Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přihlášky na střední NOVĚ: Příprava na přijímačky, termíny a tipy, jak zvládnout test

/
  • Na rozdíl od loňska je možné podat si přihlášky až na 3 střední školy.
    Na rozdíl od loňska je možné podat si přihlášky až na 3 střední školy. (Depositphotos)
    1. února 2024 ● 07:50

    Dnes dostanou vysvědčení a už ve čtvrtek si budou moci deváťáci začít podávat přihlášky k dalšímu studiu. Jak si vybrat školu, podat přihlášku, co nezmeškat a hlavně, jak se připravit na příjímačky?

  • 1.

    Jak vybrat školu a podat přihlášku

    Administrace zkoušek letos probíhá zcela novým způsobem. Na rozdíl od loňska je možné podat si přihlášky až na 3 střední školy. Zároveň je celý systém digitalizován, což jednak znamená, že přihlášku je možné podat elektronicky přes stránky www.dipsy.cz (ale stále je zachována možnost i papírového podání), a také celý systém vyhodnocování výsledků a zapisování žáků do škol probíhá elektronicky. Co to znamená?

     

    1.     Nepodávají se zápisové lístky ani případná odvolání. Odpadá tradiční dělení na ty, kdo skončili nad o kdo “pod čárou”. Elektronický systém automaticky zaplní kapacity škol, přičemž v maximální možné míře přiřadí děti na jednotlivé školy v závilosti na jejich preferencích a dosažených výsledcích. (Hezké video, jak to celé funguje, najdete ZDE.

     

    2.     Při podání přihlášek je nutné si jasně stanovit pořadí všech tří škol od nejvíce preferované až po nejméně. (Poté již není možné měnit)

     

    3.     Na rozdíl od minulosti není nutné tolik taktizovat s přihláškami. Jako první volbu je dobré vybrat školu svých snů. I druhá volba může být z kategorie “tu bych rád/a”. Teprve třetí v pořadí by měla být spíš školou na jistotu. I tak je samozřejmě dobré být nohama na zemi a při výběru škol znát své studijní možnosti.

     

    4.     Stejně jako v minulosti mají děti na zkoušky dvu termíny (nově pátek a pondělí) a počítá se lepší výsledek.

     

    5.     Podle odhadu by svou školu automaticky mělo po prvním kole najít 80-90 % dětí. Ty zbývající nemusí zoufat. Stále je tu ještě druhé, případně třetí kolo přijímacího řízení.

     

    6.     Veškeré další informace lze hledat na speciálním webu ministerstva školství www.prihlaskynastredni.cz.

  • 2.

    Jak se připravit

    Právě únor a březen jsou okamžikem, kdy se žáci naplno vrhají do systematické přípravy na přijímací zkoušky. I když je letos velká pravděpodobnost bezproblémového přijetí většiny uchazečů, výběr škol, stejně jako příprava na přijímačky by měly vycházet z realistických studijních předpokladů dítěte.

     

    Aktuální průzkum společnosti Scio, jehož se zúčastnilo bezmála 22 tisíc deváťáků potvrdil, že na gymnázia se plánují hlásit děti, které v aktuálních testech z matematiky a češtiny dosahují v průměru lepších výsledků, než asi 70 % všech ostatních dětí.

     

    Zaměřme nyní pozornost tedy na přijímačky, které bude dělat nejvíce dětí - přijímací zkoušky dětí z 9. tříd, které se hlásí na čtyřleté obory zakončené maturitou. Tedy gymnázia, střední průmyslové školy, obchodní akademie apod. (Vedle toho svou podobu přijímacích zkoušek mají ještě šesti- a osmiletá gymnázia).

    Průběh přípravy na státání přijímací zkoušky by se měl odvíjet od náročnosti vašeho cíle – jinak se bude připravovat žák hlásící se na prestižní gymnázium s několikanásobným převisem přihlášek, jinak ten, který ví, že škola přijme prakticky každého, kdo udělá zkoušku i s horším výsledkem.

