Vinařská nej a zajímavosti Znojemska

Centrem regionu je Znojmo, jedno z nejstarších českých měst a vinařské středisko s věhlasnou tradicí, které se i po stovkách mnohdy velmi bouřlivých let může pochlubit malebným historickým centrem se zachovalými památkami. K nejzajímavějším místům patří gotický chrám sv. Mikuláše, Znojemský hrad se stálou expozicí Jihomoravského muzea, románská rotunda sv. Kateřiny s unikátními freskami a vyhlídková radniční věž. Slavnou minulost znojemských vín, která měla vždy výbornou pověst a pravidelně se objevovala na hodovních tabulích českých králů, připomíná také rozsáhlé a veřejnosti přístupné podzemní bludiště chodeb a sklepů z 13.–17. století, táhnoucí se pod většinou domů, ulic a náměstí v historické části města.

Vynechat nelze Loucký klášter a jeho návštěvnické centrum s nabídkou ochutnávek největšího výrobce vín této podoblasti, Znovínu Znojmo a.s. Zajímavé je i muzeum vinařství a bednářství a unikátní románsko-gotická krypta pod klášterním kostelem.

Na svých cestách za poznáním zdejšího kraje byste neměli vynechat jeden z místních unikátů – největší křížový vinný sklep u nás, Křížový sklep v Příměticích u Znojma. Zrají v něm ta nejlepší znojemská vína a unikátní je i zdejší akustika, na jejíž adresu nešetřil chválou dokonce slavný dirigent Rafael Kubelík. Raritou je zejména takzvaný jezuitský telefon – když potichu promluvíte do zdi, váš hlas se po klenbě donese na opačnou stranu chodby.

Podobně jako jiné evropské vinařské oblasti i Znojemsko může za svou novodobou slávu poděkovat starým Římanům, kteří s největší pravděpodobností založili v kraji nedaleko dnešního Znojma první vinice. Položili tím základy pro pěstování a výrobu mimořádně kvalitních vín, do nichž se promítá jak mistrovství místních vinařů, tak i unikátní půdní a klimatické podmínky. Tuto jedinečnost dokládá i certifikované označení VOC Znojmo, které nesou zdejší typická bílá vína Ryzlink rýnský, Sauvignon a Veltlínské zelené, splňující přísné požadavky na kvalitu a senzorické vlastnosti.

Na Znojemsku najdete jednu z nejstarších a nejlepších vinic v České republice - Šobes. Vinice se rozkládá na prosluněném úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje v samém srdci Národního parku Podyjí a je celoročně přístupná. V sezóně je zde jako příjemné zpestření v provozu ochutnávkový stánek.

Jiným unikátem na Znojemsku je nejvýše položená vinice ČR, která se nachází severně od Znojma, v Kojeticích na Moravě. Viniční trať Pod Sádkem najdete jižně od zámku Sádek a rozkládá se na třech hektarech. Chráněná poloha jižního svahu umožnila zdejšímu vinařství vybudovat 2km vinařskou naučnou stezku, která je zároveň unikátní přehlídkou evropských odrůd vinné révy.

Jen 10 km na jih od Znojma leží vinařská obec Šatov, známá svým sklepem, vyhloubeným v pískovci a vymalovaným fantastickými malbami místního lidového umělce Maxmilliana Appeltauera. Labyrintem chodeb Malovaného sklepa návštěvníky provázejí výjevy z historie, pohádkové postavy či fantazijní výjevy.

Proti proudu Dyje se rozprostírá Národní park Podyjí. Hluboké říční údolí obklopují strmé svahy porostlé hlubokými lesy s teplomilnou květenou a množstvím chráněných živočichů. Na území parku je vyznačeno celkem 76 km turistických tras pro pěší a 48 km cyklostezek, navazujících na další cyklistické okruhy v Rakousku.

Znojemská vinařská stezka vás provede 30km cyklistickým okruhem. Výchozím bodem je Moravský sklípek v Šatově, odtud vede trasa do Znojma. Dále pokračujete přes Konice po okraji Národního parku Podyjí až k  vinici Šobes, pak přes Hnanice zpět do Šatova. Trasu lze projet za víkend, stejně jako za týden – to závisí na tom, kolik času věnujete pamětihodnostem nebo ochutnávání jedinečných vín zdejšího regionu. Podrobnosti a tipy najdete na www.vinarske.stezky.cz .

Po celodenním výletu i u vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.vinazmoravy.cz/certifikace .