Na místě dnešního zámku stával od 2. poloviny 14. stol. gotický hrad, který byl založen pány ze Rvenic. Po bitvě na Bílé hoře získal panství rod Lobkoviců, kteří jej koncem 17. století začali upravovat v barokním slohu. Nejvýznamnější období a největší rozkvět zažil zámek za Josefa Františka Maxmiliána z Lobkovic. V tomto období se Jezeří stalo jedním z nejvyhledávanějších kulturních hudebních středisek v Čechách.

Video
Video se připravuje ...

Zámek nad měsíční krajinou: Jezeří měla z mapy vymazat těžba uhlí David Malik, Daniela Pilařová

Trasa »Zámecké interiéry«

Tento prohlídkový okruh seznámí nejen s historií zámku a jeho nejbližším okolím, ale i s průběhem rekonstrukce a výhledem do budoucnosti. K vidění je zámecká kaple, lovecké pokoje či apartmá kněžny.

Délka prohlídky: 60 minut

Vstupné: Dospělí: 100 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 70 Kč; rodinné vstupné: 260 Kč.

Trasa »Okruh s výhledem«

Nabízí jedinečný výhled z druhého patra jihovýchodního křídla do krajiny, včetně velkolomu ČSA, který v 70. letech zcela změnil tvář krajiny. Jak vypadalo kdysi okolí zámku, se Vám pokusí přiblížit tematická instalace, věnovaná zaniklým obcím, jezeru a zámeckému parku.

Délka prohlídky: cca 30 minut

Vstupné: Dospělí: 100 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 70 Kč; rodinné vstupné: 260 Kč.

Trasa »Okruh bez průvodce – výstavní prostory a sklepy«

Sklepy původně určené pro skladování ovoce a zeleniny dnes obývají pohádkové bytosti a strašidla. Tato prohlídka je určená především pro  nejmenší návštěvníky.

Délka prohlídky: cca 30 minut

Vstupné: Dospělí: 50 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 40 Kč; rodinné vstupné: 130 Kč.

Internet: www.zamek-jezeri.cz

Základní otvírací doba:

  • Duben: 10.00 - 16.00 (víkendy, svátky)
  • Květen až září: 10.00 - 17.00 (kromě pondělí)
  • Říjen: 10.00 - 15.00 (víkendy, svátky)

Zámecké perličky

Zámek byl začátkem 19. století kulturním centrem a v místním divadle vystupovali významní hudebníci jako například Mysliveček, Beethoven a jiní.

U zámku byla objevena zajímavá technická památka – štola, kde se dříve těžila železná ruda. Pro veřejnost je nepřístupná, i když se dovnitř dá dostat na vlastní nebezpečí.

V minulosti na zámku sídlila armáda a byl zde i hornický internát.

Tipy na výlety v okolí

V nedalekém městečku Jirkov je možné navštívit »Muzeum Jirků«, které je umístěno v jirkovské městské věži. Návštěvníci mohou spatřit brýle Jiřího Bartošky, rekvizity z divadla Semafor Jiřího Suchého nebo třeba hrnek Jiřího Krampola.

Fotogalerie
4 fotografie