Duchcovský zámek dal v 17. století vystavět Jan Bedřich z Valdštejna na místě staršího renesančního lobkovického sídla. Zásadní úprava zámeckého areálu však proběhla až na začátku 19. století, kdy památka získala současný klasicistní vzhled. Původně tu stával i barokní panský špitál s kaplí Nanebevzetí Panny Marie, který byl ale v 50. letech minulého století zbořen pod záminkou nálezu uhlí.

 

Trasa »Valdštejn«

 

Prohlídková trasa mapuje sběratelské aktivity původních majitelů z rodu Valdštejnů. Její součástí je slavnostní schodiště, Valdštejnský sál s rodovou galerií předků a místnosti zámecké obrazárny.

 

Délka prohlídky: 35 minut

Vstupné: Dospělí: 120 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 80 Kč; rodinné vstupné: 310 Kč.

Trasa »Casanova«

 

Jádrem prohlídky je »Biliárové křídlo«, ve kterém se dozvíte mnoho zajímavostí ze života na zámku v době pobytu známého italského svůdníka Giacoma Casanovy. Slavný sukničkář zde měl coby knihovník hraběte Josefa Karla Emanuela z Valdštejna třináct let služební byt a strávil zde poslední roky svého života. Součástí této trasy je slavnostní schodiště, chodby s grafikami ze 17. a 18. století a loveckými trofejemi, Valdštejnské muzeum a pokoje Giacoma Casanovy.

 

Délka prohlídky: 50 minut

Vstupné: Dospělí: 120 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 80 Kč; rodinné vstupné: 310 Kč.

Oba okruhy za zvýhodněnou cenu: 200 Kč/140 Kč/530 Kč.

Trasa »Reinerova freska«

 

Tato trasa popisuje složité osudy fresky českého barokního malíře Václava Vavřince Reinera ze zbořeného špitálního kostela Nanebevzetí Panny Marie.

 

Délka prohlídky: 35 minut

Vstupné: Dospělí: 60 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 40 Kč; rodinné vstupné: 230 Kč.

Trasa »Okouzleni antikou«

Vydejte se s námi na cestu za poznáním antického světa. Objevíte svět antických památek, seznámíte se s bohy a hrdiny antických bájí. Z barokní zahrady duchcovského zámku zavítáte přímo do země Vulkána a působivých krajin, které ovlivnily evropskou civilizaci a kulturu.

Délka prohlídky: 30 minut

Vstupné: Dospělí: 60 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 40 Kč; rodinné vstupné: 230 Kč.

Trasa »Letem světem«

Zkrácená prohlídka vhodná zejména pro rodiny s malými dětmi prochází nejzajímavější části zámku. Poskytuje vstup do hlavního zámeckého sálu a Casanovského křídla.

Délka prohlídky: 25 minut

Vstupné: Dospělí: 50 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 40 Kč; rodinné vstupné: 130 Kč.

Internet: www.zamek-duchcov.cz; telefon: 417 835 301

 

Zámecká perlička

 

Casanova zemřel ve věku 73 let 4. června 1798 v Duchcově. Pochován byl na místním hřbitově, jeho hrob se však nezachoval.

 

Tip na výlet v okolí

 

Koupel v termálech

 

Vyzkoušejte návštěvu bazénu s termální vodou v Aquacentru Teplice. Základem areálu je 25 metrový bazén, kde nechybí tobogan. Najdete tu i saunu a parní lázeň. Teplota vody v bazénu dosahuje 28 stupňů.

 

Fotogalerie
4 fotografie