Réva vinná patří k teplomilným rostlinám. Životní děje se v její nadzemní části začínají odvíjet až při průměrné denní teplotě nad deset stupňů Celsia a nejdůležitější pro správné zrání hroznů je teplý podzim bez větších déletrvajících srážek. V České republice se proto pěstuje v nížinách. Náš stát právě z důvodů teplotních leží na severním okraji pěstování révy, která zde roste na osluněných svazích jižní Moravy a ve velmi malém měřítku také na některých lokalitách v Čechách.

Autor: Vinařství Sádek

Podobně jako zeměpisná šířka, ovlivňuje teplotní parametry daného místa i nadmořská výška. Se stoupající výškou teplota klesá a jednotlivé fáze růstu a vývoje rostliny i hroznů se zpožďují. Zatímco například v subtropických zemích lze pěstovat révu v nadmořské výšce nad 1000 metrů, u nás se za ideální považuje rozmezí 250 – 300 m n. m. I přes tato omezení se místy najdou i výše položené vinice. Tu, jež se nachází úplně nejvýš ze všech, ve 420 až 480 metrech, najdete jižně od zámku Sádek ve vinařské obci Kojetice na Moravě a rozkládá se na třech hektarech.Viniční trať Pod Sádkem byla poprvé osázena révou v roce 1987 a zdejší stejnojmenné vinařství tak letos slaví pětadvacetileté výročí svého založení. Původně šlo o vinici o třech stovkách rostlin, v současnosti už čítá na 12 000 hlav.

Nejvýše položená vinařství.
Autor: Vinařský fond

A na jaká vína se zde můžete těšit? Obecně tu díky delší době zrání a specifickým půdním a klimatickým podmínkám (teplota, sluneční záření a srážky) vinaři získávají nezaměnitelná aromatická a kořenitá vína. Na zdejších svazích převažují bílá vína - Muškát moravský, Irsai Oliver a Ryzlink rýnský, červenou výjimku tvoří Modrý Portugal. Ale Pod Sádkem můžete nalézt zhruba 40 dalších odrůd – chráněná poloha jižního svahu totiž umožnila zdejšímu vinařství vybudovat 2km vinařskou naučnou stezku, která je zároveň unikátní přehlídkou evropských odrůd vinné révy.

Vinařství Sádek
Autor: publikace Krajem vína

Výroba vína a historie vinařství u nás je plná zajímavostí. Chcete vědět, co všechno ještě můžete na jižní Moravě navštívit? Nejlépe je vydat se přímo za nimi buď na výlet, nebo na dovolenou. Mnoho tipů včetně kontaktu na certifikovaná vinařská zařízení, kde se lze ubytovat, najdete na www.vinazmoravy.cz/certifikace .

Vinařská stezka
Autor: publikace Krajem vína