Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boj o život Oliverka (1) nabírá na obrátkách: Lidé mu poslali přes milion za jediný den! Stále to ale nestačí

Autor: yks - 
13. března 2020
18:26

Malý Oliverek trpí spinální svalovou atrofií. Podstupuje nepříjemné a bolestivé lékařské zákroky, které mu mají získat čas, skutečnou naději pro něj ale představuje lék Zolgensma, nejdražší léčivo světa. Jeho cenu – 2,1 milionu dolarů – jeho rodiče nemají šanci dát sami dohromady. Pomoci jim mohou jen dary dobrých lidí. A těch je v naší zemi stále ještě mnoho. Přispěli už mnozí, stále to však nestačí. 

Diagnóza spinální svalová atrofie 1. typu dosud znamenala pro většinu dětí fatální ortel. Miminka se dožívají pouhých dvou let věku a jejich nejútlejší dětství je plné pobytů v nemocnicích, bolestivých zákroků a boje o holé přežití. 

Také malý Oliverek jich absolvoval nespočet a mezi nimi také opakované podání léku Spinraza, který sice postup nemoci zpomaluje, ale vyléčit ji neumí. „Díky spinraze se sice nadále nezhoršuji, ale ani nedochází k výraznému zlepšovaní mého dýchaní či pohybů a navíc s každou další aplikací riskuju poškození míchy,“ popsali to za miminko jeho rodiče pro webové stránky Naděje pro Oliverka.

Život s nemocí je plný úskalí

Oliverek je velký bojovník a může se také spolehnout na podporu svých nejbližších. Ti se musí zařídit tak, aby mu mohli poskytnout tu nejlepší možnou péči. „Je napojen na umělou plicní ventilaci a krmen sondou. Pro jeho převozy do nemocnic a rehabilitací jsme museli instalovat do auta měnič napětí na 220 V, abychom byli schopni zajistit napájení přístrojů během převozů,“ popsal například pro Blesk Oliverkův táta Bohumil.

Krutý osud dítěte již ale není nevyhnutelný. Díky genové terapii a jediné dávce léku Zolgensma se kvalita Oliverkova života může výrazným způsobem zlepšit. Má to ale háček, a tím je cenovka zmíněného léku. Dosahuje 2,1 milionu dolarů, tj. okolo 51 milionů korun – a to si samozřejmě jeho rodiče nemohou dovolit. 

Peníze přibývají, dochází ale čas

Právě proto byla vytvořena sbírka, díky které mohou lidé pomáhat, a to jak odesláním peněz na transparentní účet, odesláním dárcovské esemesky nebo prostřednictvím webových stránek gofundme.com, kde již rovněž nově probíhá sbírka. 

Video  Oliverek (1,5) trpí spinální svalovou atrofií, nadějí je pro něj superdrahý lék, na který rodina shání peníze.  - rodinný archiv
Video se připravuje ...

Lidé poslali přes milion za jediný den!

Desítky a stovky dobrých lidí přispívají často po stokorunách a jejich dobré srdce nyní přináší Oliverkovi novou naději. Za pouhých 24 hodin přibylo na jeho účtu přes milion korun! Od konečného cíle ho ale stále dělí značná suma. Jak stojí na Oliverkových stránkách, celkem se zatím podařilo vybrat něco přes 10 milionů korun. 

Chlapečkovi přitom utíká čas. Nejde jen o zdravotní komplikace související s jeho onemocněním. Lék Zolgensma je nutné podat do dovršeného druhého roku dítěte, jinak nezabere. Oliverkovi je přitom už rok a půl a dny rychle ubíhají. „Každá pomoc se počítá a každá jediná korunka nás posune o korunu blíže k uzdravení našeho Oliverka. My to spolu dokážeme,“ stojí na Oliverkových stránkách. 

cid2000 ( 14. března 2020 08:41 )

Snad některý miliardář pomůže v této situaci ???

Zobrazit celou diskusi