Vyhlídkovou věž, dominantu čtrnáctého pražského obvodu vypadající jako trojboký jehlan, navrhl významný český architekt a urbanista Martin Rajniš, spoluzakladatel České komory architektů, mezi jehož nejznámější díla patří nová Poštovna na Sněžce. Stavbu Doubravky, kterou i pojmenoval, realizoval jeho ateliér Huť architektury.

Podobně jako řadu dalších zajímavých a vzácných staveb i rozhlednu stihla pohroma. Do výšky šesti metrů 20. listopadu 2019 vzplála jeho jedna ze tří stabilizačních částí, a to rukou žháře, který ji podle výsledků vyšetřování policie podpálil úmyslně, technické závady byly vyloučeny.

Stavbu rozhledny inicioval její vlastník, tedy radnice Prahy 14, coby součást projektu Cesta k Doubravce, jehož cílem je revitalizaci turistických tras, cyklotras a dalších komunikací v lokalitě Čihadla. Kromě rozhledny zde zaujme řada prvků drobné architektury a k odpočinku vyzvou relaxační či pikniková místa. Zřizovatelé této krásné procházkové tratě nezapomněli ani na občerstvení, které se nachází přímo u Doubravky, natož na malé návštěvníky, jež čeká báječné hřiště v rezidenční čtvrti Rajský vrch.

Otevírací doba:

  • Duben až říjen - každý den
  • Listopad až březen - zavřeno

Na vyhlídkovém vrcholu Doubravky může v jednu chvíli stanout až devět osob.

Vstupné:

  • Zdarma

Video
Video se připravuje ...

Dřevěná rozhledna Doubravka v novém. Takto ji opravili po požáru jedné z noh. David Malík, David Zima

Zajímavosti

  • Část peněz na stavbu, která vyšla na bezmála čtyři miliony korun, se získalo od veřejnosti formou prodeje schodů s vlastními vzkazy na rozhledně.
  • Základním konstrukčním materiálem je přes 7 km kmínků akátů. Dále na ni bylo použito 5162 kg oceli, tři tisíce svorníků, šest tisíc matic a zhruba tisíc kmínků trvanlivého a snadno obnovitelného akátového dřeva, které vyrostlo na Moravě v okolí Bzence.
  • Po výstavbě Žižkovského vysílače roku 1992 se Doubravka stala první veřejně přístupnou nově postavenou rozhlednou v Praze.
  • V roce 2018 na 25. ročníku soutěže o Grand Prix architektů udělila porota stavbě rozhledny jednu z pěti hlavních cen.

Tip na výlet v okolí

Nedaleko od rozhledny Doubravka se rozkládá sedm hektarů velký zámecký park Dolní Počernice s více než tisícovkou stromů, z nich nestaršímu je zhruba čtvrt století. Část parku, který je součástí Přírodní památky Počernický rybník, lemuje soubor historických budov, tedy zámek, mlýn, pivovar a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Za zhlédnutí stojí též zámecká oranžérie. Barokní zámek, původně tvrz zhruba z přelomy 14. a 15. století, není přístupný veřejnosti. Je v něm dětský domov.

Fotogalerie
42 fotografií