    Zjistěte si proto:

     

    •  kolik dětí škola přijímá
    • kolik dětí se na školu hlásilo v předchozím roce a kolik bodů získal poslední přijatý student
    • kolik bodů škola dává za ostatní aktivity, jako je účast ve školních olympiádách, vysvědčení apod.
    • zda má škola vedle jednotného testu z češtiny a matematiky také svůj vlastní test.

    Odpovědi většinou najdete na webových stránkách školy nebo zjistíte na dnech otevřených dveří či přímým dotazem. A jenom pro rychlou představu: průměrný výsledek loňských uchazečů byl 36 bodů (72 %) z češtiny a 29 bodů (58 %) z matematiky. V případě pretižních gymnázií však bylo potřeba dosáhnout výrazně nadprůměrných výsledků.

     

    Výhodou jednotných přijímacích zkoušek je to, že struktura testů je předem známa (např. v matematice mohou být úlohy na odmocniny, procenta, převod jednotek apod.). Abyste si i doma mohli nezávisle na škole ověřit, jak na tom dítě je s připraveností na přijímačky, můžete k tomu využít speciálních testů.

     

    Na webu státní organizace Cermat si lze například vyzkoušet testy z minulých let, test zdarma hodnotící úroveň připravenosti najdete také na webových stránkách Scio.

  • 3.

    Přijímačky nanečisto

    Na průběžné testování znalostí a připravenosti na přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky se pak zaměřuje mnoho vzdělávacích projektů. Vžil se pro ně název “přijímačky nanečisto”, a když toto heslo zadáte do internetového vyhledávače, můžete si zvolit ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. Vybírejte hlavně podle referencí a zkušeností.

     

    Zajímejte se o to, zda ten, kdo přijímačky nanečisto nabízí, si vyvíjí i vlastní výukové materiály, zda jsou jeho testy podobné těm přijímačkovým vizuálně i obsahově, zda nabízí nejenom vyhodnocení testu, ale také srovnání s ostatními dětmi, případně zda nabízí další přípravu.

     

    Pokud víte, jak na tom dítě je aktuálně se svými znalostmi, můžete se také cíleně pustit do procvičování věcí, které dítěti dělají problémy. Často takové procvičování nabízí přímo škola, kterou dítě navštěvuje, ale vedle toho i v tomto případě lze vybírat z mnoha specializovaných projektů.

     

    Pokud se rozhodnete pátrat na internetu, hledejte slova jako “příprava na přijímací zkoušky” nebo “doučování”. Cílená příprava přitom může mít mnoho podob. Někomu vyhovuje doučování s živým lektorem, které se dnes dá pořídit i online a je šité na míru časovým i výukovým potřebám dítěte, další dá přednost samostatné přípravě s pomocí cvičebnic nebo online kurzů.

     

    Protože ale může být těžké připravovat se systematicky a nic neopomenout, tak ten, kdo nechce příliš řešit, kdy a co má procvičovat, může sáhnout po komplexních plánech přípravy. A opět platí, že je dobré vybírat přípravu od toho, kdo dokáže kombinovat všechny tyto možnosti, protože pak je i velice pravděpodobné, že dokáže dítěti resp. rodičům poradit takový typ přípravy, která v konkrétním případě bude nejlepší.

  • 4.

    Jak se poprat s testem 

    Rada č. 1:

     

    Základem jednotné přijímací zkoušky jsou tzv. didaktické testy z českého jazyka a matematiky, obsahově vymezené Rámcovým vzdělávacím programem. Jinými slovy v testech by nemělo být nic, s čím se žáci nesetkají v průběhu školní docházky a struktura testů není souborem náhodných úloh, ale má jasně danou strukturu. Představu o podobě testů si můžete každý udělat na základě ilustračních testů nebo testů z předešlých let, které Cermat každoročně zveřejňuje na svých stránkách.

