Vodní díla Vysočiny

Jezera, rybníky, přehrady. Ať už chcete odpočívat u vody, nebo se procházet po okolí, Vysočina nabízí spoustu skvělých míst. Nádherné lesy naleznete například v okolí vodní nádrže Vír. Nachází se na východní hranici Vysočiny a Pardubického kraje a je obklopena horami. Je tedy ideální jak pro milovníky koupání, tak i pro příznivce pěší turistiky. Podobnými kvalitami disponuje také povodí řeky Želivky na hranici se Středočeským krajem. Speciálně potom okolí vodních nádrží Švihov a Trnávka. Trochu jinou krajinu naleznete kolem rybníků u Žďáru nad Sázavou. Svůj výlet můžete směřovat z města na sever k nádrži Pilská, Strž a Velké Dářko. Nebo vyrazte na jih k Matějovskému a Veselskému rybníku. A v neposlední řadě si můžete užít léto i zimu v okolí vodní nádrže Dalešice.

Vyražte za skalami Vysočiny

Procházka po okolí nádrže Dalešice mimo jiné nabízí i úchvatný výhled z Wilsonovy skály. Pokud vám vyjde krásné počasí, budete mít krásný zážitek. Vydat se můžete také na Malinskou skálu, která se tyčí nad stromy nedaleko obce Milovy u hranic s Pardubickým krajem. Pěšky můžete vyrazit i na Pohledecký kopec. Ten sice neohromí svojí výškou, nicméně dech vám vyrazí obří skalní masiv na jeho vrcholu. Navštívit můžete i Rozštípenou skálu nedaleko obce Hamry nad Sázavou. A v neposlední řadě doporučujeme přírodní památku Tisůvka.

Přírodní parky a rezervace na Vysočině

Slunce svit, ticho klid... Vysočina láká také svými lesy a parky. Jednou z nejkrásnějších oblastí v kraji je údolí Brtnice. Krásnou přírodu zde narušuje pouze zřícenina gotického hradu Rokštejn. Vydejte se také do přírodní rezervace Ransko, nebo Na Podlesích. Netradiční přírodní rezervací je Mokřadlo v údolní nivě Cerhovky. Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step nabízí kromě krásných procházek také několik kopců s úžasným výhledem. A při vybírání výletu určitě přemýšlejte také o návštěvě údolí Doubravy nedaleko Chotěboře.

Tipy na dovolenou v kraji Vysočina

Související odkazy

Zámek Náměšť nad Oslavou 

Mrazivé podzemí a úchvatné kostely – objevte Jihlavu 

Zažijte opravdovou zimní pohádku: Které hrady a zámky zůstávají otevřené i mimo sezonu?

Zámek Telč 

Hrady a zámky na Vysočině, v Jihočeském a Plzeňském kraji 

Poznejte kostel na Zelené hoře