Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nefunguje!? Start systému pro přihlášky na střední byl odložen na zítřek, politici volají po odpovědnosti

Aktualizováno -
1. února 2024
12:45
Autor: ČTK, amb, red - 
1. února 2024
06:00

Systém přihlašování na střední školy je opravený, je třeba ho otestovat, řekl ČTK šéf Cermatu Tomáš Krejčí. Elektronický systém pro přihlášky na střední školy, který se měl dnes otevřít uchazečům, ráno nefungoval. Přitom na webových stránkách Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy), který připravilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), zůstávala informace, že elektronické podání přihlášek na střední školy bude spuštěno 1. února 2024. Problémy dělalo nahrávání příloh, uvedla pro ČTK mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Krejčí dříve České televizi řekl, že se dnes systém bude testovat. Přihlášky mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února, o prodloužení budem inistr školství Mikuláš Bek (STAN) jednat. Co uvedl pro Blesk?

Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený a je potřeba ho otestovat. ČTK to dnes v poledne řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Odpoledne chce zkontrolovat opravy, které přes noc programátoři udělali. Takzvané penetrační testy chce dělat dnes večer či v pátek. Systém, který se měl uchazečům otevřít dnes v noci, by měl podle Krejčího fungovat v pátek večer.

„Platí, že zítra (v pátek) večer to poběží,“ řekl Krejčí. „Důvod penetračních testů je to, že došlo ke změně zdrojového kódu na několika různých místech v systému. Ty změny jsou takového charakteru, že by to teoreticky mohlo mít dopad na bezpečnost,“ vysvětloval. Požádal rodiče a uchazeče o studium na střední škole, ať mají strpení a počkají den až dva, pak si podle něj budou moci přihlášku elektronicky podat, tak jak plánovali.

„Systém pouštíme po jednotlivých modulech, tak jak budou reálně potřeba v daném čase,“ sdělil Krejčí. Funkce systému, které budou potřebné v březnu či květnu, bude Cermat podle něj teprve zprovozňovat.

Pracuje se tedy například na algoritmu, který bude rozřazovat uchazeče do jednotlivých oborů studia podle jejich priorit a výsledků jednotné přijímací zkoušky. V březnu bude potřebný algoritmus, který žáky rozdělí na školy, kde budou konat jednotnou přijímací zkoušku. Ten březnový by měl být hotový týden až dva předtím, než bude potřeba. „Ten přijetí na školu bude dřív,„ řekl Krejčí.

Bek: Příští týden rozhodneme o možném prodloužení termínu podávání přihlášek

Bek na síti X uvedl, že o možném prodloužení termínu podávání přihlášek na SŠ rozhodne příští týden. V České televizi rovněž uvedl, že nechce nyní kvůli problémům se systémem pro podávání přihlášek na střední školy dělat personální změny, počká na analýzu příčin. „Na řešení toho technického problému se intenzivně pracuje. S velkou pravděpodobností ten systém během dneška spuštěn nebude,“ řekl. 

Termín odevzdávání přihlášek by se případně prodlužoval obecně, uvedl na dotaz Blesku, zda by se prodlužoval termín jen pro elektronické nebo i papírové přihlášky. „Fakticky je důležité, že by se dal větší prostor pro elektronické přihlášky. Bavíme se o dnech,“ uvedl.

„Pokud nebudu odvolán, tak v tuto chvíli neodstoupím,“ řekl Krejčí rovněž na dotaz Blesku. Na vývoji podle něj pracovali v extrémních harmonogramech. 

Ministr redakci Blesku rovněž vzkázal, že nynější prioritou je řešení technických komplikací a teprve poté přijde na řadu analýza vzniklých chyb a vyvození politické odpovědnosti. 

Až problém bude vyřešen, budeme se věnovat analýze příčin té chyby, která způsobila odklad spuštění systému. A následně lze vyvozovat odpovědnost konkrétních lidí. Politickou odpovědnost samozřejmě nesu,“ sdělil ministr školství Mikuláš Bek. 

Podle dalšího ministra „na pranýři“ Ivana Bartoše (Piráti) byla chyba v systému objevena při finálním testování, a proto se spuštění muselo odložit. Podle Bartošových slov to má být pouze o den. 

Klíčová je z pohledu MŠMT nyní bezpečnost dat. Ráno jsme s DIA na setkání s MŠMT a Cermat nabídli případnou nadstandardní součinnost, pokud by bylo třeba. Nejde o hledání viníků, ale o zpřístupnění systému žadatelům. To očekáváme zítra. Čas na přihlašování je do 20. 2., a právě díky online způsobu přihlašování tentokrát není rozhodující pořadí podání přihlášky, času je tedy dostatek,“ vysvětlil pro Blesk Bartoš. 

Další kritika

Poslanec Pavel Klíma (TOP 09), který je pověřený vedením školského výboru Sněmovny, tvrdí, že odpovědnost za nefunkční systém nese ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Spuštění elektronického podání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo z důvodu komplikací s nahráváním příloh. Jakmile Cermat problém vyřeší, bude systém znovu otestován z hlediska bezpečnosti. Za vzniklé komplikace se omlouváme. O dostupnosti systému budeme informovat,“ uvedla Fojtová.

O záležitosti chce Klíma jednat příští středu na zasedání výboru, kam už dříve byli pozváni Bek i ředitel organizace odpovědné za přípravu přijímacího řízení Cermat Miroslav Krejčí. Je nicméně možné, že výbor bude jednat ještě v bližším termínu. Poslanec chce věřit tomu, že systém začne fungovat v nejbližší době, jak ministerstvo slibuje.

