Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potápěči vytáhli z Vranovské přehrady 907 lahví sektu

Sekt nemusí být jen nápojem, kterým si připíjíme, je to i skvělá dochucovací přísada do výjimečných pokrmů.
Sekt nemusí být jen nápojem, kterým si připíjíme, je to i skvělá dochucovací přísada do výjimečných pokrmů.  (Autor: HUBERT J.E.)
Autor: ČTK - 
9. srpna 2008
22:40

Téměř po roce opustilo dno Vranovské přehrady 907 lahví sektu, které tam při teplotě pěti stupňů Celsia a tlaku pěti atmosfér zrály od loňského září.

Ze čtyřicetimetrové hloubky je v kovové kleci vyzvedli na hladinu členové místního potápěčského spolku.

Sekty, jež pocházejí od společnosti Vinné sklepy Lechovice, se v průběhu roku prodávaly v internetové aukci za vyvolávací cenu 1499 korun, z níž většina peněz putuje na dobročinné účely. Prodaly se všechny láhve, výtěžek 443 507 korun věnujeme stejně jako v minulých letech na konto Centra Paraple, řekl dnes ředitel společnosti Ivan Kalaš.

Výlov sektů "uskladněných" na dně přehrady je již tradicí, první lahve tam byly spuštěny v roce 2000. Akci na pláži Vranovské přehrady doprovází bohatý kulturní program, který začal dnes v podvečer. Na pódiu vystoupila mimo jiné například dvojice zpěváků Monika Absolonová a Petr Kolář.

Dno přehrady ale nezůstalo dlouho prázdné, potápěči na něj namísto lahví sektu uložili sochu svatého Urbana. "Naše společnost slaví letos 15 let od založení. Rozhodli jsme se proto na dno přehrady umístit sochu patrona moravského vinařství," řekl Kalaš.

Speciální sekt byl vyroben metodou kvašení v lahvi z hroznů odrůd Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Muškát moravský, všechny z ročníku 2006. Pro lepší scelení chutí a vůní všech tří odrůd byly na podzim loňského roku smíchány už nasbírané hrozny. Sekt má podle Kalaše díky podmínkám na dně přehrady bohatší perlení a lepší chuť i vůni.

Počet lahví má připomenout 907 let od první historické zmínky o Vranově nad Dyjí. Láhve sektu se prodávaly ve veřejné internetové aukci. Vyvolávací cena jedné láhve byla 1499. Třetina z této částky jde na náklady výlovu, zbytek ceny tvoří výtěžek pro Paraple. Nejštědřejší majitel čerstvě vytažené láhve dal za sekt 4129 korun.