Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Výměna českého velvyslance v Moskvě: Vláda už rozhodla o konci Pivoňky, na tahu je Pavel

Autor: Jakub Kopřiva - 
11. dubna 2024
17:28

Dny mandátu českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky (54) se podle všeho chýlí ke konci. Jak Blesku řekl dobře informovaný zdroj z diplomacie, vláda už rozhodla, že by měl ambasador ve funkci skončit, a míč je nyní na straně Hradu.

O osudu Pivoňky se debatuje už dlouho. Post velvyslance v Rusku zastává necelých šest let, přitom podle zvyklostí se diplomaté „točí“ zhruba po čtyřech letech. „Vláda schválila jeho (Pivoňkovo) odvolání, musí to podepsat prezident,“ řekl Blesku zdroj z diplomatického prostředí.

Odvoláním je pak myšleno nikoliv stažení velvyslance z Ruska, ale aby mohl být vyměněn. Šéfovat ambasádě v Moskvě by pak mohl podle zákulisních informací bezpečnostní expert se zkušenostmi z diplomacie Daniel Koštoval.

Blesk se obrátil s dotazem ohledně rošády v Moskvě na ministerstvo zahraničí. „Proces odvolání i jmenování velvyslanců probíhá v utajovaném režimu, a proto ho v tuto chvíli nemohu detailně komentovat,“ řekl mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Nový český velvyslanec v Rusku? Pavel odmítá ústupky Putinovi. Analytik: Blokuje to

Jaké by teď mělo být diplomatické zastoupení, na tom úplně shoda nepanuje. Zatímco premiér Petr Fiala (59, ODS) i ministr zahraničí Jan Lipavský (38, Piráti) razí linii, že by Česko mělo mít v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance, prezident Petr Pavel (62) se k vyslání nového ambasadora staví více rezervovaně.

„My se snažíme, aby byl náš zastupitelský úřad v Moskvě plnohodnotně zastoupen, ale byl bych velice nerad, kdybychom museli činit nějaké ústupky, případně čelit požadavkům na nějaká smířlivá prohlášení jenom proto, že nám bude schválen velvyslanec,“ řekl prezident pro Blesk.

Podle Pavla lze k takovému kroku přistoupit až v souvislosti s budoucím vývojem války na Ukrajině a dalším chováním Ruska vůči Západu. Prezident dodal, že v tuto chvíli žádné kroky neprobíhají, a i kdyby, tak proces trvá minimálně rok.

Video  Petr Pavel v pořadu Hráči: Má být v Moskvě český velvyslanec?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Mr MRD ( 12. dubna 2024 18:45 )

Tohle mlžení je k smíchu.
Samozřejmě je již dávno rozhodnuto a o tom, kdo bude Velvyslanec se nevyjednava v Praze, ale v hostitelské zemi, tentokrát v Rusku. Nedostane li český kandidát Agreement, tak prostě v Moskvě jeho ověřovací listiny Président neprevezme a tím pádem žádný Velvyslanec ne bude.

Kokoška Tobolka ( 12. dubna 2024 15:21 )

Tak místo pivoňky ať jde Fiala Kytička ze slušnosti

MAMKA2316 ( 12. dubna 2024 14:21 )

Žijeme se v blahobytu tak pomáhejme chudé Ukrajině to je údajně heslo voličů pětikoalice ? ITALIE VERSUS ČESKO Stejné ceny, jiné platy
Co nám ze srovnání vychází? Ano, něco je u nás dražší, jiné potraviny naopak vyjdou levněji. To je předpokladatelný výsledek, i když u některých položek vyšší cena v ČR překvapí. V součtu lze říci, že ceny jsou zhruba srovnatelné. Jenomže na ceny se můžeme podívat i z jiného úhlu, a to je průměrná mzda v ČR a v Itálii. Pak už nám totiž ceny tak stejné připadat nebudou … Podle OECD činí průměrná roční mzda v Itálii 35 561 € a měsíční pak 2 963 €. V závislosti na kurzu koruny vůči euro je to pak cca 900 000 Kč, resp. 75 000 měsíčně pro Itálii. Za Českou republiku údaje poskytuje Český statistický úřad, který uvádí průměrnou měsíční mzdu 43 341 Kč. Podle téhož zdroje je pak průměrná měsíční mzda v Praze 53 347 Kč. Pro úplnost pak uveďme, že průměrná měsíční mzda Římanů je 3 189 €, což je zhruba 80 000 korun. Přijde vám to hodně? Je to rozhodně o poznání víc než mzda česká.

Pokud se podíváme na průměrnou měsíční mzdu v Itálii (Římě) a v České republice (Praze), je zřejmé, že Italové si stojí mnohem lépe, jejich průměrná mzda je cca o třetinu vyšší. A ceny? Přinejmenším v onom diskontním řetězci mají srovnatelné ceny jako my. Jenomže my máme mzdy výrazně nižší. Přijde vám onen řetězec skutečně levný, když nabízí zboží za stejné ceny nám i Italům? Mně tedy ne …

krapotkin ( 12. dubna 2024 10:13 )

Opisuješ.

krapotkin ( 12. dubna 2024 10:13 )

Nějak tu TV nemohu naladit, za to mi vnucují ruské filmy a dokonce ruskou RV 1000.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa