Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petr chránil Lucinku (13) před střelcem vlastním tělem: Spolužáci vybírají pro rodinu peníze, nemocnice má na účtě už 2,5 milionu

Autor: ČTK, dce - 
16. prosince 2019
18:12

Ostravská tragédie, která minulý týden otřásla celou republikou, v lidech stále rezonuje. Těžké chvíle chtějí v předvánočním čase lidé ulehčit zraněným a pozůstalým po obětech, uspořádány tak už jsou čtyři finanční sbírky. Jednu z nich uspořádala základní škola, kterou navštěvuje třináctiletá dívenka, jíž vlastním tělem před střelcem chránil její otec Petr L. (†49).

Porubská Základní škola Ivana Sekaniny vyhlásila sbírku na pomoc rodině muže, kterého v úterý zastřelil útočník ve Fakultní nemocnici Ostrava. Muž vlastním tělem chránil svou dvanáctiletou dceru. Zavražděný muž byl jedním ze členů Spolku rodičů při ZŠ Sekaniny. ČTK dnes o vzniku veřejné sbírky informoval místopředseda spolku Jan Kňazovčík. Informace byly zveřejněny také na webových stránkách školy.

Sbírka je účinná od neděle, lidé mohou přispívat na účet 1012201912/5500. Podobně jako další sbírky potrvá do konce března.

„Vyzýváme tímto všechny dobré lidi, kteří chtějí pomoci zmírnit důsledky hrůzného činu, který připravil žákyni naší školy o tatínka, aby přispěli na transparentní účet,“ uvedl spolek na facebookovém profilu školy.

2,5 milionu na sbírkovém účtu nemocnice

Sbírkový účet založila i samotná nemocnice a je určen na podporu rodin obětí a zraněných. V pondělí ráno na něm bylo 2,4 milionu korun. Nemocnice zřídila transparentní bankovní účet s číslem 73030761/0710. Dárci tam mohou přispívat do 31. března 2020. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat.

Sbírka vysoké školy

Transparentní účet na pomoc pozůstalým po obětech střelby zřídila také Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Studenti a zaměstnanci tam mohou posílat své příspěvky. Transparentní účet má číslo 291463872/0300. Příspěvky lze také v tomto případě zasílat do 31. března. Poté bude vybraná částka ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava předána rodinám obětí, uvedla univerzita. Na účtu je přes 112.000 korun.

Univerzita sídlí v těsné blízkosti školy, a musela tak po střelbě přijmout mimořádná bezpečnostní opatření. Škola uzavřela vchody a o střelbě studenty a personál informovala rozhlasem.

Vězeňská služba také pomáhá

Sbírku na pomoc pozůstalým v pondělí vyhlásila i Vězeňská služba ve spolupráci s policejním odborovým svazem – chtějí podpořit pozůstalé po příslušnících Vězeňské služby ČR nstrm. Petrovi L. – jeho manželku a dvě dcery – a pprap. Bc. Petru Š. – jeho manželku a nezletilého syna.

„Příslušník Věznice Heřmanice Petr L. zemřel tragicky ve věku 49 let. V osudný den doprovázel na ošetření do fakultní nemocnice dceru, kterou hrdinsky zachránil obětováním vlastního života. Petr L. byl ve služebním poměru příslušníka Vězeňské služby ČR od 1. července 2005. Po celou dobu trvání služebního poměru vykonával funkci strážného oddělení vězeňské stráže. Svým profesionálním přístupem k plnění služebních úkolů byl příkladem pro ostatní příslušníky, byl vždy přátelský, veselý a spolehlivý. Petr L. po sobě zanechal manželku Lenku a dvě dcery, osmadvacetiletou Natálii a třináctiletou Lucii,“ popsal na webu Vězeňské služby generální ředitel Petr Dohnal.

„Příslušník Věznice Ostrava Petr Š. zahynul ve svých 39 letech. Sloužil u Vězeňské služby ČR od 15. 12. 2010 jako strážný – řidič oddělení vězeňské stráže. Byl vždy přátelský, spolehlivý, v pracovním kolektivu a mezi kolegy velmi oblíbený a veškerý svůj volný čas věnoval své milované rodině a v posledním období i stavbě nového rodinného domu. Se svou manželkou – lékařkou onkologického oddělení Fakultní nemocnice Ostrava, která denně bojuje o životy druhých, měl devítiletého syna Jaroslava,“ uvedl k druhému zesnulému Dohnal.

Rodiny zesnulých dozorců můžete podpořit na účtu 4200555535/6800, nezapomeňte přidat variabilní symbol: 150220. Přispívat bude možné do 15. února.

Sedm mrtvých lidí rukou chladnokrevného střelce

Dvaačtyřicetiletý střelec zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky v úterý po 07:00. Čekající pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Na svědomí má sedm obětí, poslední zemřelá byla žena, která ve čtvrtek podlehla střelnému zranění hlavy. Od útoku byla v kritickém stavu. Další dva zranění muži už byli propuštěni z nemocnice do domácí péče.

frantacizek ( 17. prosince 2019 05:29 )

každý by měl přispět, dle svých možností. Sám jsem to již udělal. Ta dívka si ten šílený zážitek ponese bohužel celý život. Snad ji dají interventi co nejvíce do pořádku pro běžný život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání