„Intenzivně jednáme s vedením ÚZSVM a budeme úřad i ministerstvo financí oslovovat s žádostí o pozdržení prodeje zámku, abychom získali čas na vytvoření jasné vize budoucího využití, které bude realistické a z hlediska městské části ekonomicky udržitelné,“ uvedl místostarosta Petr Prokop (STAN).

Budoucnost zámku bude v únoru řešit komise územního rozvoje Prahy 6 a poté by chtěla radnice státu navrhnout další postup. Hlavní město koupi zámku loni v říjnu odmítlo a skončila rovněž zápůjčka. Podle Prokopa dostala Praha 6 od státu nabídku převzít zápůjčku zámku včetně souvisejících nákladů v řádech milionů korun ročně.

„Nabídku jsme museli v tuto chvíli bohužel odmítnout, protože zatím nemáme zpracovanou vizi ekonomicky udržitelného využití zámku v nové situaci bez účasti hlavního města, a bez této jasné vize nemůžeme vynakládat zodpovědně prostředky z rozpočtu městské části,“ uvedl Prokop.

Praha se snaží zámek získat od roku 2018 a podle dřívějších plánů v něm zamýšlí vybudovat mimo jiné hospicové centrum. Loni nabídku odkupu zamítla kvůli vysoké ceně a také vzhledem k tomu, že chátrající zámek vyžaduje investice v řádu stovek milionů.

„Zájem města o získání této nemovitost trvá, ale nemůžeme za ní státu zaplatit více než půl miliardy, když jen opravy stávajících budov za účelem jejich uvedení do provozuschopného stavu budou stát stovky milionů korun,“ řekl tehdy ČTK městský radní Adam Zábranský (Piráti).

Zámek Veleslavín

Zámek Veleslavín s historickým parkem se rozkládá na třech hektarech a pochází asi z roku 1725. Byl postaven podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera pro císařovnu Amálii Brunšvickou. V první polovině 20. století sloužil jako neurologické sanatorium, které založili Leo Kosák a jeden z objevitelů Alzheimerovy choroby Oskar Fischer. Léčila se tam například Charlotta Garrigue Masaryková či Milena Jesenská.

Po komunistickém převratu byl areál znárodněn. Po revoluci měly objekt v nájmu různé instituce. Nyní spadá pod ÚZSVM, který areál získal od ministerstva práce a sociálních věcí v roce 2015. V poslední době zámek a přilehlé budovy chátrají a areál s lesoparkem je uzavřený veřejnosti. Naposledy byl areál rekonstruován v roce 1986.

Fotogalerie
44 fotografií