Za přírodou do Šumavy

Milovníci přírody mají v Plzeňském kraji většinou jasno. Nejvyhledávanějším cílem v oblasti je západní část chráněné krajinné oblasti Šumava. Objevte okolí obce Modrava, vydejte se podél řeky Vydry, nebo Křemelné. Mezi nejkrásnější místa Šumavy se řadí také jezera Černé a Červoto. Nenáročné procházky, či cyklovýlety nabízí okolí vodní nádrže Nýrsko. Pokud vás ani jeden z těchto výletů nepřesvědčí, můžete se vydat k jezeru Laka, které se nachází nedaleko hranic s Německem.

Cesta podél Berounky a Střela

Jeden z nejdelších souvislých zelených pásů na Plzeňsku naleznete v povodí řeky Berounky. Zde si užijí vodáci, cyklisté i pěší turisté. Na břehu řeky se nachází řada památek. Cestou uvidíte řadu hradišť, například Kozel, Střapole, či Nadryby. Podél řeky se také nachází řada vyhlídek, například Poradní skála, Kozí bouda, Malochova skalka nebo Havlova skála u obce Liblín. Pokud chcete ještě více utéct civilizaci, můžete se vydat podél řeky Střela. Okolí je o něco více kopcovité, žádnou velkou námahu ale i tak nečekejte. Stejně jako v případě Berounky, i povodí Střely nabízí řadu překrásných míst, vyhlídek a památek.

Za vodou k přehradě Hracholusky

Ještě musíme zmínit jedno povodí s překrásnou přírodou a kvalitními stezkami. Jedná se o řeku Mži. Svojí cestu rájem můžete začít třeba ve Stříbře a pokračovat podél řeky. Přírodu zde bohužel narušuje nesčetné množství nejrůznějších kempů a jiných turistických zařízení. I tak se ale jedná o krásný výlet. Postupně se přes Vranov, Blahoutský les, Radost a Rájov dostanete až na samý konec vodní nádrže Hracholusky. Odtud můžete pokračovat dále po proudu řeky Mže, třeba až ke zřícenině hradu Buben.

Tipy na dovolenou v Plzeňském kraji

Další související odkazy

Zámek Horšovský Týn

Plzeň: Pivovarské město kultury 

Bunkr v Brdech: Jeden z nejutajovanějších objektů nyní otevřen veřejnosti 

Hrad Rabí 

Plzeň, rodiště brankáře Petra Čecha a zlatavého moku