Porota složená ze zástupců města, krajinářských a zahradních architektů a urbanistů vybírala z anonymních návrhů. „Hlasovalo se tajně a na pět kol. O každém návrhu se velmi podrobně debatovalo,“ prozradil Petr Bořecký (ANO), radní městské části Brno-střed pro výstavbu a územní rozvoj.

Návrh představili Janica Šipulová a Martin Sládek, kteří sbírali pět let zkušenosti v architektonických kancelářích ve Vídni. Velké výzvy se nebojí, právě naopak. Moravskému náměstí chtějí vtisknout pečeť místa setkávání a typické parkové plochy. „Jejich řešení zachovává průchodnost území, nově je však doplňuje okružní cesta, která zpřístupňuje nevyužívané části na okrajích parku a přinese nová místa k odpočinku,“ dodal Bořecký. Návrh respektuje stávající vzrostlé stromy včetně dvou památkově chráněných.

Novou dominantou parku se stane multifunkční plocha nazvaná autory Urban Park Square. Oválná plocha v centru poslouží aktivitám ve všech ročních obdobích. „V létě tady mohou děti dovádět mezi vodotrysky, lze tu pořádat výstavy nebo divadelní představení. V noci filmové projekce, koncerty, sportovní přenosy. V zimě počítáme s adventními trhy, kluzištěm, zkrátka cokoliv bude potřeba,“ přiblížil využití Martin Sládek.

Další zásadní změnou oproti dnešku bude zadní terasa přimknutá k centrální ploše. Na ní vzniknou kavárna a restaurace orientované na jih s jedinečným pohledem na kostel svatého Tomáše a další brněnské kostelní věže. „V těchto místech vznikne i dětské hřiště s průlezkami,“ upozornila Janica Šipulová.

Se začátkem rekonstrukce náměstí se počítá v roce 2018. Orientační cena se pohybuje kolem 25 milionů korun, přesnou částku určí až vypracování projektové dokumentace v průběhu příštího roku.

Co je consequence forma?

Mladá architektonická kancelář založená letos Janicí Šipulovou a Martinem Sládkem. Vznikla po úspěchu v mezinárodní urbanisticko-architektonické soutěži Budoucnost centra Brna, kde se umístila na druhém místě. Šipulová a Sládek vycházejí z nejmodernějších trendů městského plánování ve Vídni, kde pět let působili v architektonických kancelářích BKK-3 a Caramel architekten. Narůstající počet soukromých projektů v Česku vedl k založení vlastní praxe. Oba architekti uspěli například ve výběrovém řízení na novostavbu sportovní haly v Novém Hrozenkově.

 

Fotogalerie
12 fotografií