     

    Rada č. 2

     

    Testy mají jasně daný časový limit (český jazyk 60 minut, matematika 70 minut) a proto je dobré zkoušet si řešit testy z minulých let pod “tlakem” a s tímto časovým omezením. Pokud si s nějakou úlohou nevíte rady nebo ji nestihnete vyřešit včas, je samozřejmě dobré se s úlohou poprat dodatečně i po vypršení časového limitu.

     

    Rada č. 3

     

    Testy používají různé typy úloh. V českém jazyce lze narazit na otevřené i uzavřené úlohy. U otevřených odpovídá žák svými slovy, uzavřené úlohy pak buď nabízejí výběr z několika odpovědí nebo požadují seřazení odpovědí podle zadání či odpověď Ano/Ne.

     

    Stejně tak v matematice se vyskytují úlohy otevřené a uzavřené. Při uzavřených odpovědích žák vybírá správnou odpověď z určité nabídky, u otevřených ji sám vytváří, tedy počítá nebo rýsuje. Pozor, v některých otevřených úlohách je požadován a hodnocen i postup řešení, nejen správný výsledek.

     

    Rada č. 4

     

    Kalkulačka sice může výrazně urychlit řešení úloh při přípravě, ale pozor, při samotné zkoušce není povolena! A stejně tak nejsou povoleny ani matematické tabulky. Z pomůcek smí mít žák s sebou pouze modře nebo černě píšící propisovací tužku, v případě testu z matematiky ještě rýsovací potřeby.

     

    Rada č. 5

     

    Maximálně lze získat 50 bodů z matematiky a 50 bodů z českého jazyka. Protože se za špatnou odpověď neodečítají body, vyplatí se u uzavřených úloh (s nabídkou možných odpovědí) i v případě, že žák nezná odpověď, tuto odpověď tipnout.

     

    Šance na správný tip roste, pokud zároveň víte nebo tušíte, které z nabízených odpovědí jsou špatné. Kdo neodpoví, stejně jako ten, kdo odpoví špatně, získá z úlohy 0 bodů.

    Rada č. 6

     

    Pečlivě čtěte, pečlivě čtěte a ještě jednou: pečlivě čtěte. Tedy hlavně to, co se po vás v úloze žádá. Pokud zadání žádá napsat dvě slova, tak nepište tři. Dejte pozor ať nepřehlédnete zápor, pokud máte označit slova, která do výčtu NEpatří. Pokud má být výsledek zapsán jako zlomek a ještě v základním tvaru, dbejte na to, aby tomu tak bylo.atd. Ztráty bodů z nepozornosti jsou ty nejzbytečnější.

     

    Rada č. 7

     

    Při vyhodnocování cvičných testů důkladně analyzujte ty úlohy, které jste měli špatně. Zároveň platí, že je dobré stejné úlohy řešit i opakovaně a upevnit si tak postupy při jejich řešení.

     

  • 5.

    Jaké termíny si ohlídat

    •     Termín odevzdání přihlášky na střední školu: 1.-20. 2. 2024
    •  1. řádný termín přijímacích zkoušek na střední školu (čtyřleté obory): 12. dubna 2024
    •  2. řádný termín přijímacích zkoušek na střední školu (čtyřleté obory): 15. dubna 2024
    •  1. řádný termín přijímacích zkoušek na střední školu (6- a 8letá gymnázia): 16. dubna 2024
    • 2. řádný termín přijímacích zkoušek na střední školu (6- a 8letá gymnázia): 17. dubna 2024
    • 1. náhradní termín přijímacích zkoušek na střední školu: 29. dubna 2024
    • 2.náhradní termín přijímacích zkoušek na střední školu: 30. dubna 2024
    • Kdy budou výsledky: 15. května 2024.
      Video
      Video se připravuje ...

      Ministerstvo školství: Informace pro rodiče a žáky pro elektronické přijímačky na SŠ MŠMT

Dnešní horoskopy