Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyrážíte na kolo? 5 rad, jak ho »nedarovat« zlodějům!

/
  • Krádeží kol rok od roku přibývá, objasněnost je sotva něco málo nad 10 procent.
    Krádeží kol rok od roku přibývá, objasněnost je sotva něco málo nad 10 procent. (skibi.cz)
    15. dubna 2016 ● 09:43

    Jaro je tu a cyklisté všech věkových kategorií se nemohou dočkat, až budou brázdit krajinou. Jenže kvalitní kolo není zrovna levná záležitost, proto je i vyhledávaným cílem zlodějů. Podle statistik rok od roku počet ukradených bicyklů stoupá. Poradíme vám, co určitě musíte se svým kolem dělat!

  • 1.

    Kvalitní zámek je základ

    Zamykat kolo by měla být samozřejmost. Přesto s tím má řada cyklistů problém. Podle nich je zámek těžký, nikam se na kolo nevejde, překáží. „Pak je ale potřeba si rozmyslet, že kilogram navíc v podobě zámku může zachránit kolo třeba za desetitisíce,“ říká Jan Hrnčíř, bezpečnostní expert.

    Bezpečnostní zámek
    Autor: fab.cz

  • 2.

    Zamknout nestačí, musí se zamknout správně

    Správně byste měli kolo zamknout k pevnému stojanu, jenže těch moc není, a tak musíte improvizovat. Když už nic takového nenajdete, zamykejte kolo alespoň přes rám nebo přes vidlici. I tak ale hrozí, že zloděj prostě kolo popadne a odnese. Špatný nápad je třeba zamknout jen přední kolo – zloděj ho »vycvakne« z úchytů a klidně odejde i bez něj.

    Víte, jak si zabezpečit kolo před krádeží?
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Zamykat i na chvilku

    Jdete jen koupit pár rohlíků do obchodu? I tak kolo pořádně zamkněte. Argumentem není ani to, že na kolo stále vidíte. Než se dostanete přes regály a pokladny, zloděj může být dávno v trapu.

    Nezapomeňte si kolo dobře zabezpečit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Na noc kolo schovejte

    V noci by kolo rozhodně nemělo být nikde na očích. Pokud vám na něm záleží, schovejte ho do domu. „Ani tam ale nezapomeňte kolo zamknout a opět nejlépe k něčemu pevnému,“ radí Hrnčíř. Pokud použijete zámek s dostatečně dlouhým lankem, můžete zamknout i další předměty nebo víc kol najednou.

    Krádeží kol rok od roku přibývá, objasněnost je sotva něco málo nad 10 procent.
    Autor: skibi.cz

  • 5.

    GPS lokátor nebo mikrotečky

    Pokud vám na kole opravdu záleží, investujte do některého z dalších způsobů ochrany. Kolo je možné opatřit GPS lokátorem, díky kterému pak okamžitě najdete jeho polohu. Na kolo se také dají rozmístit mikrotečky. Zloděj nic nepozná, ale kolo lze pak jednoznačně identifikovat třeba při jeho přeprodeji. 

    Nezapomeňte si kolo dobře zabezpečit.
    Autor: Shutterstock

     

     

Dnešní horoskopy