Do Brna - den plný zážitků

Pokud jste tak dosud neučinili, určitě nezapomeňte navštívit Brno. Ať je počasí krásné, nebo ne, v Brně máte o zábavu postaráno. Historické centrum města disponuje řadou skvěl zachovalých památek. Namátkou můžeme jmenovat třeba katedrálu sv. Petra a Pavla i brněnský orloj. A za návštěvu stojí také zdejší technické muzeum, které nabízí i expozici závodních motocyklů. Není se čemu divit. Na zdejším závodním okruhu se již více než 50 let pořádá mistrovství světa silničních motocyklů. Když se na Masarykově okruhu nezávodí, můžete si na něm v rámci tzv. "trackdays" za drobný obnos vyzkoušet své jezdecké dovednosti ve svém vlastním voze.

Města Jihomoravského kraje

Ale kam dál za památkami? Rozhodně stojí za to poctít návštěvou úchvatný zámek Lednice. Ten disponuje kromě překrásné zahrady i vnitřní expozicí života panovníků a uměleckou galerií. Pokud máte rádi víno i památky, můžete své záliby spojit návštěvou Znojma. Kromě vína v okolí města můžete navštívit i hrad Bítov nebo zámek ve Vranově nad Dyjí. Skvělou destinací pro milovníky vína je také Mikulov. Kromě vináren je zde k vidění úchvatný zámek, či Dietrichsteinská hrobka. Ve městě uvidíte i řadu památek židovské komunity.

Pěší tůry přírodou - Jihomoravský kraj

Pokud máte rádi přírodu a rádi jí projdete pěkně po svých, Jihomoravský kraj nabízí spoustu turistických tras. Můžete prozkoumat třeba okolí Blanska. Nedaleko města se nachází dechberoucí jeskyně Macocha. Můžete také vyrazit po okolí samotného Brna. Navštivte hrad Veveří, nebo Moravský kras. Nebo se projděte po některé z turistických stezek v povodí řeky Dyje. Pokud vás ale zajímá i vinná historie tohoto kraje, vyražte do Velkých Pavlovic a okolí nebo na Slovácko.

Kraj plný aktivit - pro cyklisty i pro plavce

Pokud chcete vybít své juniory, nebo si jen užít aktivní dovolenou, Jihomoravský kraj je to pravé. V létě za ochlazením můžete vyrazit třeba do pískového lomu nedaleko Veselí nad Moravou. Nedaleko Znojma se zase nachází koupaliště Pohoda. A pokud vás přírodní voda neláká, vyražte do Aqualandu Moravia, který nabízí mnoho atrakcí i wellness aktivit. Pokud chcete vodu vynechat úplně a radši se pořádně opřete do pedálů, cyklostezky Jihomoravského kraje jsou tu jen pro vás. V cyklistickém sedle lze projet například celý Lednicko-valtický areál. Skvěle se projedete také po cyklotrasách v národním parku Podyjí.

Tipy na dovolenou v Jihomoravském kraji 

Další související odkazy

Kam na Znojemsku? Region láká romantickými zámky, tajemným podzemím či tradičním vinařstvím 

Zámek Vranov nad Dyjí 

Na výlet k Macoše: Co čeká turisty u chlouby Punkevních jeskyní a Moravského krasu? 

Hrad Bítov 

Kam na jižní Moravě: zámek Lednice láká zahradou Evropy, skleníkem a minaretem 

Hrad Pernštejn 

Na jižní Moravě? Turistické atrakce i wellness centra, kde uvítají rodiny s dětmi 

Zámek Valtice