Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jednotné přijímačky na střední školy: Na řadu dnes přišly přijímací zkoušky na gymnázia!

Aktualizováno -
16. dubna 2024
13:38
Autor: ČTK, simao - 
12. dubna 2024
08:40

Budoucí studenti maturitních oborů středních škol absolvovali v pátek 12. dubna a v pondělí 15. dubna řádné termíny přijímacích zkoušek na čtyřleté obory středních škol a obory nástavbového studia. Šlo o testy z matematiky a češtiny. Uchazeči na šestiletá a osmiletá gymnázia mají termíny 16. a 17. dubna. Náhradní termín jednotné přijímací zkoušky byl stanoven na 29. a 30. dubna 2024.

  • „Jednotná přijímací zkouška se koná formou písemného testu ze vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura a písemného testu ze vzdělávacího oboru Matematika,“ uvádí k přijímačkám Cermat.
  • Čtyřleté obory vzdělání, včetně nástavbového studia, absolvovaly 1. termín v pátek 12. dubna a 2. termín v pondělí 15. dubna.
  • Obory šestiletých a osmiletých gymnázií přišly na řadu nyní - 1. termín byl stanoven na  úterý 16. dubna a 2. termín na středu 17. dubna.
  • Uchazeči si letos nově mohli podat tři přihlášky místo dvou, na přihláškách určovali, na kterou školu chtějí nejvíce.
  • Přihlášky mohli podávat tradiční papírovou formou, hlásit se nově mohli i elektronicky anebo papírovou formou s podporou elektronického systému.

Přijímačky na gymnázia

V úterý 16. dubna začaly jednotné přijímací zkoušky na šestiletá a osmiletá gymnázia, druhý termín je vypsaný na středu. Na osmiletá gymnázia se může z hlediska kapacity dostat asi polovina přihlášených, u šestiletých je to asi třetina.

Zájem je meziročně vyšší, o osmiletá gymnázia se uchází asi o 500 dětí více než loni, o šestiletá meziročně asi o 400 více. Jednotnou přijímací zkoušku, která se skládá z testu z matematiky a češtiny, organizuje státní organizace Cermat.

V pátek a pondělí skládali zkoušku žáci devátých tříd základních škol, kteří se ucházejí o studium čtyřletých maturitních oborů.

Osmiletá gymnázia: Hlásí se 19 467 žáků, kapacita je 9217

Ze dvou pokusů zkoušky se dětem započítá vždy lepší výsledek testu z matematiky i češtiny. O studium šestiletých gymnázií má podle posledních dat, které zveřejnilo ministerstvo školství, zájem 7777 uchazečů, nabízená kapacita v Česku je 2442 míst. Na osmiletá gymnázia se hlásí 19 467 žáků, kapacita je 9217 míst.

Faktorem, který ovlivňuje zájem o víceletá gymnázia, je podle odborníků nedůvěra rodičů ve vzdělávání na druhém stupni základních škol. Vysoký zájem o víceletá gymnázia byl podle nich v Česku vždy. Důvodů je podle odborníků víc, jedná se například o názor, že studium na gymnáziu je lepší než vzdělávání v základní škole nebo o obavy z přijímacích zkoušek z devátých tříd.

Středočeský kraj: 38 procent přihlášek do Prahy

Uchazeči o osmiletá gymnázia si podle analýzy ministerstva školství většinou podávali přihlášku na školy ve stejném kraji, jako mají trvalé bydliště. Výjimkou je Středočeský kraj, ze kterého podali uchazeči asi 38 procent přihlášek do Prahy. Přihlášku s nejvyšší prioritou si do Prahy podala více než čtvrtina středočeských žáků.

Situace šestiletých gymnázií je podle ministerstva školství odlišná, protože ta nejsou ve všech krajích. Chybí v krajích Středočeském a Pardubickém. Žáci, kteří mají trvalé bydliště v Libereckém kraji, si podali 11 procent všech přihlášek na šestiletá gymnázia do Prahy, v Ústeckém kraji to bylo téměř 13 procent přihlášek.

Uchazeči o čtyřleté obory mají přijímačky za sebou

Na čtyřletých maturitních oborech středních škol proběhly jednotné přijímací zkoušky 12. a 15. dubna. Meziročně se k jednotné přijímací zkoušce na čtyřleté obory a nástavby přihlásilo asi o 4000 uchazečů více než loni, bylo jich 94 000.

Podle posledních dat, které zveřejnilo ministerstvo školství, se na střední školy včetně těch s výučním listem i bez něj letos hlásí do všech forem studia asi 157 000 dětí, z toho do denní formy studia téměř 152 000. Maturitní obory včetně oborů s talentovou zkouškou jsou první volbou více než 123 400 uchazečů, z toho v denní formě studia asi 119 500.

Nabídku míst na středních školách ve všech formách studia tvoří maturitní obory asi z 67 procent, zbytek jsou obory nematuritní a konzervatoře. Maturitní obory jsou přitom první volbou téměř 80 procent všech uchazečů o střední školy.

Matematika a čeština

Jednotná přijímací zkouška se skládá z testu z matematiky a češtiny. Na test z matematiky je 70 minut, na češtinu mají uchazeči 60 minut. Do celkového výsledku zkoušky se žákům započítá vždy lepší výsledek z testu z matematiky a lepší výsledek z testu z češtiny.

Náhradní termíny jednotné přijímací zkoušky jsou pro všechny obory na konci dubna 29. a 30. dubna. Výsledky prvního kola přijímacího řízení se uchazeči dozvědí 15. května.

Žáci nově na přihláškách určovali, na kterou školu chtějí nejvíce. Nový elektronický systém připravený Cermatem vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulosti. Odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláními.

Video  Šéfka ředitelů gymnázií o elektronických přihláškách: Fiasko, nebo výhra?  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ota prvni ( 12. dubna 2024 20:13 )

Konečně 👍 a celý zbytečný Cermat ----ZRUŠTE ! 👎 😃

Zobrazit celou diskusi