxe tak začali vybírat peníze od lidí, a vybrali téměř 60 milionů korun! Teprve až pak došlo k rozhodnutí, že lék Zolgensma zaplatí pojišťovny.

Chlapeček tak lék dostal ještě před druhými narozeninami, což je jedna z podmínek pro zahájení genové terapie. Maxíkův stav se po aplikaci začíná postupně zlepšovat.

Celá rodina tak září štěstím, a i když v neděli 21. června na Den otců panovalo nevlídné počasí, Maxík s tatínkem i maminkou vyrazili na výlet. „Můj velký parťák, můj středobod vesmíru,“ napsal „Maxík“ na facebooku k fotografii, na které šťastně pózuje spolu s tatínkem. „Doufám, že jste si užili Den otců. My využili chvilky, kdy přestalo pršet, na rodinnou procházku,“ dodala spokojená rodina.

Video se připravuje ...
Další videa