Lipno

Největší vodní plocha České republiky. Místo ideální na nejen letní odpočinek. Velkým lákadlem je stezka korunou stromů. Krásná rodinná procházka u vršků stromů s výhledem na Šumavu, Novohradské hory a při dobrých podmínkách i na Alpy. Není to ale jediná adrenalinová možnost v blízkosti Lipna. Další z nich můžete najít zde. Mimo to je možné si na Lipně půjčit kolo, či koloběžku a projet okolí největší přehrady po suchu. 

Bezdrev

Druhý největší rybník Čech. Skvělé místo pro letní rekreaci nacházející se 10 kilometrů od Českých Budějovic. Pro milovníky stanování je v těsné blízkosti klidný kemp, s možností spousty nejen plážových sportů.

Dehtář

Další rybník v Budějovické pánvi. Na Dehtáři se nacházejí dva krásné ostrůvky, které nabízejí pro první návštěvníky drahocenný klid. Nedaleko Dehtáře je několik nálezů po zemědělcích z doby kamenné.

Jarošovská pískárna

Menší vodní nádrž vzniklá po vytěžení ložiska písku, hojně využívaná ke koupání. Nachází se u obce Jarošov nad Nežárkou, nedaleko Jindřichova Hradce. Pískárny a často nabízí nejčistši vodu a nejhezči pláže. Proto jsou v poslední době velmi vyhledávanými místy ke koupání.

Jordán

Vodní nádrž v centru Tábora je spojena s tímto historicky významným městem již přes 500 let. V roce 1492 byla postavena jako zásobárna vody, ale nyní slouží hlavně jako rekreační centrum a místo pro obživu rybářů. Pod hrází jsou rybí sádky a velká štičí líheň, která funguje jen díky této vodní ploše. Maximální hloubka je okolo 14 metrů.

Orlík

Další z přehrad na Vltavě. Krom pohodového místa k plácnutí se u vody skvělé místo pro milovníky památek a cyklistiky. Orlík, nebo Zvíkov jsou hlavními lákadly pro historické nadšence. Z Orlíku není daleko do měst jako je Tábor, Písek, nebo Příbram.

Umělé koupaliště

Pro milovníky bazénů a čisté chlorované vody je zde nespočet možností. Největším areálem je plovárna v Českých Budějovicích nabízející padesátimetrový bazén, vnitřní i venkovní skluzavky, nebo výřivky. 

Krásné letní koupaliště mají i v Hluboké nad Vltavou. Skluzavky, tobogán a bazén nepravidelného tvaru o délce 25 metrů. Koupaliště je v těsné blízkosti zámku Hluboká, nebo ZOO Ohrada. Tudíž jde vše spojit do jedno klidného dne.

Lázeňské město Třeboň nabízí krom léčebných procedur i množství menších bazénů v budovách lázní. Za zmínku určitě stojí lázně Aurora, nebo Bertiny Lázně. Velkým lákadlem je dvacetipětimetrový bazén se slanou vodou. Kromě lázní je v blízkosti Třeboně také rybník Svět a Rožmberk.