Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapeček nutně potřebuje nejdražší lék na světě: Jedna dávka stojí 55 milionů! Skládá se na něj celá země

Chlapečka může uzdravit lék za 55 milionů korun.
Chlapečka může uzdravit lék za 55 milionů korun.  (Autor: siepomaga.pl)
Autor: yks - 
12. ledna 2020
21:44

Celé Polsko se skládá na dávku léku, která může zachránit život malému Frankovi Surdelovi (5 měs.) z města Knurow nedaleko Katowic na jihu země. Klasická léčba u něj vůbec nezabrala a rodiče vkládají veškeré naděje do nového genového léku Zolgensma. Jeho cena je ovšem astronomická a je považován za nejdražší lék na světě!

Malý Franek trpí už od nejranějšího věku. O jeho smutném příběhu informuje polský portál FAKT 24. Lékaři zjistili, že má malé svalové napětí. Po sérii vyšetření přišla krutá zpráva pro jeho mámu Barbaru (36) a tátu Grzegorze  (37) Surdelowy.

Chlapečkovi byla diagnostikována spinální muskulární atrofie prvního typu. Jeho organismus neprodukuje bílkovinu odpovědnou za pohyb svalů, a jeho prognóza tak vůbec není dobrá.

Jeho stav si vynutil, aby byl vyživován sondou, protože přestal pít mámino mléko. Vedle postýlky má složitý aparát, který mu má zachránit život. Ve třech měsících dítěti podali první dávku hrazeného léku Nusinersen, neboli Spinraza. Nedošlo ale u něj k žádnému zlepšení. Postupně dostal už tři dávky drahého preparátu se stejně neuspokojivým výsledkem.

Protože Frankovi lék nezabírá, rodiče pro něj chtějí podle vlastních slov udělat víc. Zjistili, že v USA je možné zúčastnit se genové terapie lékem Zolgensma. Podle Barbary stačí jen jedna dávka, a ta chorobu zastaví, má to ale háček. Cena terapie činí astronomických 9,4 milionů zlotých (v přepočtu 55 milionů korun). „Viděli jsme holčičku, která po té terapii chodí jako zdravé dítě, moc bychom chtěli aby náš Franeček mohl využít stejnou šanci,“ řekli rodiče polskému portálu.

Jedna dávka léku má Frankovi dodat miliardy kopií genu, který mu chybí a pro vyléčení má stačit, je tu ale ještě jeden háček. Musí se podat dítěti do 2 let věku a čím dříve, tím lépe. Rodiče proto zřídili pro svého chlapečka sbírku.

Přispělo jim více než 14 tisíc lidí a vybrali v přepočtu 4 miliony korun, je to však jen zlomek potřebné částky. V jednom ale mají jasno. „Kdybychom měli ty peníze, okamžitě sedáme s Frankem do letadla a letíme pro jeho život do nemocnice v Ohiu,“ řekli s nadějí. Věří, že se jim podaří to, co před nedávnem 6letému Alexovi z polské Poznaně. Tomu totiž dobří lidé poslali v přepočtu 53 milionů.

karambol ( 13. ledna 2020 08:40 )

zrušte neziskovky jsou největší zločinci každáho státu a peníze dejte na své potřebné. A ne dobře prosperujicím zrudám!!

fotrpjotr ( 13. ledna 2020 03:37 )

Tady by měli pomáhat neziskovky a ne lovit u Libyjských břehů migranty.

nemocna ( 13. ledna 2020 02:01 )

Kolik lidí umírá na rakovinu a trpí po chemoterapií ale mnohdy ani to nepomůže, pharmatické firmy se chtějí obohacovat na prodej léků i když vědí že to lidem nepomůže a přitom lék dávno existuje jen to tutlají dokud to jde aby zbohatli a aby snížili přelidnění planety tak vyhladí nemocné a trpící i když jim jde pomoci, je to zrůdnost, kam se poděla láska úcta jeden k druhému, pomoc bližnímu svému aby bylo všem dobře a štastně žili

nemocna ( 13. ledna 2020 01:40 )

Jak můžou dát léku takovou sumu když na to nikdo nemá a nechají bezohledně a bezcitně umřít v bolestech malé děti, každá matka chce svému dítěti pomoci a oni mají lék tak by měli pomáhat druhým, stejně ten lék za takovou sumu neprodají a když ano tak jen od milionářů, na obyčejné lidi s nemocným dítětem se skládají z celého státu a to především zase chudí aby pomohli, není jim dítě lhostejné i když není jejich, v této době jde především obohatit se na utrpení druhých ne pomoc bližnímu svému když mám dám a byla by láska mezi všemi lidmi ne lhostejnost, zloba, msta, opovrhování a nenávist, každý chce být jen nejbohatší ale to neznamená že bude nejlepší, užije si života, ale nakonec umře sám opuštěný protože nepomohl druhým a myslel jen na sebe případně jen na svou rodinu, kam taková lidskost spěje? k zániku, lidskost se vytratí

pan bard ( 12. ledna 2020 23:07 )

Bože můj máme skoro 8 miliard lidí a z toho je 5 miliard postižených. Svět se zbláznil.

Zobrazit celou diskusi