Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Loď spouštěli na vodu pod Cornštejnem několik hodin

Autor: Ondřej Požár - 
21. srpna 2012
23:04

Hotové manévry se v úterý strhly kolem spouštění lodi Vranov na hladinu Dyje pod zříceninou hradu Cornštejn u Bítova na Znojemsku. Most přes řeku byl od rána kvůli těžkému jeřábu, který ji pomalu na řetězech a pevných lanech dával na zelenou vodu, několik hodin neprůjezdný.

Plavidlo, které bude brázdit hladinu Vranovské přehrady, putovalo skoro týden z Maďarska.

„Loď jsme dovezli z Budapešti, odkud jsme vyrazili v úterý večer. K mostu jsme dorazili v pondělí večer,“ uvedl pro Blesk.cz majitel lodi Martin Balík (34).

Plavidlo je staré skoro půl století

Výletní loď pro 150 cestujících váží asi 30 tun a podle podnikatele byla poprvé na vodu spuštěna už v roce 1963.

„Stáří plavidla ale není rozhodující. Čím je starší, tím je větší jeho technická hodnota. Po Balatonu jezdí lodě třeba z roku 1880 a patří do extratřídy Nostalgia,“ vysvětlil Balík.

Místo spouštění si vybrali přepravci

Spuštění na vodu u mostu u Bítova byla podle něj jedna z variant, kde se složitý a přitom přesný manévr odehraje. „Tohle místo si vybrali přepravci,“ dodal majitel lodi.

Video Hotovo! Loď je na hladině řeky Dyje - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Ta by měla začít brázdit hladinu zmíněné vodní nádrže v září. Hodnotu plavidla nechtěl Martin Balík prozradit. Naznačil, že to je kvůli konkurenci.

Podobnou loď mu zapálil žhář?

A není divu, že o investici do druhé lodi se jejich majitel nerad baví, protože začátkem června mu podobná loď na Vranovské přehradě shořela.

Okolnosti podivného požáru, který podle podnikatele v lodní dopravě má možná na svědomí žhář, přitom policie stále vyšetřuje.

Kriminalisté, kteří tehdy při ohledávání stop na vypáleném plavidle využili i psa cvičeného na hledání hořlavin, prý už několik týdnů čekají na výsledky odborných expertiz.

dfghjk ( 2. července 2022 11:47 )

Po minutě reklam půl minuty o ničem.

Zobrazit celou diskusi