Na Šumavu do přírody

Pokud chcete uniknout od civilizace, navštivte Šumavu. A jaký výlet zvolit? Vydejte se třeba k prameni Vltavy. Jako počátek své cesty můžete zvolit horský resort Kvilda, odkud se vydáte po modré stezce na jih. Stezka vás dovede až k prameni. Pokud nemáte náladu na delší výšlap, můžete se vrátit. My ale doporučujeme vyrazit od pramene dál po červené turistické značce. Tato cesta vás povede po státní hranici Česka s Německem. Červená trasa vás dovede až do obce Strážný, kde můžete využít autobusovou dopravu, nebo se ubytovat. Můžete se také vydat proti proudu řeky Vydry. Vyrazit můžete z obce Modrava na jih po modré stezce. Po této trase se dostanete až k rozcestí Březník, kde můžete změnit trasu na zelenou. Zelené značky vás povedou přes Cikánskou slať, kolem vrcholu Modravské hory, zpět do Modravy.

Více informací o národním parku Šumava naleznete zde.

Kam vyrazit z Domažlic?

Okolí města Domažlice nabízí skvělé výlety. Můžete se vydat třeba po modré trase na severo-východ. První část cesty vás modré značky provedou po naučné stezce Milavečské mohyly. Cestou můžete navštívit vyhlídkovou věž Chrastavice. Modrá stezka vás ale dovede ještě dál. Postupně se přes Božkovy a Hradiště dostanete až do přírodní rezervace Netřeb, kde můžete navštívit zříceninu stejnojmenného hradu. Dále můžete pokračovat přes obce Všepadly a Bezpravovice. Modrá stezka vás provede i národním přírodním parkem Americká zahrada, kde se nachází i rozhledna Bolfánek. Svůj výlet můžete ukončit v obci Chuděnice, nebo až ve Švihově. Výhodou této trasy je autobusové spojení z každé vesnice, kterou modrá stezka prochází. Je tak jen na vás, jak dlouhý bude váš výlet. Přibližně stejně náročnou, dlouhou i krásnou alternativou může být červená stezka z Domažlic do Klatov. Z Domažlic se vydáte na východ. Trasa vede kolem mnoha historických i turistických staveb, například zřícenina Nový Herštejn nebo rozhledna Rýzmberk. Zajímavou může být také zastávka u tvrzi Drslavice.

Další informace o turistice v okolí Domažlic, zde.

Z Vranova na Buben

Vranov na řece Mže není jen jedno velké koupaliště. Díky dopravě a ubytování se jedná také o skvělý výchozí bod pro pěší turistiku. Můžete odtud vyrazit třeba na hrad Buben. Z Vranova se vydejte po červené stezce na východ. Cestou se můžete zastavit třeba u zámku Pňovany nebo zámku Hracholusky. Postupně se dostanete až k přehradní hrázi jezera Hracholusky. Nedaleko přehrady červená stezka křízí řeku. Na tomto rozcestí změníte trasu na zelenou, která vás následně dovede až ke zřícenině hradu Buben. Trasu lze i lehce zkrátit tím, že před obcí Hracholusky, na rozcestí Nová Jezná, "uhnete" na modrou turistickou stezku. Ta vás k hradu Buben dovede také. Po zelené trase můžete pokračovat až do Města Touškov, modré značky vás dovedou třeba až do Plzně.

Tipy na dovolenou v Plzeňském kraji

Další související odkazy 

Zámek Horšovský Týn 

Plzeň, rodiště brankáře Petra Čecha a zlatavého moku 

Hrad Rabí 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Plzeňský a Karlovarský kraj 

Bunkr v Brdech: Jeden z nejutajovanějších objektů nyní otevřen veřejnosti 

Hrad Velhartice