Chápu, že chybu objevili až včera (ve středu) večer. Neomlouvá je to ale, celý systém měl být odzkoušený,“ řekl Klíma. Měla by podle něj být vyvozena osobní odpovědnost. Krejčího přitom označil za zodpovědného. „Pan ministr říkal, že na to dohlédne,“ sdělil. Je podle něj ještě na zvážení, zda by nebylo možné prostor pro podávání přihlášek o dva dny prodloužit, každý den je důležitý, myslí si.

Premiér Fiala vidí časový prostor pro zápis do systému přihlášek na SŠ. Problém se spuštěním by neměl mít vliv na průběh přijímacího řízení, řekl při dnešním odletu na summit do Bruselu. „Nemám z toho žádnou radost, nicméně nemělo by to mít vliv na průběh přijímacího řízení,“ uklidňoval premiér. Přestože prostor pro podání přihlášek podle něj bude, „něco takového by se stávat nemělo“. Dodal, že věc je v kompetencích ministerstva školství a podle jeho informací by měl být systém spuštěn v co nejkratší době po ověření záruk.

„Elektronický systém pro podávání přihlášek na SŠ dnes v noci nemohl být spuštěn. Z důvodu řešení komplikací s podáváním příloh musí CERMAT systém znovu vystavit zátěžovým testům. Bezpečnost dat a celého systému má prioritu před dodržením termínu spuštění. Na podání přihlášky je čas až do 20. února. Za komplikace se omlouvám a prosím uchazeče i rodiče o trpělivost. O spuštění systému budeme informovat,“ sdělil v dřívějších hodinách ministr školství Mikuláš Bek. 

Opozice či expremiér Mirek Topolánek si neodpustili kritiku. „Co dělal Cermat doteď? Jak je možné, že se problém s nahráváním příloh objevil až dnes - v den, kdy se systém spouští naostro? Amatérismus digitalizace pod taktovkou této vlády nezná hranic...“ napsala na X Jana Berkovcová (ANO). „Elektronický systém pro přihlášky na střední školy by měl převzít a spravovat @rohlikcz,“ komentoval Topolánek. „Být v devítce v tomhle školním roce, to je vyloženě za trest,“ napsal populární učitel Daniel Pražák. 

Přihlašovat se lze i papírově

Přihlášky bude možné kromě elektronického způsobu podávat také papírovou formou s podporou elektronického systému, případně zůstat stejně jako v předchozích letech u papírové formy. 

Žáci si budou nově moci podat tři přihlášky místo dvou, určí na nich, na jakou školu chtějí nejvíce. Uchazeči budou do oborů přijati na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a svých priorit. Přihlásit se mohou elektronicky, papírovou formou s podporou elektronického systému nebo čistě papírovou formou. Přihlášky mohou podávat do 20. února. 

Elektronický systém podávání přihlášek je propojený se základními registry. Digitální a informační agentura (DIA) proto posílila o 45 procent systém Identity občana, aby vydržel očekávaný nápor uživatelů. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) i Cermat opakovaně vyzývali rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení, na který mají 20 dnů. Čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivňuje šanci na přijetí na školu.

Přihlášku musí podat všichni uchazeči o studium na střední škole, i ti, kteří se hlásí jen na nematuritní obory. Žáci, kteří se již v listopadu přihlásili do oborů s talentovou zkouškou, se mohou nyní přihlásit až do tří oborů bez talentové zkoušky. Do přihlášky musí doplnit priority i k oborům s talentovou zkouškou.

Pokud se lidé přihlásí do elektronického systému pomocí Identity občana, vyplní se jim automaticky údaje dítěte i zákonného zástupce na přihlášce. Následně si vyberou školy a určí si prioritu. Po výběru školy zjistí, jaké přílohy školy vyžadují a nahrají je do systému. Přihlášku uloží, na e-mail jim přijde potvrzení. Pokud by chtěli v přihlášce něco změnit, můžou to udělat do 20. února.

Pokud se lidé rozhodnou vyplnit přihlášku v systému bez využití ověřené identity, budou muset všechny osobní údaje vyplnit sami. Po uložení do systému jim přijde vygenerovaný dokument se základními informacemi o zákonném zástupci, dítěti i školách, na které se dítě hlásí. Tento papír musí podepsat a doručit do škol fyzicky. V případě papírové formy musí lidé vyplnit přihlášky na všechny školy a ke každé přiložit přílohy. Přihlášky pak budou muset doručit do škol, ředitelé středních škol následně musí přihlášky přepsat do systému.

Žáci budou při úspěšném zvládnutí zkoušek a dostatečné kapacitě školy přijati do oboru, u kterého mají nejvyšší prioritu. Pokud danou školu odmítnou, vzdají se tak svého místa a budou si muset podat novou přihlášku do druhého kola přijímacích zkoušek.

Ministerstvo žákům doporučilo, aby si podali přihlášku alespoň do jednoho oboru s maturitou. Uchazeči, kteří se hlásí na maturitní obory, musí absolvovat jednotnou přijímací zkoušku, která se koná v prvním kole přijímacího řízení. Bez jejího absolvování v prvním kole nemůžou být přijatí na maturitní obory ani v kole druhém. 

Video  Měli bychom to ustát! říká šéf DIA o elektronických přijímačkách  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 1. února 2024 16:51 )

Systém, jako vždy, nefunguje, ale termíny pro podání přihlášek posunuty nejsou.

Matos7 ( 1. února 2024 14:23 )

Ten pohled Beka mluvi za všechno. Uplne vedle, stejne neví vo co de

fionora ( 1. února 2024 13:28 )

Nevěřila jsem.

Uživatel_5706595 ( 1. února 2024 13:07 )

Protože jste v ČR. Všude jinde by byla už půlka vlády vyměněná, ne-li už celá pryč.

AHel ( 1. února 2024 13:06 )

pravda pravdoucí... bohužel.

Zobrazit celou diskusi