Příprava dítěte k přijímacím zkouškám na střední školu může rodinu dnes vyjít až na desítky tisíc. Přípravné kurzy i přijímačky nanečisto nabízí řada firem – Scio, Zkoušky nanečisto nebo To dáš. Právě posledně zmiňovaný projekt je mezi žáky asi nejpopulárnější. Mohou si vybrat jak z prezenční výuky, tak z online lekcí, vyzkouší si modelové testy a lektoři je připraví přesně na přijímačky, které už několik let organizuje Cermat.

Příprava jen pro bohaté?

Finance se odvíjejí dle intenzity kurzu. Základní balíček lze u To dáš pořídit za 7 200, v tomto kurzu má žák nárok na 10 účastí, balíček, který zahrnuje neomezený přístup k výuce šplhá až k 15 tisícům. Lektoři v rámci kurzu nabídnou videorozbory a webináře, zároveň si testy vyzkouší a lektoři jim také vysvětlí bodování a hodnocení, které Cermat v rámci testů využívá. Podobně finančně náročné jsou i kurzy u ostatních firem.

Rodičům tak příprava dítek na budoucnost může razantně zasáhnout do rozpočtu. Organizace proto nabízejí pomoc nízkopřijmovým rodinám. „Pokud si v tuto chvíli Přijímačky nanečisto nemůžete dovolit, ať už pro syna, dceru, vnoučata, synovce, neteř či jiného svěřence, na kterém vám záleží, bez obav se na nás obraťte a pomůžeme. Obratem a bez otázek kolem,“ informuje na svém webu To dáš. Nutno říct, že podobné nabídky jsou u většiny kurzů.

Pomoc městských částí

S přípravou na přijímací zkoušky pomáhají i některé městské části v Praze. Například Praha 6 se rozhodla, že letos rodiče deváťáků podpoří finanční částkou ve výši 2 tisíce. „Příspěvek dva tisíce korun mohou získat rodiče žáků 9. tříd ze všech základních škol zřizovaných městskou částí Praha 6. Smyslem příspěvku je snížit stále rostoucí náklady na přípravu deváťáků na střední školy: přípravné kurzy, zkoušky nanečisto, příprava na talentovky a podobně,“ informuje mluvčí Prahy 6 Marek Zeman.

Trochu jinou formu volí už několikátý rok po sobě Praha 7. Pro žáky 9. tříd organizuje hned několik termínů zkoušek nanečisto a to zcela zdarma. „Nabízíme žákyním a žákům 9. tříd základních škol z Prahy 7 přijímačky nanečisto, tedy možnost zdarma si otestovat v neznámém prostředí znalosti potřebné k přijímacím zkouškám na střední školu. Zkoušky na zkoušku se budou konat v pěti termínech  od 11. do 15. března 2024 v zastupitelském sále radnice Prahy 7. Přihlášení je možné do zaplnění kapacity, nejpozději do pátku 1. března 2024 do 12.00,“ informuje městská část na svém webu.

A podobně k problematice přistupuje například i Praha 3, která ve spolupráci se „svými“ základkami taktéž organizuje zkoušky nanečisto. I tyto zkoušky jsou zdarma a fungují tak, že deváťáci vyrazí na zkoušky nanečisto na jinou základní školu na Praze 3, než běžně navštěvují. Jsou tak v jiném prostředí a testy jim také opravují „cizí kantoři.“

„Nejde o porovnávání výsledků mezi školami, ale hlavním cílem je vytvořit pro žáky devátých ročníků model přijímacích zkoušek co nejbližší realitě. Musí prokázat základní dovednosti jako je dostavit se včas na určené místo, zorientovat se v cizím prostředí. Ve skupině žáků z více škol si lépe vytvořili představu o úrovni svých znalostí. V neposlední řadě chceme u našich žáků vzbudit odpovědnost za vlastní přípravu na přijímací zkoušky,“ popisuje systém zkoušek třetí městská část. Ostré zkoušky čekají deváťáky za 2 měsíce, nezbývá jim než popřát hodně štěstí, aby se na vysněnou školu dostali.

Video
Video se připravuje ...

Měli bychom to ustát! říká šéf DIA o elektronických přijímačkách Bára Holá, Lukáš Červený

Fotogalerie
7 fotografií