Znojemsko se stává atraktivní destinací nejen pro návštěvníky z jižní Moravy a Čech, ale v posledních letech získává na popularitě také mezi zahraničními turisty, především z nedalekého Rakouska a Slovenska. Pakliže přemýšlíte, kam na výlet s partnerem nebo s dětmi a kde strávit dovolenou v Česku, nechte se inspirovat naším článkem, zaměřeným na to nejpozoruhodnější, co tento malebný region nabízí.

Vinařství

Jedním z největších fenoménů regionu je víno. Znojemská vinařská podoblast, vyhlášená především bílými aromatickými víny, patří mezi jednu ze čtyř podoblastí vinařské oblasti Morava. O této několik století trvající tradici hovoří i téměř stovka vinařských obcí a plocha 3 530 hektarů, na níž se všechny vinice rozkládají.

Mezi tu nejznámnější patří vinice Šobes, vůbec jedna z nejstarších a díky své ideální poloze (nižší nadmořská výška, prosluněný jižní svah, obklopena řekou Dyje a ze severozápadu a severovýchodu chráněna proti větrům) patrně nejlepších vinic v Evropě. Unikátní je také Rajská vinice, nacházející se přímo v centru Znojma na svahu chrámu sv. Mikuláše.

Milovníci vín se při návštěvě Znojemska v podzimním období mohou těšit i na tradiční Znojemské historické vinobraní. Slavnosti vína a burčáku každoročně přináší velkolepou kostýmovanou podívanou a hudební i taneční vystoupení. Odtud pak mohou zamířit i do nedalekého Šatova na návštěvu Malovaného sklepu, vyzdobeného plastickými malbami lidového umělce Maxmilliana Appeltauera.
(VÍCE INFORMACÍ O VINAŘSTVÍ NA ZNOJEMSKU ZDE)


Historie

Největším lákadlem regionu je dozajista bohatá středověká historie, kterou zde odráží více než desítka hradů a zámků. Mezi ty nejznámější patří hrady Bítov a Cornštejn, zřícenina Nový Hrádek nebo romantický zámek ve Vranově nad Dyjí. Přímo ve Znojmě můžete navštívit radniční věž, dominantu města, rotundu sv. Kateřiny v areálu znojemského hradu, římskokatolického chrámu sv. Mikuláše či Loucký klášter s obřími vinnými sklepy a muzeem bednářství a vinařství. Uniknout by vám nemělo ani čtyřpatrové znojemské podzemí, největší systém propojených chodeb a sklepů v České republice, dosahující délky téměř 27 kilometrů.

 

Kam s dětmi

Rozhodnete-li se vyrazit objevovat krásy Znojma a jeho okolí i se svými dětmi, tak ani s nimi nebudete mít o pestrý program nouzi. Obvykle zdlouhavou a mnohdy nudnou prohlídku města jim zpříjemněte turistickým vláčkem. Za odměnu je poté můžete vzít do areálu československého opevnění v nedalekém Šatově nebo do prehistorického parku ve Chvalovicích, kde na vás čeká expozice s obživlými dinosaury v životní velikosti. V letních měsících by na vašem seznamu neměl chybět aquapark Pohoda v Únavově.
 

Sport

Na své si přijdou i vyznavači sportu, ať už aktivního, či pasivního. Celý region je protkaný sítí cyklostezek, které vás zavedou do nejpozoruhodnějších míst zdejší přírody. Sportovní vyžití nabízí i prostředí kolem Vranovské přehrady, kde se návštěvníci nejčastěji věnují windsurfingu či rybaření. Jako divák zase můžete navštívit utkání druholigového fotbalového celku 1. SC Znojmo či hokejových Orlů Znojmo, účastníků mezinárodní soutěže EBEL. Stačí si jen vybrat.



 (INTERAKTIVNÍ MAPA 77 DIVŮ ZNOJEMSKA)