Díky marinování je maso po upečení křehčí, šťavnatější a chutnější. Navíc bude i dřív hotové. Důležité je ale naložit ho nejméně 12 hodin předem, nic ale nezkazíte, ani pokud ho v marinádě necháte klidně dva dny. Samozřejmě v lednici, uzavřené nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. Maso v marinádě rozhodně nemusí „plavat“, stačí, když ji do něj důkladně vetřete ze všech stran.
Recept na pikantní marinádu se zázvorem
Určitě nepodceňujte olej, který do marinády použijete. Nejlepší a nejzdravější je panenský olivový olej, který masu dodá i výraznější chuť a aroma. Pozor! Maso před grilováním nikdy nesolte. Sůl totiž z masa „vytahuje“ vodu. Přišli byste o šťávu uvnitř a povrch masa by zůstával mokrý, takže by se na něm během grilování nemusela vytvořit ona oblíbená zkaramelizovaná krusta.
Ingredience:
- 4 lžíce rajského protlaku
- 3 lžíce medu
- 8 lžic sójové omáčky
- 2 dl olivového oleje
- 1 lžíce chilli
- 2 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička citronové kůry
- snítka čerstvého tymiánu (nebo sušený)
- sůl a pepř
Postup:
Do olivového oleje vmíchejte nadrobno nasekaný zázvor, přidejte med, chilli, rajský protlak, sójovou omáčku, posekaný tymián, citronovou šťávu a kůru. Dochuťte solí a pepřem. Plátky masa potřete marinádou a nechte uležet do druhého dne. Opékejte na rozpáleném grilu, z každé strany asi 5 až 8 minut, podle výšky masa. Podle potřeby průběžně potírejte zbylou marinádou.