„Spotřeba růžového vína se v průběhu letních měsíců zvedá a jeho obliba v České republice rok od roku roste,“ říká Jiří Vdoleček z moravského Vinařství U kapličky.

Stejně jako vína červená a bílá, tak i růžová mají svoji historii. První zmínky pochází už od Hippokrata, tedy zhruba z roku 400 př. n. l. Otec medicíny nabádal své pacienty ke konzumaci svěžího a lahodného nápoje světle červené barvy.

Frankovka nebo Zwigeltrebe z vinařské oblasti Zaječí (vyrábí Vinařství U kapličky) budou dobrou volbou na váš stůl
Autor: archiv Blesku
Jestli si rádi dáváte vinné střiky, budete růžové víno milovat. Na ředění s vodou se totiž skvěle hodí. Jak růžové víno servírovat? Aby se mohlo představit v plné kráse, měli byste ho vychladit na teplotu od 8 do 12 stupňů. Nebo ho můžete podávat přímo na ledu či v koktejlech. Ale pozor, víno byste neměli přechladit.

Tip: Jestli dostanete lahev růžového jako dárek, pamatujte si, že se nehodí k archivaci, ale spíš   k rychlé konzumaci. Ideálně byste měli růžové víno vypít do dvou let od sklizně.

MISS VÍNO MORAVA

Jste pohledná dívka ve věku 18 až 25 let s trvalým bydlištěm v úrodném vinařském kraji Jižní Moravy? Využijte šanci a  do soutěže Miss Víno Morava. Přihlášky můžete posílat do 24. června přes formulář, který najdete na www.miss-vino.cz. Soutěž bude moderovat Leoš Mareš a vítězky získají luxusní ceny v podobě automobilu, pronájmu bytu, sedací soupravy nebo luxusního zájezdu pro 2 osoby.