Evropské hlavní město kultury - Plzeň

Váš výlet Plzeňským krajem můžete začít právě v jeho středu. Historie města Plzeň sahá až do 10. století. Je spojena se zemědělstvím, průmyslem i potravinářstvím. Během staletí se město proslavilo hlavně pivovarnictvím. To ale rozhodně neznamená, že abstinenti si návštěvu neužijí. V centru města se nachází řada historických památek, například chrám sv. Bartoloměje. A pokud jste na dovolené s dětmi, rozhodně doporučujeme návštěvu plzeňské zoo.

Domažlice, Klatovy i Velhartice - města a památky Plzeňska

I jiná města žijí. Kam se tedy můžete vydat za památkami? Skvělou volbou je historické centrum města Domažlice. Zde naleznete třeba i reprezentativní Dolní bránu, která je jednou z hlavních přístupových cest na náměstí Míru. Pokud vás touha po poznání nepustí, navštívit můžete také Klatovy. I zde se nachází významná skupina památek v centru města. Nejsou to ale jen města, která nabízí pohled na monumentální památky. V Plzeňském kraji se nachází některé z nejkrásnějších zámků, hradů a zřícenin v ČR. Navštivte hrady Velhartice, Rábí, Kašperk nebo Švihov. Můžete si také prohlédnout život šlechty, třeba v zámcích Zbiroh, Zelená Hora i Rabštejn nad Střelou.

Cylkovýlety i plavání - Plzeňský kraj

V létě spousta z nás chce svůj čas využít aktivně. Tisíce lidí volí cyklistiku, pro kterou je Plzeňský kraj ideální. Pokud vás láká jízda lesy i horami, vydejte se na Šumavu. Poklidnou projížďku městem zažijete na některé z nových, moderních cyklostezek v Plzni a okolí. A nenáročné cyklostezky nabízí povodí řek Mže, Radbuza nebo Otava. Co když je ale na sport příliš horko? V takovém případě se nabízí návštěva některé z vodních nádrží Plzeňska. V blízkosti Plzně se nachází třeba Bolevecký, či Senecký rybník a vodní nádrže České údolí a Hracholusky. Můžete se také vydat na jih kraje k Babylonskému rybníku nebo přírodnímu koupacímu biotopu Kotynka u města Dobřany. Plzeňský kraj také nabízí řadu umělých koupališť. Mezi nejlepší se řadí Konstantinovy Lázně, plzeňské Slovany, Nýrsko a Klatovy.

Po svých do přírody - Plzeňský kraj

Pokud se rozhodnete vyrazit na výlet do přírody, vaše cesta vás nejspíš zavede na Šumavu. Zdejší chráněná krajinná oblast je fantastická. Celou oblastí prochází hustá síť perfektně značených a v převážné většině případů udržovaných turistických stezek. Můžete se vydat třeba k prameni řeky Vltavy, kolem vodní nádrže Lipno, nebo se projít po Česko-německé státní hranici. Pokud vás ale horská turistika neláká, můžete se projít povodím některé z řek. Vydejte se třeba po proudu řeky Otavy, kde mimo jiné uvidíte i hrad Rábí. Nebo se vydejte k vodní nádrži Hracholusky, odkud se podél řeky Mže dostanete ke hradu Buben a poté třeba až do Plzně. A zapomenout nesmíme ani na rozhledny, národní parky a jiná zajímavá místa mezi městy Domažlice a Klatovy.

Tipy na dovolenou v Plzeňském kraji

Další související odkazy

Plzeň, rodiště brankáře Petra Čecha a zlatavého moku 

Zámek Horšovský Týn 

Lyžování v jižních Čechách aneb kam na šumavský prašan 

Kde je nejhezčí příroda v jižních Čechách? Šumava, Lipno, Třeboňsko 

Bunkr v Brdech: Jeden z nejutajovanějších objektů nyní otevřen veřejnosti