Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dojatí rodiče Ríši, který dostal nejdražší lék, děkují dárcům: Pomoc dál potřebuje Maxík i Oliverek!

Autor: rc - 
29. března 2020
05:10

Malému bojovníkovi Ríšovi, který trpí spinální svalovou atrofiií (SMA), fandilo celé Slovensko. Jde o velmi závažné onemocnění, které se donedávna nedalo léčit, ovšem věda neustále pokračuje dopředu, a tak už i na toto onemocnění existuje lék Zolgensma. Stojí však přes 2 miliony dolarů. Chlapečkovi nakonec pomáhalo celé Slovensko a díky tomu svůj lék nakonec i dostal! Jeho rodiče na sociální síti facebook děkovali všem, kteří mu k tomu pomohli.

Díky široké veřejnosti měl příběh Ríši šťastný konec. Chlapec pocházející ze Slovenska se narodil jako šťastné a spokojené miminko. Ovšem jak rostl, rodiče si začali všímat, že má problémy s motorikou. Rozhodli se proto navštívit obvodní lékařku. „Ta je však ujistila, že je všechno tak, jak má být, jen jsem líný. Hned jsem se rozplakal, čímž jsem všem chtěl říci, že to není pravda, že vůbec nejsem líný, ale nikdo mi nerozuměl. Mí rodiče se však nenechali odbýt a vzali mě k jiné paní doktorce, která vyjádřila podezření na závažné dědičné nervově-svalové onemocnění, spinální svalovou atrofii,“ uvedli Ríšovi rodiče na facebookové stránce Riško Dýchaj, na níž popisují chlapcův příběh, jako by ho vyprávěl on sám.

Bohužel, onemocnění se nakonec potvrdilo. „Tehdy všechno nabralo rychlý spád. Najednou mě přestala poslouchat i moje hlava, nedařilo se mi ji udržet. Začínaly mi slábnout i ruce, už jsem je nezvládal zvednout tak vysoko, jak jsem chtěl, neuměl jsem si chytit svoje hračky, a když se mi to i tak podařilo, nezvládl jsem je dát až k puse,“ popisují chlapcovi rodiče první projevy nemoci na facebooku.

 

Donedávna neexistoval lék, který by dětem s tímto onemocněním pomohl. Málokdy se dožívaly vyššího věku. Dnes je tomu jinak. Lék, který dostal název Zolgensma, však stojí miliony! Dětem trpícím SMA ale dává naději na lepší život. Pomoci však dokáže pouze tehdy, pokud ho dítě dostane do věku dvou let.

Ríšovým rodičům se naštěstí podařilo tuto astronomickou sumu vybrat. Dávka léku chlapečkovi díky tomu mohla být podána v úterý v Budapešti.

„Právě prožíváme chvíle štěstí, Ríšovi byl aplikován lék, za který jsme spolu s Vámi bojovali, a díky Vám se nám to podařilo. Teď už jen můžeme věřit, že vedlejší účinky léku se neprojeví a lék Ríšovi zabere co nejdřív. Slovensko se spojilo a pomohlo Ríšovi. Jste úžasní,“ uvedli v prohlášení rodiče Ríši na facebooku.

„Když jsme začátkem ledna přišli s prosbou o pomoc, měli jsme před očima Ríšu a odhodlání udělat všechno pro to, abychom ho zachránili, abychom mu dopřáli kvalitnější život, aby se mohl zhluboka nadechnout… Věděli jsme, že to nebude lehké a že jedině Vy, dobří lidé, nám můžete pomoci splnit tento sen,“ dodali šťastní rodiče. Kromě Ríši nemocí trpí ještě na Slovensku Alex, Amélie a Alexej. V Česku zas lidé pomáhají Maxíkovi a Oliverkovi a v závěsu za nimi čekají další nemocné děti.

Video  Chyceno v síti: Příběh Maxíka, kterému pomáhá celé Česko! Je potřeba vybrat 50 milionů!  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 29. března 2020 19:39 )

to je vždycky krásné číst takové zprávy. Mít zdravé dítě je dnes už darem

11karel11 ( 29. března 2020 13:48 )

Nevinné děti a jsou tak nemocné.

Zobrazit celou diskusi