Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj

/
  • Nejkrásnější hrady a zámky Libereckého a Ústeckého kraje
    19. června 2019 ● 18:01

    Turistická sezona na hradech a zámcích už je téměř v plném proudu a jako každým rokem se očekává, že i letos české památky navštíví miliony turistů. A je skutečně z čeho vybírat. Připravili jsem pro vás seriál, který vás provede po těch nejkrásnějších památkách, které v Česku můžete najít. Pokračujeme Ústeckým a Libereckým krajem! Sledujte Blesk.cz a nenechte si ujít báječné tipy na výlety.

  • 1.

    Zámek Ploskovice

    Zámek Ploskovice byl zbudován v polovině 18. století jako honosné barokní sídlo pro Annu Marii Toskánskou. Později přešlo panství do rukou Habsburků, kteří zámek upravili na letní sídlo pro rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda V. Habsburského. V roce 1918 památka fungovala jako odpočinková rezidence ministerstva zahraničních věcí. 

    Státní zámek v Ploskovicích je často vyhledáván jak českými filmaři. Objevil se například ve filmech Princ a Večernice, Jára Cimrman ležící spící, či v Havlově Odcházení.

    Jaký bájný rytíř zde pobýval a proč jsou místní zahrady unikátem? Čtěte zde:

    Zámek Ploskovice
    Autor: Profimedia.cz
  • 2.

    Hrad Trosky

    Hrad Trosky byl založen Čeňkem z Vartemberka mezi roky 1380 až 1390. Tehdy měl hradby až 2 metry široké a až 15 metrů vysoké. Zadlužený Čeněk musel později své panství Trosky postoupit králi Václavu IV., svému největšímu věřiteli.

    Kdo se pokoušel hrad dobýt a další zajímavosti čtěte zde:

    Trosky
    Autor: David Malík
  • 3.

    Zámek Jezeří

    Zámek Jezeří (dříve Eisenberg) stojí na okraji největší pustiny v Čechách. Stačí se jen trochu natáhnout a dosáhnete na vydolovanou uhelnou pánev, nad kterou se zámek sotva drží. Původně zde stával gotický hrad, po bitvě na Bílé hoře získal panství rod Lobkoviců, kteří jej nechali upravit v barokním slohu. Později se ze zámku stal jeden z nejvyhledávanějších kulturních hudebních středisek v Čechách.

    Kdo zde vše pobýval a zajímavosti v okolí naleznete zde:

    Video
    Video se připravuje ...

    Zámek nad měsíční krajinou: Jezeří měla z mapy vymazat těžba uhlí David Malik, Daniela Pilařová

  • 4.

    Hrad Bezděz

    Z monumentální gotické pevnosti Bezděz se nabízí nádherný pohled do Máchova kraje. Středověký hrad postavil ve 13. století panovník Přemysl Otakar II. Na Bezdězu rád pobýval i císař Karel IV. Hrad také patřil vojevůdci Albrechtu z Valdštejna, který jej přebudoval na klášter. Ještě dnes návštěvníci Bezdězu rádi obdivují středověký palác, unikátní kapli i Čertovu věž. Na hrad v 19. století často zamířil i romantický básník Karel Hynek Mácha, který se ve zdejším kraji inspiroval ke svým nejznámějším dílům.

    Kdo zde nechal vytvořit Máchovo jezero a jakými tajemstvími je hrad opředen? Čtěte zde:

    Hrad Bezděz
    Autor: Profimedia.cz, TV Nova a archiv Blesku
  • 5.

    Zámek Duchcov

    Duchcovský zámek se pojí zejména se slavným svůdníkem Casanovou, který zde dokonce i zemřel a byl pochován. Duchcovský zámek dal v 17. století vystavět Jan Bedřich z Valdštejna na místě staršího renesančního lobkovického sídla. Zásadní úprava zámeckého areálu však proběhla až na začátku 19. století, kdy památka získala současný klasicistní vzhled. Původně tu stával i barokní panský špitál s kaplí Nanebevzetí Panny Marie, který byl ale v 50. letech minulého století zbořen pod záminkou nálezu uhlí.

    Další informace a tipy na zajímavosti v okolí naleznete zde: 

    Zámek Duchcov
    Autor: Profimedia.cz
  • 6.

    Novogotický zámek Sychrov

    Na místě dnešního zámku Sychrov stávala v 15. století tvrz, později barokní zámeček. Za hlavním rozkvětem stál kníže Karel Alain Gabriel Rohan. Tímto rokem začíná stopětadvacetiletá éra Rohanů na Sychrově a doba největší slávy zámku. Po druhé světové válce byl zámek konfiskován a stal se majetkem státu. Jeho poslední majitel Alain Rohan totiž ve 30. letech přijal německé občanství.

    Jací významní hosté zde pobývali a které pohádky se tu natáčely? Najdete zde:

    Zámek Sychrov
    Autor: profimedia.cz, archiv
  • 7.

    Zámek Zákupy

    V místě dnešního zámku stála ve 14. století gotická tvrz. Na renesanční zámek byl přestavěn o dvě století později. U zámku je zřízeno závodiště pro koně, rybník, bažantnice a obora. V 19. století Zákupy přešly do soukromého majetku rakouského císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda I. Dobrotivého. Zákupy mu sloužily jako letní sídlo.

    Která velmi významná svatba se tu konala a kdo zámek vyplenil? Čtěte zde:

    Zámecká zahrada v Zákupech.
    Autor: Profimedia.cz
  • 8.

    Galerie

    Fotogalerie
    41 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

juvpetr: ---Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : wedo.love/nahe

(19. 06. 2019 20:17)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy