Po západní hranici kraje

Jedna z nejlepších cyklotras kraje Vysočina vede po hranici se Středočeským krajem. Váš výlet může začít v obci Dolní Kralovice u vodní nádrže Švihov. Vydáte se po stezce č. 84 na východ. Projedete postupně Zahrádčicemi, Šetějovicemi, Dolními Rápoticemi a dalšími vesnicemi až k rozcestí za Hořicemi. Na rozcestí, na kterém se nachází malá kaplička, se vydejte na jih. Tato silnice vás dovede k cyklostezce č. 161 nedaleko obce Syrov. Tato trasa vás dovede do města Senožaty, kde odbočíte po stejné stezce na jih. Další odbočka vás čeká v Křelovicích, kde se vydáte na východ. Trasa vás postupně dovede zpět k řece Želivka. Výlet můžete ukončit v obci Želiv, kde se nachází řada famózních památek i přehrada Trnávka. Případně si můžete cestu prodloužit podél přehrady do Červené Řečice.

Po okolí Jihlavy

Krajské město nabízí řadu skvělých cyklotras. Pokud hledáte nenáročnou jízdu a klid, vydejte se podél řeky Jihlavy. Cyklostezka č. 26 začíná na východě města. Pokračuje kolem Malého Beranova, Petrovického kopce, přes Luka nad Jihlavou, třeba až do obce Dolní Smrčné. Cestou potkáte řadu historických památek, například zříceninu hradu Rokštejn nebo hrádek Přímělkov. Po celé trase je možné libovolné využití vlakové i autobusové dopravy. Z Jihlavy se můžete vydat také do města Třešť. Vyrazíte na jih přes vesničku Pístov po cyklotrase č. 16. Cestou uvidíte kopce, lesy i řadu rybníků. Cyklostezka č. 16 vás provede Salavicemi a Jezdovicemi, až do města Třešť. Tam můžete využít vlakové i autobusové dopravy pro dopravu zpět do Jihlavy, nebo můžete navštívit některé z místních muzeí.

Podél řeky Svratky

Skvělé cyklostezky jsou také na východě kraje. Jako start cyklovýletu v této oblasti můžete zvolit i město Jimramov. Poté se vydáte na jíh po cyklotrase č. 4025 povodím řeky Svratky. Projedete Strachujovem a Unčínem, až dojedete do Dalečína. Zde můžete navštívit některou ze zdejších pamětihodností, například zdejší zámek nebo zříceninu hradu. V Dalečíně se také na cyklostezku 4025 napojuje Svratecká vodohospodářská naučná stezka. Po trase můžete pokračovat až k nádrži Vír.

Tipy na dovolenou v kraji Vysočina

Související odkazy

Chcete vyrazit na výlet na kole? Zkontrolujte si, v jakém je stavu 

Kam na výlet v ČR - Český Krumlov a Telč 

Mrazivé podzemí a úchvatné kostely – objevte Jihlavu 

Vyrážíte na kolo? 5 rad, jak ho »nedarovat« zlodějům! 

Památky a města Vysočiny, které stojí za to navštívit!

Kolaři, pozor na nové předpisy: Co znamená přechod se šachovnicí či cyklozóna?