Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podezření z korupce v Libereckém kraji? Hejtman Půta podával vysvětlení na policii

Autor: ČTK - 
11. dubna 2024
12:13

 Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) v úterý podal policii vysvětlení a poskytoval další součinnost. Ve svém dnešním vystoupení před novináři konstatoval, že podepsal mlčenlivost. Podle informací, které dostal, a otázek, na něž odpovídal, podle něj toto vyšetřování nesouvisí s kauzou kolem veřejných zakázek na liberecké radnici. A není to ani spojeno s firmami a osobami, které jsou teď veřejně zmiňovány, řekl novinářům liberecký hejtman.

„Jsem přesvědčený, že jsem postupoval jako hejtman správně, že jsem dělal kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti. Předpokládám, že tím neporuším mlčenlivost, když řeknu, že jsem byl vyzván k vydání počítače a telefonu a policie potom upustila od provedení domovní prohlídky,“ doplnil Půta.

Kriminalisté v souvislosti s úterním zásahem v Liberci obvinili zatím ve dvou větvích kauzy sedm lidí, u dvou obviněných soud dnes rozhodne o případném umístění do vazby. Jedna větev se týká zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci a v další jde o trestnou činnost korupčního charakteru související se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.

Třetí část kauzy spojené s radnicí v Liberci se podle regionálního serveru Náš Liberec týká Libereckého kraje. Státní zastupitelství zatím k tomu oficiálně nic neuvedlo, podle serveru kriminalisté prošetřují podezření z korupce ohledně plánované výstavby krajské solární elektrárny v Ralsku na Českolipsku. Server napsal, že kriminalisté dělali domovní prohlídku u hejtmana Půty.

Že se vyšetřování týkalo právě elektrárny Půta s odkazem na mlčenlivost nepotvrdil, informace serveru ale nerozporoval. K projektu podle Půty aktuálně kraj vyhodnocuje předběžné tržní konzultace. „Neexistuje ani zadávací dokumentace, podle které by se ta elektrárna soutěžila, a v samosprávě ani nepadlo žádné rozhodnutí o tom, jakou z těch pravděpodobných možných cest půjdeme, protože to bude právě předmětem jednání o dokumentu, který uzavře předběžné tržní konzultace,“ dodal hejtman.

„V úterý jsem policii podal vysvětlení a poskytoval další součinnost. Neznám obsah jiných skutečností, ale jejich dotazy a informace se nijak netýkaly aktuální liberecké kauzy spojené s veřejnými zakázkami na městě, ani osob a firem, které jsou v této souvislosti zmiňovány,“ napsal dnes Půta na síti X. Víc nechce sdělovat kvůli závazku mlčenlivosti, který podepsal, dodal.

Náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové už ve středu uvedla, že k třetí větvi případu zatím nelze nic říci. „Probíhají úkony trestního řízení, přičemž žádná osoba doposud nebyla obviněna a za dané procesní situace není možné v této naposledy uvedené věci podat žádné další podrobnější informace,“ dodala.

Liberecký hejtman Půta figuruje v korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun, kterou se soudy zabývají od roku 2018. Krajský soud sice v květnu 2020 všech 12 obžalovaných lidí včetně Půty a také čtyři firmy osvobodil, vrchní soud ale verdikt zrušil. Kauzu tak od loňského června znovu projednává liberecký krajský soud. Metrostav, který je jednou z obžalovaných firem, uzavřel v lednu se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kde se firma přiznala k uplacení hejtmana. Půta to ale odmítá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa